Podelitev viktorjev je dvignila mnogo prahu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Podelitev viktorjev je dvignila mnogo prahu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Filli
"Zadovoljstvo ob prejetju mnogih viktorjev je zameglila nedopustna zloraba nacionalke oz. živega prenosa neke prireditve, mimo scenarija," je zapisal Filli. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
RTVSLO
Pravila za predstavitev mnenj o vprašanju zakonodajnega referenduma o družinskem zakoniku na RTV Slovenija veljajo od 11. marca do vključno 23. marca za programe RTV Slovenija. Posnetek Viktorjev v času referendumske kampanje torej ne bo na voljo, bo pa do njega mogoče znova dostopati po 25. marcu. Foto: MMC RTV SLO

"Ma kakšna cenzura neki, lepo vas prosim! Posnetek bo počakal do izteka referendumske kampanje, ki je na nacionalki REGULIRANA. To je vse!" je direktor Marko Filli zapisal na družabnem omrežju Twitter ter s tem odgovoril na številna vprašanja in kritike, ki so se pojavili po odločitvi vodstva RTV Slovenije, da zaradi "zlorabe živega prenosa prireditve ne bodo predvajali ponovitev oddaj in da do oddaje ne bo mogoče dostopati prek avdio-/videoarhiva na spletni strani".

Prireditev po trditvah vodstva ni potekala skladno s scenarijem, danim TV Slovenija v vpogled pred prireditvijo. Televizija Slovenija je namreč prireditev zgolj prenašala, ne pa tudi organizirala. Filli pa pojasnjuje, da so posnetek prireditve s spleta umaknili zaradi nanašanja na družinski zakonik in volilno kampanjo: "Satira je satira, objavljena in veljavna pravila nacionalke v času predreferendumske in predvolilne kampanje pa so nekaj drugega ..."

Urednik Stopa: Satiriki skušajo ujeti duh časa
Martin Senica
, glavni in odgovorni urednik revije Stop, ki je prireditev organizirala, pravi, da je koncept podelitve viktorjev za najvidnejše slovenske medijske dosežke nastajal s skupnimi močmi vseh nastopajočih. Vsak izmed njih je pripravil osnovo, ki je bila v veliki meri tudi predstavljena vodstvu RTV Slovenija, sami nastopajoči pa so na svojih točkah še gradili in delali do konca, "lahko bi rekli skoraj do nastopa na odru". Zato je kriva tudi stiska s časom, ki je bil na voljo za pripravo in izvedbo same prireditve. Posamezniki za vodenje so bili izbrani na podlagi njihove uspešne zgodovine ustvarjanja humornih predstav in nastopov. Vsak izmed njih je imel dokaj proste roke, da nastopi v svojem prepoznavnem stilu, je pojasnil Senica in dodal: "Satiriki skušajo ujeti duh časa, ki ga živimo, in ga predstaviti čim bolj duhovito. Včasih jim uspe bolj, včasih manj. Da je bila večina prispevkov satiričnih, je kriv torej čas, ki ga živimo. Poudarjam, osnovni namen oddaje je bil - zabavati, špikati, in ne žaliti."

Odziv vodstva
Zaradi burnega odziva je dodatno razlago za svojo odločitev podalo tudi vodstvo RTV Slovenije. Tako so zapisali, da izražanje stališč do referendumskega vprašanja sodi v kategorijo politične propagande. Skladno z 10. členom zakona o RTV Slovenija je v programih RTV Slovenija politična propaganda prepovedana oziroma je dovoljena le v času volilne kampanje, ki pa mora potekati skladno s sprejetimi pravili za izrabo programskega časa, so pojasnili.

"V pravilih je natančno določeno, kje in kako v programih RTV Slovenija sme potekati predstavitev mnenj o tematiki referenduma. Na podlagi sprejetih in veljavnih pravil se je vodstvo RTV Slovenija odločilo, da s programa umakne posnetek podelitve nagrad Viktorji 2011. Posnetek oddaje v času referendumske kampanje torej ne bo na voljo, bo pa do njega mogoče ponovno dostopati prek avdio/video arhiva na spletni strani www.rtvslo.si po 25. marcu 2012," piše v sporočilu za javnost.

Novinarji zaskrbljeni
So se pa oglasili tudi novinarji aktiva Radia Slovenija in aktiv novinarjev Informativnega programa Televizije Slovenija, kjer takšne odločitve vodstva obsojajo. V protestu ne presojajo vsebine podelitve nagrad, nedopustno pa se jim zdi, da to počne poslovno vodstvo RTV Slovenija in da tega ne dovoli javnosti, ki za to celo plačuje RTV-prispevek.

Prav tako se jim zdi, da vodstvo javnosti pošilja skrb vzbujajoča sporočila, da "programski del hiše prireditev, ki jih prenaša, nima pod osnovnim nadzorom". "Sporoča, da svoje odločitve prilagaja dnevnemu družbenopolitičnemu vzdušju. Sporoča, da je (samo)cenzura še vedno del slovenskih medijev."