Glasba
Manični pogledi, nenehne kretnje rok in nagovori občinstva Ice-T-ja so popestrili glasbeno predstavo Body Counta. Foto: BoBo
Svoj delež aplavzov je bil deležen tudi prvi kitarist skupine Ernie C. Foto: BoBo
Repertoar:
 
- Body Count's in the House
- Body M/F Count
- Masters of Revenge
- Bowels of the Devil
- Necessary Evil
- Manslaughter
- Drive By
- Voodoo
- There Goes the Neighborhood
- Body Count
- KKK Bitch
- Disorder
- Talk Shit, Get Shot
- Cop Killer
---------------------------
- Enter The Dark Side
- Momma's Gotta Die Tonight
"Draga, a je tvojemu možu začela rasti vagina? Ne. Ne, v Sloveniji. Za to me lahko pretepete tu," je bil uvod Ice-T-ja v skladbo Manslaughter. Foto: BoBo
A Body Count še zdaleč ni le Ice-T. Je močna postava glasbenikov, ki jih sestavljajo Ernie C na kitari, Ill Will na bobnih, Vincent Prince na baskitari in Juan of the Dead na kitari. Foto: BoBo
Malo več kot uro in deset minut so Križanke dobivale svojo mero crossover metala. Foto: BoBo
Križanke so bile tokrat nabito polne. Foto: BoBo

Dodaj v

Foto in video: Ice-T z Body Count pred najglasnejšim občinstvom v Križankah

MMC na koncertu skupine Body Count feat. Ice-T
8. junij 2015 ob 13:12,
zadnji poseg: 8. junij 2015 ob 13:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Tempirana bomba metalskih streljajev in besednih izbruhov, pod imenom Body Count feat. Ice-T, je postregla s (pre)kratko lekcijo stare šole thrash metala in "gangsta" rapa.

Slabo uro in deset minut je množica, zbrana pod streho Plečnikove umetnine, sledila nareku raperja, ki je v 90. letih prejšnjega stoletja s kitaristom Erniejem C-jem združil svoji ljubezni do rim in metala ter ustvaril Body Count.

Danes sta od petih prvotnih članov skupine živa samo dva. Ice-T ima za sabo uspešno igralsko kariero, ki jo je gradil z nastopanjem v seriji Zakon in red: enota za posebne primere ter pečat zvezdnika resničnostnih šovov, kjer se je pojavljal ob boku svoje življenjske spremljevalke Coco (ki je s skupino obiskala Ljubljano, stala ob odru med koncertom svojega izbranca in se malo brigala za predstavnike sedme sile).

Body Count so se med podvigi Ice T-ja v svetu "mainstream" kulture zgubili (iskreno: nikoli se niso na ta način poskušali izpostavljati). Oba albuma, ki so jih izdali po odmevnem prvencu Body Count (že zato, ker je založba Warner dosegla od Ice T-ja, da je umaknil razvpito skladbo Cop Kill z albuma - vsaj tako je pričeval v intervjuju za revijo Rolling Stone lani), sta prejela medle odzive. Zdelo se je, da so tudi oni padli z mnogimi glasbenimi "vojaki", ki so želeli prenašati sporočila med ljudi s svojo glasbo. Toda lani je iz plevela komercialnega rapa in metala vznikel njihov nov album (po letu 2006) Manslaughter.

Zrelejša besedila, okoli katerih se prepletata morda lahkotnejši thrash metalski zvok in melodični kitarskih vložki, so naznanili, da Body Count še niso za odpis. In s tem pedigrejem so obiskali "najglasnejše občinstvo do zdaj na evropski turneji", kot je zbrane sinoči označil Ice-T. Nad Križankami se je ob deseti uri spustila tema, iz matrice so začeli prihajati zvoki, spominjajoči na cirkuško glasbo iz grozljivk.

A le, dokler ni Ernie C stopil pred občinstvo (za njem še Juan of the Dead na drugi kitari) in baskitarist Vincent Price priskakljal v ritmu bobnov Ill Willa pri skladbi Body Count's in the House. Agresivnemu zvoku je piko na i postavil Ice-T, ki je stopil na pred mikrofon, vrgel v stran stojalo in dobil na svojo stran občinstvo z besedami: "Slovenija, premaknite svoje j**** riti!"

Poslastica za ljubitelje metala (in drugih glasbenih poznavalcev) je postregla z dovršenimi menjavami ritma, spominjajočimi na speed metal, in impresivnimi solažami. Predvsem pa z dinamiko Ice-T-ja, ki je na koncertu podkrepljena z dvema spremljevalnima vokalistoma v ozadju.

Čeprav je bil njegov vokal dobro tretjino nastopa bolj kot ne v ozadju zaradi slabšega zvoka v Križankah, je bil njegov dovolj prodoren, da so se Križanke prepričale, zakaj Ice-T ni še ena hollywoodska prikazen na glasbenih odrih. Razumljivo podajanje rim - brez nizanja besed do te mere, da izgublja sapo - a z dovolj veliko hitrostjo, da jih poslušalec razume že ob prvem poslušanju, je osnovna podlaga, zakaj tudi muziciranje drugih članov skupine pride tako do izraza med nastopi.

V glavni vlogi: Ice-T
Ice-T v glasbenem pogledu ni "frontman" - je morda magnet za prodajo vstopnic -, toda na odru je le del skupine, kjer se vse vrti okoli hitrih in preciznih kitarskih vložkov ter uničujoči ritemsekciji. Bolj kot "frontman" je pridigar, kar se je sinoči še posebej izkazalo v dodatku, ki ga niso načrtovali, a jih je množica s sodelovanjem prepričala.

Šestminutni spev s skladbo Momma's Gotta Die Tonight je bil vrhunec večera, kjer je Ice T prikazal svoje pripovedno-igralske sposobnosti, preostali člani skupine pa inštrumentalno koherentnost, ki jih odlikuje. Besedo za besedo je Ice-T vizualiziral, z gestami nakazoval nadaljevanje in na koncu utrdil svoje sporočilo proti rasizmu, ki je po njegovem mnenju največja težava današnjega časa. "Če ste siti rasizma, povzdignite glas," je zavpil.

Raper je z občinstvom komuniciral s celim telesom, naj bo to s kazanjem jezika, maničnimi pogledi, ali s kretnjami rok, s katerimi je pogosto nakazoval na rezanje vratov, ali z oponašanjem robotka (da, tudi to se je zgodilo). Po tretji skladbi večera, Masters of Revenge, so bili telefoni že spuščeni, roke pa visoko v zraku. "Vprašali so me, ali želim nastopiti v Sloveniji. No, tu sem, kajne," je po skladbi nagovarjal zbrane.

Body Count so z Drive By odpeljali občinstvo, ki so ga poleg Slovencev sestavljali tudi tuji obiskovalci pretežno iz Italije in Hrvaške, v South Central Los Angelesa in nazaj v čas pristnih koncertnih doživetij. Ko je tudi Priceevo igranje baskitare med nogami (prav tako pri skladbi Drive By) izpadlo kot nekaj popolnoma spontanega, in ne naštudiranega, kot je pogosto primer.

Zabava na odru
Vse od skladbe Voodoo naprej se je zdelo, da so si Body Count vzeli priložnost za lastno razvedrilo. "OK, čas je za odmor. Plešite," je spodbujal mosh-pit v prvih vrstah (ki se ni skoraj nikoli ustavil) raper. Ernie C je odšel v svoj svet kitarskih solaž, Ice-T je dvigoval svoje metalske rogove visoko v zrak. Vmes prestregel modrček, ga pogledal in vrgel čez ramo na tla. Ill Will je dobil pred skladbo There Goes the Neighborhood svoje minute za izkazovanje bobnarskega znanja in zdelo se je, da je vse skupaj šele začetek.

Koncert je popestril Ice-T s svojimi nagovori. Pred skladbo Body Count se je Ice-T obregnil nad ravnanjem NSA in Baracka Obame, češ da imajo vsi njegovo številko. "J**** nikoli ne pokliče," je dejal o Obami. Med njo je po Ernieju C-ju med solažo zlil plastenko vode po afrofrizuri in za nameček še vrgel prazno plastenko v njegovo glavo ...

"Mi se zabavamo. Šele ogrevamo se," je pozival k pevskemu sodelovanju Ice-T pred "ljubezensko pesmijo" KKK Bitch. Za sam konec uradnega dela so postregli še s skladbami Disorder, Talk Shit, Get Shot (oz. kot je dejal Ice-T: z besedami, ki so najboljše orožje za vse nasilneže) in seveda skladbo Cop Killer, pri kateri se mu je na odru v vlogi MC-ja pridružil njegov sin. Medtem ko je bil na odru družinski trenutek, pa je občinstvo v Križankah razsvetlila tudi baklja.

Hitro, morda prehitro?
Body Count so se vrnili še s skladbama Enter The Dark Side in že prej omenjeno Momma's Gotta Die Tonight, toda kljub intenzivnemu občinstvu. Med njimi je trem junakom uspelo skočiti na oder, enemu izmed njih hkrati tudi povleči z njega baskitarista. A nekaj minut čez enajsto je bilo vsega konec.

Križanke so želele še več, spremljale, kako se razdira bobnarski set, a glavnih protagonistov večera ni bilo več nazaj. Dejstvo je, da so Body Count trenutno v intenzivnem festivalskem ritmu in v tem duhu (z repertoarjem s festivalov) je minil tudi njihov koncert v Ljubljani. In že sam dodatek je bil presežek, ki ga mnogi oboževalci ne bodo slišali v naslednjih dneh. Pa vseeno - kljub prepričljivi predstavi trboveljskih Kreshesh Nepitash - premalo za samostojni koncert.

Klavdija Kopina, foto: fotografska agencija BoBo
Prijavi napako
Komentarji
Peter F.
# 08.06.2015 ob 14:43
Stari prdci na odru in mi stari prdci v publiki imamo še vedno energije za takšne razpaljotke.
Vsaj 98% koncertov ki so na leto, se lahko skrijejo proti tej brutalni zabavi včeraj.
Pa dolžina gor ali dol. Ne oni, ne mi nismo več najmlajši :-)
celjan2
# 08.06.2015 ob 14:07
Bil na Dunaju v četrtek v sklopu ROCK AM VIENN prvotno predvsem in edino zaradi Metallice pa zraven dobil bonus BOdycounta in vse to ,kar so govorili peli v Lj so že na Dunaju ampak vzdušje je bilo pa noro pravi so znajo zažigat!
Zagor te Nej
# 08.06.2015 ob 13:51
Ice-T je car.
sunofabeach
# 08.06.2015 ob 16:53
18 let nazaj me je naslednji dan bolela glava, danes hrbet
DrMatilda
# 08.06.2015 ob 13:57
Haha, v Sloveniji dejansko doživljamo pravi revival 90', ista scena kot skoraj pred 30 leti. Mislim, da je bil koncert Ice T-ja eden najboljših kar sem jih kdaj pri nas videl.

Tale skladba je recimo ponarodela :)

https://youtu.be/Tgzo1fC49RY
exequor1
# 08.06.2015 ob 14:46
Res mi je žal, da nisem šel....
gusztav
# 08.06.2015 ob 14:54
Peter F. + in podpis. Se ne damo. Pri tretjem komadu sem se prebil v drugo vrsto in se moral občasno prijet za ograjo, da me ni "odneslo" nazaj. Me je užalil en mulc, ki mi je, ker ga nisem spustil naprej rekel: "A nisi ti prestar za spredaj?". očitno ne, ker je sam omagal precej pred koncem :-)))
Bivši uporabnik
# 08.06.2015 ob 16:43
Vsi slovenski šminkerski pecvi in pevke,ki plagiatirajo 250 na uro,bi mogl obvezno poslušat tale koncert in potem naredit diplomski nalogo s svojo študijo!!
gusztav
# 08.06.2015 ob 14:41
Salmonela si me prehitel z istim videom. In imaš prav spredaj je bila res vojna cona. Nos imam močno boleč zaradi neke krepke headbangerice :-) Zelo živahna publika po dolgem času.
GG2
# 08.06.2015 ob 15:19
@dimmukomun
Ti si fenomen, res! Bil si celo leto prej na koncertu predno so prišli v Ljubljano!
Koncert je bil 10.05.1997.
Salmonella
# 08.06.2015 ob 14:27
Prava doza speed metala. Med Cop Killerjem je bla prava vojna cona. Še posebej po solu Ernie C-ja.

Video iz križank:
https://www.youtube.com/watch?v=0z8M5UOL
M8A
Peter F.
# 08.06.2015 ob 17:59
Haha, leta naredijo svoje :)
dR9d
# 08.06.2015 ob 16:25
mene je hotu udart kurbež od icetija na odru 97ga :)
gusztav
# 08.06.2015 ob 14:38
Ni mi preveč všeč recenzija. Strinjam se v tem, da je bilo prekratko, vrhunci so bili pa drugje, zame osebno pri Disorder. Coco pa nisem opazil.

Če dopolnim: po prvencu so izdali še tri ne dveh albumov (do lanskega) tretji in četrti sta bolj tako-tako, drugi pa je bil kar dobro sprejet.

Ni mi všeč vaš video, za nacionalno kar sramotno. Tale amaterski (isti komad včeraj) je precej boljši.
https://www.youtube.com/watch?v=0z8M5UOL
M8A
Dr. Matilda pa podpis, res je nek revival. Zame je naslednji must go Nuclear Assault.
Hafis
# 08.06.2015 ob 15:53
Bil na obeh koncertih. Un 97 itak svetvn vceraj pa super koncermt. Kot je ze en napisal. Tud jaz se staram in eno uro c mosh pitu je dovolj.

Ni mi zal!
mladi portugizac
# 08.06.2015 ob 15:23
Tudi js bil v devetdesetih na koncertu; mi je pa vseeno žal, da nisem mogel it tudi včeraj...
davids
# 08.06.2015 ob 15:40
Noro je blo..
Krissssss
# 08.06.2015 ob 15:21
Da bi prsu enkrat se kot solo rap pa to , ma tud ene par bolanih komadov :)
gusztav
# 08.06.2015 ob 15:07
samo še tole: na repertoarju je bilo tudi pol kitice in refren komada Institutionalized. Škoda, da ni zmogel celega.
gusztav
# 08.06.2015 ob 14:59
Še en dober 20-minutni utrinek od včeraj:

http://iztokgartner.blog.siol.net/2015/0
6/08/body-count-ljubljana-slovenija-krizanke-2015/
bobbek
# 09.06.2015 ob 17:21
bil prejsnji teden na viennarock na Dunaju,uff,pa se na isti dan Metallica ahh,za 79 euro,res super je bilo
Rekonvalescent
# 08.06.2015 ob 16:00
... saj prav dosti nisi zamudu, razen če si zaprisežen ljubitelj obupnega zvoka in zaigrane ameriške (ne)pristnosti. Dokaj medlo.
dimmukomun
# 08.06.2015 ob 15:08
Bil sem 96-ga ,ko so še bli vredni ,tole danes je pa ...
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo