Za zaključek večera so poskrbeli Gušti in druščina. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Za zaključek večera so poskrbeli Gušti in druščina. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
LeeLooJamais
LeeLooJamais so se predstavili z mešanico starih in novih uspešnic. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Xequtifz
Xequtifz so poskrbeli za funkritme sredi Pogačarjevega trga. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Nad akcijo je bedel tudi Rdeči križ Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Electroswing, ki se giblje v elektronskih ritmih in se spogleduje z etnoglasbo, je okoli osme ure zvečer začel odmevati po Prešernovem trgu. Mimoidoči, ki so sledili melodiji Manouche, so se lahko na svetovni dan krvodajalstva pridružili vsem zbranim (sicer redkim) podpornikom družbenoodgovorne akcije Podaj energijo za življenje!, zbranim na Pogačarjevem trgu.

Lahkotna besedila in zabavni plesni ritmi so po Križankah, ko so Manouche nastopili kot predskupina Zaz, znova odmevali sredi prestolnice. Izostala nista niti njihova dva najodmevnejša singla do zdaj Kje si lubi? in Bi šla naprej?.

Štafetno palico na koncertu so Manouche predali Hannah Mancini in druščini, zbrani v Xequtifz. Razširil se je funk. Poleg njihovih avtorskih skladb, kot je Walking Away, so izvedli tudi nekaj priredb odmevnih svetovnih uspešnic: We Found Love, Bad Girls, Moves Like Jagger, Domno. Kot poseben gost pa se ji je pridružil Mate Brodar, ki je poskrbel za vokalne izmenjavo z dekleti pri Cosmic Girl, Kiss in One.

Klubsko vzdušje na prostem
Še pred pripravami na koncert v Križankah 14. julija, kjer bodo nastopili pred Duran Duran, so se LeeLooJamais ogrevali na prostem pred sicer maloštevilnim občinstvom - če upoštevamo površino celotnega trga. Zmes materiala z najnovejše plošče Excuse My Imagination se je gnetla s preigranimi skladbami, kot so do zdaj medijsko odmevnejše Show Show, Slovenka, Get To Know Me, Night Phone, ter še vedno skritimi interpretativnimi biseri nove plošče - Highlights, From Russia With Love. Izostali pa nista niti Ne zameri mi in Briga me.

Za zaključek akcije je na oder stopil domači kitarski mojster Gušti, skupaj z novo pevko Emo Gagro. "Jaz sem v življenju daroval kri že šestkrat. Kaj pa vi," je spraševal Pogačarjev trg v svojem nagovoru. Zbrani so lahko uživali ob spremljavi na bobnih Andreja Zavašnika, klaviatur Jerneja Jurca, baskitare Aneja Kočevarja in konfuzno-nevrotično kitare Petra Dekleve, ki so spremljali Guštijeve kitarske solovložke ter Emine glasovne izlete, ob skladbah, kot so (še stare, ki jih je izvajal Gušti skupaj s Polono Kasal) Mine leto, Moj planet, Makova polja. V ospredju pa so bili tudi singli s prvega skupnega albuma Eme in Guštija - Naša stvar - med drugim so zbrani slišali Igro, Hoču neču in Sjene.

Zabava na odru, malo manj pod njem
Obisk koncerta ob zaključku akcije resda ni bil množičen - pri čemer sta svoje odigrala ponovno odprtje kluba sredi prestolnice in mamljiva elektrozabava ob znanem zeliščnem likerju na drugi strani mesta. Toda kljub temu so zbrani in naključni mimoidoči ob izbrani domači produkciji prišli na svoj račun.

Organizatorji omenjene akcije pa so poskrbeli, da se je meseca aprila krvodajalskih akcij udeležilo 9.493 ljudi, meseca maja pa 8.382, s čimer so v omenjenih mesecih pokrili potrebe po krvi v Sloveniji. V bazo krvodajalcev se je vpisalo 1.900 ljudi.