Družabna kronika

Poudarki

  • Avtorja glasbe: Matjaž Jelen in Raay
  • Avtorja besedila: Charlie Mason in Leon Oblak
  • Avtor aranžmaja in produkcija: Raay
Tina Maze
Mazejevi so se s snemanjem prve pesmi uresničile sanje. In kot pravi sama, ji je prav ta izkušnja pomagala pri premagovanju težkih treningov. K snemanju videospota pa je pristopila v izjemno sproščenem duhu. Foto: Niko Karo
Tina Maze
Smučarko ljubezen do glasbe jo spremlja že vrsto let. Foto: Blog Tine Maze
Matjaž Jelen
Sama pesem je pravzaprav darilo smučarki, kakor jo je poimenoval Matjaž Jelen. Z velenjskim glasbenikom, ki je svojo kariero začel v skupini Šank rock, se poznata že vrsto let. In prav on je na plan privabil pevko v njej. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Raay
Jelen in Mazejeva sta po nekajkratnih srečanjih v studiu k sodelovanju povabila še glasbenika in producenta Raaya, ki se je vse do konca oddaje Misija Evrovizija preizkušal tudi v vlogi sodnika potencialov mladih pevskih upov, kar je bilo zanj svojevrstno presenečenje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nina Zilli, Italija
Pod angleško besedilo se je podpisal Charlie Mason, ki je med drugim 'zakrivil' italijansko pesem na letošnji Evroviziji L'amore è femmina. Foto: Reuters
Andrea Massi in Tina Maze
Mazejeva je skupaj s trenerjem Andreo Massijem in preostalo ekipo Team aMaze pripravljena na novo sezono. In tokrat tudi s glasbeno podlago. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Dodaj v

Čas za rokenrol: Tina Maze začenja sezono s svojo pesmijo

Podrobnosti o snemanju prve pesmi slovenske smučarke
24. oktober 2012 ob 06:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Energična, živa in močna dinamika z dobrim sporočilom - pesem, ki me je v sekundi prepričala," tako opisuje svoje prve korake v pevski svet šampionka belih strmin Tina Maze.

Najuspešnejša slovenska smučarka ta hip je pred začetkom nove sezone, ki se začenja to soboto v Söldnu, posnela svojo prvo pesem My Way is My Decision (Moja pot moja odločitev, prevod ur.) in zanjo posnela tudi videospot.

"Če se sprašujete, pa kaj mi je vsega tega sploh treba? Odgovor, da živim, bi bil pravi! Živim svoje sanje! … če se ne sprašujete, še bolje," je z virtualnim nasmehom zapisala Mazejeva na svojem blogu.

Ustvarjanje pesmi je smučarko večkrat spodbudilo, da je lažje premagovala težke treninge. "Bila je prava popestritev, a hkrati sem želela, da zveni dobro, in za to gredo zasluge celotni ekipi, še posebej Matjažu in Raayu," je dodala Mazejeva.

Sama realizacija sanj se je za smučarko začelo poleti, ko jo je na tradicionalnem pikniku Team to aMaze Matjaž Jelen – njen dober prijatelj -, presenetil s posebnim darilom. "Zapel nam je pesem z 'mojo zgodbo' in mi rekel, da zmorem to zapeti tudi sama," je začetek sodelovanja opisala Mazejeva, ki zase pravi, da obožuje glasbo in ples. Tako je letošnje poletje zanjo ob treningih in pripravah minilo tudi v glasbeno-ustvarjalnem duhu.

Ko se združita glasbenik in glasbenica po srcu ...
Skupna zgodba Jelena in Mazejeve sicer sega še dlje v preteklost. "Poznam jo že vrsto let, kot prijateljico, smučarko in kot veliko ljubiteljico glasbe. Pred časom sva na njenem sprejemu v Ljubljani skupaj zapela na odru in takrat sem se odločil, da ji bom nekega dne napisal pesem. To se je zgodilo letos na tradicionalnem pikniku Team to aMaze v Gorici in navdušenje je bilo takšno, da je padla odločitev 'gremo zares', čeprav Tina ta svoj 'glasbeni izlet' jemlje predvsem in samo kot zabavo in sprostitev," je za MMC zatrdil Jelen.

