Ivančič se je lani predstavil na festivalu Slovenske popevke s skladbo Tisto, kar ostane. Foto: RTV SLO
Ivančič se je lani predstavil na festivalu Slovenske popevke s skladbo Tisto, kar ostane. Foto: RTV SLO
Slavko Ivančič
Pevec se po Popevki vrača v snemalni studio.
Ne me Jugat in Slavko Ivančič
Ivančiča smo v zadnjih letih lahko videli na Slovenski in Narečni popevki ter na Melodijah morja in sonca. Foto: MMC RTV SLO

Stari znanec slovenskih festivalov - večkratni zmagovalec festivala Melodije morja in sonca - se nastopa veseli predvsem zaradi druženja s preostalimi izvajalci in ne zaradi samega "tekmovanja". Ivančiča namreč že samo omemba besede "tekmovalec" zmrazi in raje kot to, poudari vse prednosti, ki spremljajo Popevko. "Konec koncev občinstvo skozi čas odloči, ali ljubi skladbo ali pa je ne," je pojasnil Ivančič v kratkem pogovoru za MMC.

Več pa si lahko preberete v pogovoru spodaj.


S kakšno pesmijo se tokrat vračate na Slovensko popevko?
Skladba je v bistvu izvlečena iz materiala, ki se pripravlja za moj novi samostojni - četrti album. Nadaljevanje dela z Gabrom Radojevičem v njegovem studiu. Skladba ni bila narejena posebej za popevko, je pa bila že skoraj 100-odstotno narejena, ko smo se pogovarjali, ali bi se prijavili in jo poslali na popevko. Imamo namreč veliko spoštovanje do inštitucije, kot je popevka. Pri meni ni nikoli vprašanje, ali bi ali ne bi, ampak samo, ali imam skladbo ali je nimam. In tokrat se mi zdi, da jo imam.

Kako gledate sami na festival? Kakšen pomen ima še za vas?
Imam veliko spoštovanje do vseh ljudi, ki so štartali s popevko in mislim, da je to na teh prostorih zadeva v popularni glasbi, po kateri je bila Slovenija zelo poznana. Dobro ... malo smo se odmaknili od originalov, kar je sicer normalno. Danes ne moremo več biti v takšnem stilu, kot je bil takrat. Sem za to, da se ta zadeva nadaljuje, so pa vedno pomisleki, ali bi se dalo to bolje narediti. To pa ni odvisno od posameznika.

Katera popevka pa je bila najlepša za vas?
Ufff ... najlepša popevka? To je pa težko vprašanje. Slovenska popevka nam je dala nekaj čudovitih popevk. Jaz imam to srečo, da imam na domačih policah dva albuma s skladbami Slovenske popevke in je nekaj prečudovitega, ko imaš vso to zgodovino v svojih rokah. Ko bi nekdo zbral na neki komplet zgoščenk, bi bili ljudje zelo presenečeni, koliko komadov je lansirala samo Slovenska popevka. Poznamo namreč komade, ampak ne vemo, da je s Slovenske popevke. Zdaj pa, da bi izbral samo eno najlepšo ... težko.

Kaj je tako posebnega na Slovenski popevki, da se izvajalec oziroma avtor večkrat prijavi na njo?
Ima neko specifiko, živ "bend" - to je orkester. Pogrešam pa Grad ali Križanke. To je nekaj fantastičnega, ko poješ pod zvezdami, pred ljudmi. Žal zdaj smo v nekih hudih časih, ne znajdemo se več. Padli smo v neki mlin in pristali v studiu. K sami skladbi namreč to ne pomeni veliko, k sami izvedbi prireditve pa je nesmisel primerjati Grad oz. Križanke s studiem.

Imate kakšen nasvet za vse tiste izvajalce, ki bodo letos prvič stopili na oder Slovenske popevke?
Iz izkušenj lahko rečem, naj si ne jemljejo to kot neko tekmovanje. Konec koncev občinstvo skozi čas odloči, ali ljubi skladbo ali pa je ne. Velikokrat se je že zgodilo, da so šle zmagovalne skladbe zelo neopazno mimo v radijskih etrih. Pomembno je, da izvajalec to skladbo izvaja v živih nastopih. To ni tekmovanje, to je lepo druženje. Je nekaj lepega in skozi takšne oči je treba gledati, da bomo prispevali nekemu fundusu slovenske glasbe. Po festivalu pa bo občinstvo povedalo, ali je to viža ali ni.

Kaj pa vas čaka po samem festivalu?
Po festivalu me čaka studio. Moram se dogovoriti z založbo in producentom, kdaj je pravi čas za izdajo albuma in preprosto delati - nastopati.

Več o letošnjih nastopajočih si lahko preberete, če kliknete na naslov skladbe v tabeli spodaj.

Naslov

Izvajalec

Avtor glasbe

Avtor besedila

Avtor aranžmaja

1.

LORELEI

BOŠTJAN DERMOL

Boštjan Dermol,

Teodor Amanovič

Boštjan Dermol

Aleš Avbelj

2.

SAM

MATJAŽ JELEN

Anton Krkovič

Anton Krkovič

Patrik Greblo

3.

PREBUJENA

NUŠKA DRAŠČEK

Rok Golob

Katarina Habe

Rok Golob

4.

DROBNE SLIKE

BILBI

Maja Pihler Stermecki,

Gregor Stermecki

Maja Pihler Stermecki,

Gregor Stermecki

Primož Grašič

5.

NAJ TRAJA

RUDI BUČAR

Rudi Bučar

Leon Oblak

Aleš Avbelj

6.

NE SANJAJ KRIL

LEA LIKAR

Žiga Bižal

Žiga Bižal

Gregor Forjanič

7.

205 KORAKOV

COLE MORETTI

Vojko Sfiligoj

Leon Oblak

Primož Grašič

8.

TEBE NI

REGINA

Aleksander Kogoj, Damjan Pančur

Feri Lainšček

Lojze Krajnčan

9.

IN SITU

ANIKA HORVAT

Marino Legovič

Damjana Kenda Hussu

Gregor Forjanič

10.

DANES JE DAN

SLAVKO IVANČIČ

Gaber Radojevič

Drago Mislej-Mef

Lojze Krajnčan

11.

SONČNA HIŠA

SAMO BUDNA

Samo Budna

Feri Lainšček

Primož Grašič

12.

TUKAJ SI

MARKO VOZELJ

Martin Štibernik

Marko Vozelj

Patrik Greblo