Glasba
(6)

Poudarki

  • Končal se je festival Schengenfest
  • Zadnji dan na odru štiri skupine
Laibach
Prizorišče pod odrom - ki je bilo že drugi dan zapored posuto z žagovino - so napolnili oboževalci skupine Laibach. Foto: Jure Urek
Schengenfest 2010
Hrvaška pevka skupine Omega lithium je zbrane nagovarjala v angleščini, pozdravljala pa v slovenščini in hrvaščini. Foto: MMC RTV SLO
Schengenfest 2010
Zadnji dan je bil namenjen počitku. Foto: MMC RTV SLO / P. S.
Schengenfest 2010
Prizorišče je za letos zaprlo svoje zapornice. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Foto: Schengenfest zadnji dan zasijal kot belokranjsko sonce

MMC na festivalu ob reki Kolpi
2. avgust 2010 ob 10:18
Vinica - MMC RTV SLO

Mlajši, a po imenih nastopajočih veliko bogatejši kot njegov najbližji sosed Rock Otočec, Schengenfest, je po treh dneh zabave ob Kolpi ugasnil še zadnje električne napajalnike.

Žanrsko raznolik konec tedna nekaj metrov od državne meje s sosednjo Hrvaško so zadnji dan dopolnili ritmi synth metala, metala, Laibacha in trubačev iz Srbije. Prava balkanska "fešta" ob meji se je začela šele okoli pol enih zjutraj, ko sta na oder stopila Boban in njegov sin Marko Marković s svojimi mojstri na trobentah, pozavnah in tubah. Srbska godba na pihala je k pozibavanju pripravila vse tiste, ki so nepremično stali in z aplavzi nagrajevali domače glasbene vizionarje na belokranjskem odru, skupino Laibach.

Avantgardna zasedba je v nedeljo iz šotorov privabila tudi najbolj utrujene in v dobri uri večtistočglavi množici ponudila pravo avdiovizualno ekstazo. "Če nas povabijo ljudje, potem se odzovemo, če je le možno. Če so koordinate izvedljive," je prihod v Belo krajino za MMC pojasnil idejni vodja skupine Laibach Jani Novak. "V bistvu imamo samo takšne zahteve, da je možno tehnično izpeljati koncert," je dodal Novak.

Skupina Laibach letošnje poletje nastopa tudi po drugih festivalih, čaka jo nastop na Trnfestu, pred tremi dnevi pa so nastopili v Ljutomeru na Grossmannovemu festivalu filma in vina. "Res izjemen festival. Zelo prijetno se je bilo pojaviti v kontekstu festivala. Včasih so kakšni festivali malo bolj naporni, kjer je več kaosa, več skupin in je stvar kaotična. Ampak to je neka realnost, ki jo sprejemamo, tako da se pojavljamo tudi na festivalih," je še razložil Novak. V Vinici so tako v nedeljo zvečer v tehnično dovršenem nastopu predstavili skladbe, kot so Smrt za smrt, Brat moj, Država, Raus (Herzfelde) in številne druge.

(Pre)težki ritmi za utrujene 'festivalce'
Za obiskovalce treh dni festivala precej težki glasbeni večer so odprli člani domače synth metal zasedbe Aperion. Sedmerica klasično izobraženih glasbenikov je nastop izkoristila za predstavitev svojega prvega albuma, ki je izšel pred enim mesecem. Njihove skladbe so ob sopranu pevke Zale in spremljavi članov skupine spominjale na nekakšno mešanico Nightwishov na čelu s Tarjo Turunen. Na trenutke so jih nadomeščali ritmi irskih poskočnic.

Nadaljevanje metalskega večera je pripadlo hrvaškem kvartetu Omega lithium. Zamaskirani kitarist, basist in bobnar so spominjali na pobegle demone iz kakšnega devetega kroga pekla, toda skoraj angelski glas pevke je ob Kolpi poskrbel za pravo zvočno sinergijo, ki so jo najbolj cenili obiskovalci v prvih vrstah. Še najbolj nenavadni so bili njeni nagovori v angleščini, glede na to, da je meja odmaknjena le nekaj metrov od prizorišča in jezikovna pregrada v bližnji okolici niti ne obstaja.

In sijalo je sonce zadnji dan
Festival zvoka, sonca in zabave se je začel bližati koncu na najlepši mogoči način. Sonce je zadnji dan na "okrevanje" po naporni noči oziroma jutru privabilo številne neutrudne obiskovalce, ki so dan izkoristili za nabiranje novih moči ob poležavanju ob šotorih in na travnati plaži ob reki Kolpi. Tudi drug dan so organizatorji obiskovalcem ponudili številne dnevne aktivnosti, med katerimi je izstopal nastop stand up komikov Boštjana Gorenca - Pižame in Hrvatice Marine Orseg.

Več si oglejte v galeriji spodaj.

Fotografije: Klavdija Kopina in Jure Urek

Klavdija Kopina
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Schengenfest 2010
Prijavi napako
Komentarji
-mar-
# 03.08.2010 ob 00:31
V splošnem se mi je zdel festival nekoliko slabši kot lani, kljub temu, da je bilo več "zvenečih" imen. BFM kot glavna zvezda osrednjega večera že pretirava z igranjem v prazno in različnimi vmesnimi vložki, kar na koncu znese kakšni dve, tri odigrane pesmi manj za publiko. K sreči je bil zaključek odličen, po zaslugi Laibach in trubačev.
RimBerlin
# 02.08.2010 ob 13:56
Laibach naslednji koncert na Ptuju, 28. 8.
Ella Mae
# 02.08.2010 ob 12:47
Vas rtv-jevce pa je ta žagovina pod odrom čisto fascinirala...
fuksel
# 02.08.2010 ob 10:55
Bil v soboto, blo kr luštno...:)
marko2508
# 07.08.2010 ob 19:03
festival z eno najbolših lokacij, super folkom, pa tud izbor nastopajočoh je iz leta v leo boljši

le tako naprej

aja se vidmo na schengnu naslednje leto :D
deretizator
# 05.08.2010 ob 17:39
Meni je bil najbolj všeč petkov program, predvsem Elvis Jackson in Hladno pivo.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kaj se poleti dogaja po Sloven ...
link
Foto: Rock Otočec - ime ostaja, a kam je šla vsa "fama"?
30
3. julij 2011 ob 11:39 Gumjasti škornji so po petkovem dežeju postali del priporočene opreme po blatnih pešpoteh samega prizorišča. A dan in večer ni zaznamovalo (le) vreme. Pač pa pričakovanje ... da se bo nekaj zgodilo, ...
Več novic ...
Kazalo