Skladba je bila tako napisana izključno za Tino. "V bistvu je bila darilo," je v smehu priznal Jelen. Po njegovih besedah je bila prva verzija mišljena kot balada, za katero je besedilo napisal priznani tekstopisec Leon Oblak. Besedilo pa je v angleščini dobilo dokončno podobo izpod peresa Američana Charlieja Masona, ki je med drugim letos pesem za letošnjo italijansko predstavnico na Evroviziji Nino Zilli - L'amore è femmina.

Za piko na i poskrbel Raay
Jelen in Mazejeva sta svoje sodelovanje po nekaj srečanjih nadgradila in k sodelovanju povabila producenta in glasbenika Raaya, ki v zadnjih letih velja za enega izmed najbolj produktivnih ustvarjalcev najpogosteje predvajanih skladb na radijskih postajah – kar izkazujejo lestvice Zavoda IPF. "Pesem je spremenil oz. jo dodelal v hitrejši ritem in ji dodal moderen aranžma, skratka 'hit'," je sodelovanje za MMC opisal Jelen.

Povabilo pa je presenetilo tudi Raaya samega. "Matjaž Jelen je glasbeni kolega, s katerim se poznamo že nekaj časa. Prišel je do mene poleti s 'top secret' novico, pokazal Tinino balado, ki ji jo je podaril na tradicionalnem pikniku Team to aMaze, saj sta s Tino znanca in prijatelja že dlje časa ... Rekel mi je, da lahko samo jaz naredim tako, kot si je zamislil, na nivoju, ki bo primeren za športnico številka ena in da si nič manj kot to ne smemo privoščiti. Ideja je bila zanimiva, predlagal pa sem, da bi namesto balade zastavila na novo, hitrejši komad, ki bo lahko hit, kjer koli bi ga zavrteli," je za MMC pojasnil Raay.

Skupaj z Jelenom je pripravil melodijo. "Moja vloga pa je bila še produciranje in aranžiranje pesmi ter posneti Tino," je z nasmeškom povedal Raay ter dodal: "Tako sodelovanja z Matjažem kot s Tino sem vesel in je fantastična izkušnja."

Skrita želja, ki se je uresničila
Mazejevi glasba še zdaleč ni tuja. Šest let se je učila igrati na klavir. Sicer pa tudi med smučarji ni skrivnost, da kdaj rada zapoje. "Vidi se, da je 'profi' in neverjetno brihtna. To se je izkazalo tudi v studiu ... Komaj čakam, da komad in spot izideta po vsem svetu ... To bo še pred prvo tekmo v soboto ... A zdaj so najpomembnejši njeni športni uspehi, komad pa je le nekaj, kar bo zagotovo spodbudilo njene navijače in je nekaj, s čimer je Tina spomnila vse skupaj na začetek njenega 'rokenrola', kot pravi sama," je še za MMC razkril Raay.

Na uradno izdajo pesmi in videospota, pod katerega se je podpisal Niko Karo (znan med drugim po sodelovanjih z April, Tangels in Niko Zorjan), bo tako treba počakati še nekaj dni.

Mazejeva pa ob tem sporoča: "Upam, da vam bo pesem všeč, da se boste ob njej zabavali, plesali in seveda navijali zame."

Pevci/raperji med smučarji
Izleti v pevske vode niso novost v svetu ženskega alpskega smučanja. Spomnimo: lani je Avstrijka Elisabeth Görgl zapela v duetu z glasbenikom Christianom Geislerjem uradno himno svetovnega prvenstva v Garmisch-Partenkirchnu - You're the Hero (between Heaven and Hell). Med slovenskimi ljubitelji alpskega smučanja pa ostajajo še vedno močno zasidrani v spominu raperski podvigi Jureta Koširja in njegove ekipe.

Klavdija Kopina, <a href="https://twitter.com/#!/KK_MMC">spremljate me lahko tudi na Twitterju.</a>
Prijavi napako
Komentarji
bondi
# 24.10.2012 ob 07:16
Jaz bi pa najprej počakal, da vidim, kaj so naredili...
vednoupornik
# 24.10.2012 ob 06:37
Tina je prava babnica !!!
Gravesen
# 24.10.2012 ob 07:02
Tale Raay mi gre pa prau na bruhanje!
Običen wannabe pozerček!
Bljak!
vednoupornik
# 24.10.2012 ob 06:44
komponist , no, no..ustavi konje...v taki ekipi ( Jelen , Raay..) je gotovo zadeva narejena profi!
Pa tudi, če ne bi.....gre se bolj za sprostitev in popestritev vsakodnevne torture s treningov.
Imamo pa "poklicne" glasbenike in umetnike ala Murko, Saška, Fredi......pa izvolijo..
Senna-Maze 28
# 24.10.2012 ob 09:02
Bravo Tina, čestitke.
Matoxy
# 24.10.2012 ob 07:54
Tina živi svoje sanje. Ne bodite privoščljivi. Ko bi le bilo taksnih babnic še več.
Oxy
# 24.10.2012 ob 08:00
@proteus

Te bedne komentarje lahko obdržiš zase, poglej sebe še pisat ne znaš. Mar te niso naučili, da se stavek začne z veliko začetnico? Nisi pismen, kaj šele da bi komu pamet solil o glasbi in narečju ki ga govori Tina.
MIRNČAN
# 24.10.2012 ob 10:22
Temu se pravi fantastičen marketing. Bravo Tina. Kvaliteta pod Raayem pa najbrž ni ne vem kaj.
CtrlDelete
# 24.10.2012 ob 10:02
Raay itak kopira skladbe z Desney TV! Če ne verjamete pa si oglejte! Raay je samo biznismen in kasirmašina ki z resnično pošteno glasbo nima nič! Je podrepnik Lea Oblaka ki se bohoti z velikim številom radijskih postaj na katerih se vrtijo samo njegovi varovanci, Raayevi sužnji, celo skupina Taboo, Nina Pušlar...ene in iste skladbe izvajalcev od katerih Leo Oblak dobiva kar dobre procente. Zato ni čudno, da so "Raayeve" skladbe po številu izvajanj na vseh lestvicah IPF-a na prvem mestu. Če ćlovek z imenom Leo Oblak vrti dnevno na svojih radijskih postajah vsaj dvajset svojih varovancev po večkrat na dan, si lahko mislite kakšno veliko število izvajanj se zvrsti čez dan!!!
Me pa nič ne moti promocija Tine Maze skozi način "glasbenice", ker je zame resnično dobra smučarka, me pa moti, da bodo kasirali ljudje ki z pravo glasbo nimajo nič! Samo biznis in nič več.
Jože Gorišek
# 24.10.2012 ob 08:31
Tina je multitalent....Pa še lepa je.....In vsi ubožčki ki pljuvate po njej, se zamislite v kako malem in omejenem svetu živite. Če sami niste kaj dosegli v življenju ,ni treba sovražiti tistih ki so uspešni.
jopp
# 24.10.2012 ob 08:16
Spet bedniki s komentarji. Neverjetno kaj dela foušija.
Nikec3
# 24.10.2012 ob 08:58
Če je bil Raay zraven takoj vem da je zanič.
I v 3 k
# 24.10.2012 ob 08:23
Ojej! Včeraj sem poslušal odlomek njenega nastopa. Bom še navijal zanjo, se razume, sam prosim Tina, ne več popevk snemat. Bo bolje tako.
M-filter
# 24.10.2012 ob 11:19
Tina je carica. pa naj poje, če ji paše. saj to lahko vsak, seveda za sebe in ožji krog. verjetni si pevske kariere ne misli delat, če pa že bo pa sama kriva, da jo bomo metali v koš nesposobnih pevcev in pevk. pa da ne bo pomote, da mam kaj proti njej. ona je carica pri smučanju inuživa življenje.

Pa ne mislit, da s tem, da poje uničuje glasbo kot umetnost. vsaj pri meni se glasba deli na vsaj dve veji. umetnost in glasba za veselje. pa tudi umetnostna glasba je lahko veselje. pop glasba pa sigurno ni nobena umetnost. sta recimo rock in hip hop večja umetnost kot pop. da o kakem jazzu itd ne govorimo :)
outsid3
# 24.10.2012 ob 10:21
Naj raje začne sezono z zmago...
Adijo-Svet
# 24.10.2012 ob 09:52
Fleaa
Kaj, ko bi od sedaj dalje komentirali samo
"Bravo Tinca, čestitke, samo tako dalje"! Ne bi bilo to sladko?
Zeph
# 24.10.2012 ob 09:26
lol

brezveze komentirati preden ne slišimo pesmi, a vseeno imam slab občutek...:)
vaza
# 24.10.2012 ob 08:36
Kaj pa pesem, ki so jo letos naredili dvojčici Prusnik in Filip Flisar?
komponist SV
# 24.10.2012 ob 06:38
Zakaj za vraga vse "zvezde" mislijo, da so lahko glasbeniki? To je popolno razvrednotenje glasbe kot umetnosti!
travnar
# 24.10.2012 ob 11:14
Dajmo no !!
Ne takoj popljuvat vse kar kdo naredi !

Lahko smo ponosni na njo.
komplikator
# 24.10.2012 ob 09:54
Pravi roker je Ivica!
vaza
# 24.10.2012 ob 21:34
Še ji ni dovolj, še bi rada malo denarja zaslužila.....
iowa
# 24.10.2012 ob 15:47
aja pa rokenrola nisem zasledil v njenem komadu
iowa
# 24.10.2012 ob 15:46
sem slišal en del te pesmi.... glas se sliši, da je totalno studijsko predelan
ales24
# 24.10.2012 ob 12:08
Ma, vam povem, poje kot slavček...
Adijo-Svet
# 24.10.2012 ob 10:03
iboregua
...pa si prepričan, da nisem tega že počel?
ales24
# 24.10.2012 ob 09:56
Tina je kraljica! In vedno bo!
MarijaS
# 24.10.2012 ob 09:28
Članek se začne takole:
"Najuspešnejša slovenska smučarka ta hip"

Bravo, Klavdija! Zadeli ste žebljico na glavico!
Tina ni zdaleč najboljša slovenska smučarka vseh časov,
niti ena najboljših športnic v zgodovini Slovenije,
ona je samo "najuspešnejša slovenska smučarka ta hip."

... not!
bistri smrk
# 26.10.2012 ob 19:34
čestitam
tisti ki pa pišejo bedarije pa itak ne znajo druzga kot ktitizirat :) druge
el CARTEL
# 24.10.2012 ob 15:39
OMG a sedaj je še pevka..

dobija denar od sponzorjev,
vsako leto molze smučarsko zvezo,
prodaja majice "not your business"
sedaj pa bo prodajala še koncerte in dobila denar od avtorskih pravic

za kozlat.. tina, bodi dovolj..denarja. vsaj enkrat v življenju
franček
# 24.10.2012 ob 15:31
Lahko dela kaj hoče - spoštovanje bo pridobila samo s tem da bo naredila kar obljublja - dobila veliki globus. Vse ostalo ne pomeni več kaj dosti. Je pa to simpatični poizkus iskanja ponovne pozornosti.
Zheega
# 24.10.2012 ob 11:30
Maš prav travnar, dejmo ploskat vsakemu sranju, s katerim bi ljudje radi zaslužili še kak evro na naš račun. Dejmo, samo zato, ker tako dobro smuča in je tako dobra babnca.

Nihče ji ne brani, da uživa. Samo žal je ob taki glasbi ta užitek bolj enostranski.
Zheega
# 24.10.2012 ob 11:03
Kot bi rekel taksist Ibro: ovaj novi komad od Tine Maze. Mislim, da bo na lestvicama šel samo downhill.
manrose.
# 24.10.2012 ob 10:38
A se da to kje videt oz. slišat? VIdeo or audio or it didn't happen!
Pivk
# 24.10.2012 ob 10:17
Hm poslušal pesem in sploh ni slabo....

Tina je pa itak multipraktik:)
nolanded
# 24.10.2012 ob 10:04
OH, god no! :(((((
Zakaaaaj?
dharma
# 24.10.2012 ob 09:39
Sem se že ustrašil ker je minil teden brez Mazejeve...
Adijo-Svet
# 24.10.2012 ob 09:32
...v studiju bi še jaz bil "Pavarotić"
Adijo-Svet
# 24.10.2012 ob 09:00
razvrednotenje umetnosti?
Mogoče res, pravzaprav ne vem, zakaj se bivši Šankrokovci tako "dajejo v zobe" in iščejo svoje mesto na "zvezdnatem nebu" s podvigi imenovanimi "Fredi Miler", sedaj "Tina Maze"! , ... le kaj še sledi? Pohlep je termin, ki ni zapisan v Tincinem slovarju, na računalniku se izpiše:"beseda ima neznan pomen"! Oddahnem si samo ob dejstvu, da naše "estradnike" gledam na športnih prizoriščih le na "dobrodelnih akcijah", ker bi drugače šport preveč trpel! Biti športnik zahteva 100% angažiranost, podobno je tudi angažirati se v umetnosti. Biti 2X100% žal ni mogoče, tako da lahko sklepamo, čemu je namenjena zadnja akcija izražanja "višje umetnosti". In uspela bo, ker imamo v Sloveniji vse preveč zaslepljenih ljudi, ki jemljejo vse, kar se jim ponudi! Rekel bi kar, naj velja nov slovenski slogan :"Umetnost umetnikom, šport športnikom, denar Tini Maze"! Me že zvija v pričakovanju novega članka in ko samo pomislim, kaj nas še čaka, ko se bo res začelo. Ja ...naša Ilka sigurno ne bo nastopala na prvi dirki, ..., še ostali sploh živijo? Verjetno so imeli čez poletje "življenski time out", pa se spet vrnejo! Upam, da še bomo o njih kaj izvedeli!
y_os
# 24.10.2012 ob 08:38
Zakaj pa ne, če njej paše. Jaz oz. vsi bedni kritiki imamo še vedno možnost, da tega ne poslušamo. Če bo 10-im ljudem všeč pesem je naredila več kot večina Slovencev za druge, da ne govorimo o smučanju. TINA zaslužiš si biti dama. Radi te gledamo.
Koperboy
# 24.10.2012 ob 08:17
Gravesen
Tale Raay mi gre pa prau na bruhanje!
Običen wannabe pozerček!
Bljak!


Ocenjevanje produtka po embalaži in ne vsebini = razlog, zakaj smo tako vodljivi in zakaj kapitalizem uspeva. Ko bomo videli dlje od pisanega kartona ali čudne pričeske, bo mogoče boljše.

Gravesen - pusti svoje predsodke doma in glej na vsebino, ne pa izgled.
golaž
# 24.10.2012 ob 06:54
Imamo pa "poklicne" glasbenike in umetnike ala Murko, Saška, Fredi......pa izvolijo..
Te izvoli kar sam.
Jelen , Raay....ni merilo za kakovost
Zame ni to nič drugega kot Jelenovo lezenje Tini v r.. in na vsak način zbujati pozornost, zdaj ko šankrokov ni več.
cartekmedo
# 25.10.2012 ob 16:30
Adijo-Svet daj umiri se. Spij Teekane.

Ja tudi o drugih naših smučarkah in smučarjih se bo pisalo,ko bodo dosegali enake rezultate kot Tina.
cartekmedo
# 25.10.2012 ob 16:28
proteus: naj smuča. Že govort ne zna dobr, kaj šele pet.

Sem prepričana,da Tina boljše govori kot ti pišeš. Pa ne govori toliko kva,kva kot ti verjetno.
oliva
# 24.10.2012 ob 12:31
Na 24ur je bil prispevek, kjer so kot ozadje zavrteli malo tega komada in moram reči, da me je pozitivno presenetila, glede na to, da ne samo, da nisem njena fenica, mi še zelo ni simpatičen njen glas, vendar ko poje, jo je prijetneje poslušat. :)
Ni nek glasbeni presežek, nič novega, ni pa sploh tako slabo in se mi to zdi super, zakaj pa ne, pa še dobra promocija je, ne nazadnje pa je tudi slovenska smučarka.
Se pa strinjam, da bi bilo mogoče bolje to energijo vložiti raje v pripravo na sezono, ampak če bo tudi smučala dobro, potem vsa čast ji.
Captain Obvious
# 24.10.2012 ob 10:03
Ogabno. Eh ja.

At least we can PLAI!
aufbiks
# 24.10.2012 ob 09:59
Jaz sem bil vedno na njeni strani, ko se je šlo za ''obtožbe o izsiljevanju'', vendar glede na njeno barvo glasu sklepam, da nima ravno talenta za petje množici. Če bo njeno petje na ravni Rebeke Dremelj, bom že prijetno presenečen, če pa je boljša, ji pa že lahko rečemo multitalent. Vsekakor čestitke za pogum in sporočilo, da ji ni mar za kritike.
iboregua
# 24.10.2012 ob 09:52
Mhm... najprej moraš do studia priti.

Že čakamo :)
divjejabolko
# 24.10.2012 ob 09:38
Tina je najlepša slovenska športnica in pika.
Ampak morda pa bomo zdaj-zdaj še lepo rokerico, kdo ve? :)

Ali je kje kakšen video ali kaj podobnega, ko poje?
Mr.D
# 24.10.2012 ob 09:04
hahahahahahahahahahhahhaaaaa
Kazalo