Glasba
(3)
Moni Kovačič
Posnetek nastopa, ki je sredi piranskega trga prinesel zmago Moni Kovačič, danes bolj znani kot Monique Haviland, se je izgubil v arhivu.
       Melodije so bile krasen festival, kot mini San Remo. Tudi nastopali so italijanski pevci, seveda kot gostje.       
 Gianni Rijavec
       V zmagovalne pesmi sem dal svojo dušo in telo. Pozneje je šlo vse v hiperprodukcijo in ni več pesmi, ki bi obstale.       
 Danilo Kocjančič

Dodaj v

Video: Z morjem obdane in soncem obsijane melodije

Pregled zmagovalcev MMS-a: 1.del
20. junij 2009 ob 16:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Melodije morja in sonca (MMS) polnijo zakladnico slovenske glasbene produkcije od leta 1978. Iz arhiva smo potegnili prvih štirinajst zmagovalnih nastopov.

Nasmeh, ki ga je poletnim dnem narisala ljubljenka občinstva vse takratne Jugoslavije, Moni Kovačič, je iz prve zmagovalne pesmi na MMS-u prerasel v zimzeleni slavospev poletju. Pevka, ki je ostala v spominu tudi zaradi drzne, a vendar estetske fotografije v reviji Start, je takrat na glasbenem izboru prepričala žirijo v Piranu. Organizatorji so festival že naslednje leto preselili v mesto vrtnic - Portorož, ki je prireditev največkrat gostil. Dveletno prevlado Ota Pestnerja, najprej kot samostojnega izvajalca, leto pozneje v duetu z Majdo Petan, je leta 1981 prekinil Franci Pirš s pesmijo Tiho, Tiho.

Pet zmag za Danila Kocjančiča
Po njegovi zmagi je odru MMS-a zavladal vsestranski avtor in glasbenik Danilo Kocjančič. Festivalsko občinstvo ga je najprej pozdravilo kot člana skupine Prizma s pesmijo Dobrodošli - žirija je njihov prihod nagradila s prvim mestom. Primorska glasbena skupina je uspeh ponovila naslednje leto, nato je Kocijančič zapustil skupino in na njenih temeljih ustanovil skupino Bazar. V ansambel je povabil same profesionalne glasbenike, in sicer kitarista Zdenka Cotića, bobnarja Dušana Vrana, klaviaturista Marina Legoviča in vokalnega solista Slavka Ivančića, sam pa je igral baskitaro. Prav to naj bil razlog, da je skupina trikrat zmagoslavno zapusila oder MMS-a: v letu 1984 s skladbo Portorož 1905, naslednje leto s skladbo Dober dan in še dve leti zatem s skladbo Amerika, v vokalni izvedbi Igorja Mermolja, ki je po dveh letih nadomestil Ivančića. Njihovo premoč na MMS-u so leta 1986 prekinili ritmi pesmi Mango Banane skupine Gu-Gu, ki je izdala številne uspešnice, med drugim tudi glasbeno ponarodelo Sam po parku.

Nepogrešljivi Big Ben?
Med vladavino Bazarja se je v ozadju kalila skupina Big Ben, ki je leta 1985 prejela nagrado za najboljše debitante s pesmijo Za mano še jokala boš, dve leti pozneje pa je glas Gianija Rijavca, vodje skupine, prepričal žirijo s pesmijo Mladi Joža in domov odnesel zmago. Festivala so se "bigbenovci" udeležili še trikrat, vendar so z njega odšli brez želene zmage.

Večna prijatelja - Helena in Nace
Prehod iz osemdesetih v devetdeseta leta prejšnjega stoletja je bil na festivalu rezerviran za preboj in potrditev slovenske glasbene dive, Helene Blagne, in njenega dobrega prijatelja Naceta Junkarja. Potem ko sta leta 1989 simpatije žirije osvojila z duetom in pesmijo Vrniva se na najino obalo, sta to zmago potrdila še kot samostojna izvajalca. Naslednje leto je s Slovenskim mornarjem slavil Junkar, leta 1991 pa Blagnetova skupaj s skupino Don Juan z nepozabnim "Mornarčkom". Po njunem zmagoslavju na sceno MMS-a pridejo izolski mornarji – Faraoni - in odnesejo zmago v sosednje primorsko mesto s pesmijo, zapeto v italijanskem jeziku - to se je zgodilo prvič in zadnjič, da je slavila pesem v tujem jeziku - E Tristemente.

Spodaj si lahko ogledate prvih štirinajst zmagovalnih melodij.


1979: Oto Pestner - Tople julijske noči

1980: Oto Pestner in Majda Petan - Melodije sonca in morja

1981: Franci Pirš - Tiho, tiho

1982: Prizma - Dobrodošli

1983: Prizma - Ta moška

1984: Bazar - Portorož 1905

1985: Bazar - Dober dan

1986: Gu-Gu - Mango Banana

1987: Bazar - Amerika

1988: Big Ben - Mladi Joža

1989: Helena Blagne in Nace Junkar - Vrniva se na najino obalo

1990: Nace Junkar - Slovenski mornar

1991: Helena Blagne in skupina Don Juan - Moj mornarček

1992: Faraoni - E Tristamente

Klavdija Kopina
Prijavi napako
Komentarji
mathias
# 21.06.2009 ob 10:20
Vsi posnetki so iz leta 2002, ko je bila 25 obletnica MMS-a! Tudi jaz se spašujem zakaj ni originalnih nastopov... Pa zakaj ni vseh posnetkov do leta 2003, ko je imel RTV tole čez.

Kakorkoli, RTV, veliko sreče naslednjo soboto pri organizaciji MMS-a!
fulgur
# 20.06.2009 ob 23:18
hud prispevek!!!
kin baropu
# 20.06.2009 ob 22:29
A so na RTV-ju včasih res vse brisali?, da so ti "arhivski" posnetki z napako, ker nastopi niso iz let, ko so ti izvajalci zmagovali ampak iz mnogo let kasneje.
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo