Družabna kronika
(3)
Zvezdnik osemdesetih let Dario Diviacchi
Peter Juratovec je bil nepogrešljiv soustvarjalec.
Ulice so v času oddaje opustele.
Oddaja je potekala v živo.

Dodaj v

KDO SE SPOMNI DIVIACCHIJA?

V oddaji celo Ingemar Stenmark
28. december 2004 ob 21:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na malih zaslonih smo v ponedeljek lahko videli zvezdnika osemdesetih let, Daria Diviacchija, voditelja oddaj Alta Pressione in Videomix.

Oddaja Alta Pressione (visok pritisk) je na male zaslone v Sloveniji in majhnem delu Italije, kjer so lahko ujeli program Televizije Koper, prišla decembra 1979.

Pomenila je pravo revolucijo, saj je bila prva oddaja, ki je prikazovala glasbene videospote, in sicer več kot dve leti pred MTV-jem. Že testna oddaja je bila velik uspeh. Dario Diviacchi in režiser Peter Juratovec sta se zato odločila za nadaljevanje projekta.

Leta 1981 sta ga nadgradila z oddajo Videomix, v kateri so prek telefonov lahko sodelovali tudi gledalci. Vidna je bila po vsej Italiji. Prav recept te oddaje je postal tudi standard za tovrstne oddaje po vsem svetu.

Vsak četrtek so ulice opustele
Ob prvi oddaji so imeli dva "prava" videospota in pet posnetkov glasbenih skupin, ki so jih kot propagandni material naredile diskografske hiše. Oba prva videospota - Blondie in The Specials - pa sta se še mnogo časa vrtela v tej oddaji, katere voditelj je postal velezvezdnik v Italiji in Sloveniji.

Oddaja (potekala je v živo), ki je bila na sporedu vsak četrtek, pa je bila tako priljubljena, da na ulicah v času predvajanja ni bilo mogoče najti mladega obraza. V časih Videomixa je bila oddaja, na primer leta 1985, tretja najbolj gledana oddaja v vsej Italiji, zaradi nje so v Italiji celo množično začeli zamenjevati antene, saj je Televizija Koper oddajala v sistemu pal.

V oddaji, ki je bila na sporedu do leta 1986, so gledalci lahko videli celo legendarnega smučarja Ingemarja Stenmarka, ki je pel Abbino pesem Waterloo, superman Christopher Reeve pa jim je prek malih zaslonov zaželel vesel božič in srečno novo leto.

Najbolj priljubljeni Slovenec
Dario Diviacchi, po očetu Istran, po materi pa Bric, tedaj ni govoril preveč dobro slovensko, na pomoč mu je priskočil režiser oddaje Peter Juratovec. Povsem spontano se je rodil eden zaščitnih znakov oddaje - gledalcem slišni pogovori med režijo in voditeljem. Diviacchi je bil tedaj velezvezdnik. Čeprav je bil Italijan, je veljal za najbolj priljubljenega Slovenca.

Diviacchi, ki se lahko pohvali tudi s tremi viktorji, se še zdaj ukvarja s šovbiznisom, predvsem ga zaposluje projekt izbora za mis Italije, kljub zvezdniškemu statusu pa ga nobena oboževalka še ni "ujela", saj je Diviacchi trenutno samski.

Prijavi napako
Komentarji
alcatraz
# 25.12.2012 ob 01:59
Ne morem verjet da pod tem člankom ni nobenega komentarja. Ker VideoMix ali pa Alta Presione v tistih časih je bila prava velika glasbena revolucija, ki je naredila osnovo MTV televiziji!
Don Vito
# 27.12.2017 ob 19:14
Ja res....zlati časi moje mladosti...
citron
# 05.02.2018 ob 20:07
Komentatorji: Skladišče: zdaj je dost za vse (prej so moral uvažat).
Kazalo