Glasba
(5)
Aperion so prijetno presenečenje tudi za tuje glasbene kritike. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Tudi Francoze očaral nežni glas pevke skupine Aperion

24. junija bodo Aperion nastopili na celjskem gradu
7. junij 2011 ob 11:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenska simforockskupina Aperion je podpisala pogodbo z nemško glasbeno založbo G records in na evropsko tržišče poslala svoj prvenec Act of Hybris.

Na slovenskem tržišču je bilo prodanih več kot tisoč izvodov albuma, dober odziv pa je bil tudi v Nemčiji, Avstriji in Švici, saj je bil potreben ponatis. Kritiki so album ocenili z visokimi ocenami, na francoskem radiu La Grose so mu dali 8,5 točke od 10 mogočih in zapisali, da je skupina "prijetno presenečenje in dragulj tovrstne zvrsti", ter pohvalili "božansko nežen glas pevke ter presenetljivo kakovost in zrelost, ki se odražata v njihovi glasbi". Na istem radiu je skupina zasedla tudi tretje mesto na glasbeni lestvici.

Skupina, ki v osnovi izvaja rock in vpeljuje klasične harmonije, je bila ustanovljena leta 2002, sestavlja pa jo sedem izobraženih glasbenikov: pevka Zala Hodnik, Črt Birsa (kitara in spremljevalni vokal), Dani Telebar (bas kitara), Samo Dervišić (čelo), Tinka Muha (flavta), Martin Bezjak (viola), Nejc Kolar (bobni) in Žiga Birsa (didžeridu).

Poletje bo delovno, saj že pripravljajo nove skladbe, čaka pa jih kar nekaj koncertov na domačih in tujih tleh. Verjetno najbolj pričakovani nastop bo v Novem Sadu na festivalu Exit, v njihovi glasbi pa bodo oboževalci lahko uživali še v Franciji na festivalu H'elles on stage ter v Avstriji in Nemčiji. V Sloveniji bo njihov naslednji nastop 16. junija na festivalu Metal Witch na Gerbičevi v Ljubljani.

Aperion so združili moči s plesalci sodobnega plesa iz Plesnega foruma Celje in rodil se je projekt Ionosfera, ki povezuje v živo izvedene avtorske skladbe in plesne elemente:


Svoj prvi videospot so posneli za skladbo U, že čez dober mesec pa lahko pričakujemo novega, ki bo vseboval izseke posnetkov s štirih koncertov.

T. O., K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
John Doe
# 07.06.2011 ob 14:11
Tudi Slovenija očitno skriva glasbene bisere! Le tako naprej APERION!
primus
# 07.06.2011 ob 12:02
Lani sem jih prvič celo v živo slišal in videl na Rock Hard večeru v okviru Grossmann festivala, niso slabi :)
valiant
# 07.06.2011 ob 16:34
Aperion zdej pa s polno paro naprej.
Bivši uporabnik
# 07.06.2011 ob 13:20
Originalnosti v naši ljubi Sloveniji dratično primanjkuje. Ampak všeč mi je bila igrca. In glej ga hudiča najbolj se spomnim ravno na zvok ....
Porkalapipa
# 07.06.2011 ob 15:54
Nightwish. Dajmo no bit malo originalni. Vsaj malo...
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
19
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo