Iz sveta znanih
Mönningova pravi, da bo še naprej polemizirala glede golote. Foto: EPA
Odvetnik Mönningove Alexander Stevens trdi, da njegova stranka sploh ne bi smela biti ovadena zaradi nespodobnega vedenja. Foto: EPA
Mönningova v seriji Um Himmels Willen igra nuno. Foto: IMDb

Dodaj v

Nemška igralka oglobljena zaradi javnega razkazovanja

Antje Mönning protestira proti razsodbi
6. december 2018 ob 16:21
Berlin - MMC RTV SLO

Nemška igralka Antje Mönning, najbolj znana po vlogi nune v priljubljeni nemški seriji Um Himmels Willen, mora plačati globo, ker je policijskima agentoma pod krinko razkrila svoje intimne dele.

Primer je izpostavil čudaško razlikovanje po spolih v nemški zakonodaji glede ekshibicionizma.

40-letna Mönningova ne skriva, da ima rada goloto, kar je večkrat povedala v intervjujih. Junija letos je na parkirišču na Bavarskem pred voznikom tovornjaka in še dvema moškima izvedla neke vrste performans, ko je v prosojni majčki pred njimi dvignila krilo, pod katerim ni nosila ničesar.

A Mönningova ni vedela, da sta dva moška v civilnih oblačilih v resnici policista, ki sta njeno predstavo posnela na mobilni telefon in jo obtožila nespodobnega vedenja. V torek je igralka stopila pred sodnika, in čeprav je zavrgel obtožnico nespodobnega vedenja, pa je Mönningovi vseeno naložil plačilo globe 300 evrov za prekršek.

"Ne morem verjeti, da je zločin, da kot ženska razkazuješ svoje telo," je ob tem dejala Mönningova, medtem ko so nemški mediji zgodbo pograbili kot vroče žemljice, ob tem pa izpostavljali kontrast med igralkino vlogo nune in ovadbo, ki jo je doletela.

Nespodobno vedenje je po nemški zakonodaji, v kateri je definirano kot "spolno vedenje v javnosti, ki kot tako namerno povzroča škodo", sicer res kaznivo in je lahko kaznovano z do letom dni zapora. A kaj točno sodi pod ta člen, je težko določiti, piše Deutsche Welle.

Zakonodaja zadeva samo moške
"Skrajno polemična zadeva je, kaj je pravno gledano nespodobno vedenje in kaj ne. Glavni dejavnik je resnost obravnavanega dejanja," je za DW povedal odvetnik Steffen Lindberg. "Poljubljanje v javnosti ni dovolj resno, da bi kvalificiralo. Tudi možakov, ki tečejo goli prek nogometnega igrišča med tekmo Bundeslige, ne doleti ta kazenska ovadba."

Kako torej člen o nespodobnem vedenju aplicira na dejanje Mönningove? Razkrivanje intimnih predelov v javnosti običajno sodi pod 183. odstavek člena, ki obravnava ekshibicionizem, a policija tega zakona ni mogla uporabiti proti Mönningovi, ker velja samo za moške. "Moški, ki nadleguje osebo z ekshibicionističnim vedenjem, bo kaznovan z zaporno kaznijo do leta dni ali globo," navaja člen.

"Vtis imam, da, kar je storila, pade v luknjo v zakonu – če bi zgolj dvignila krilo in malo pomigala, brez samozadovoljevanja, to ne bi bilo nespodobno vedenje. Lahko bi padlo pod člen o ekshibicionizmu, a ta se ne more nanašati na ženske," razglablja Lindberg. "To, da je v zakonodaji razlika po spolu, je absurdno. Slej ko prej bo ta odstavek končal na smetišču zgodovine. Navsezadnje se bo na neki točki pojavilo vprašanje, kako bi ta odstavek apliciral na osebe, ki niso ne moški ne ženske."

"Striptiz brez glasbe"
Odvetnik Mönningove Alexander Stevens trdi, da njegova stranka sploh ne bi smela biti ovadena zaradi nespodobnega vedenja. Kot izpostavlja, se je družbena morala od 70. let, ko je bil sprejet omenjeni zakon, spremenila. "Ne morete zapreti nekoga v zapor za leto dni za nekaj, kar lahko normalno gledate po televiziji po 21. uri zvečer," meni Stevens.

Stevens pravi, da so bila dejanja njegove stranke del umetniškega performansa. Voznik tovornjaka, ki je bil predstave deležen, se strinja. Na sojenju je pričal, da z nastopom ni imel nobenih težav in da mu prijatelji sprva niso verjeli, ko jim je povedal zgodbo. "Živimo na podeželju, tu nihče ni izkusil česa takega," je povedal. "Bil je striptiz brez glasbe. Počaščen sem, da sem bil lahko priča nečemu takemu."

Mönningova se je policistoma opravičila, a hkrati na sojenju povedala, da bo še naprej opozarjala na krivico, ki se ji je zgodila, češ da golota ni zločin.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
lingam
# 06.12.2018 ob 17:07
"Voznik tovornjaka, ki je bil predstave deležen, se strinja. Na sojenju je pričal, da z nastopom ni imel nobenih težav in da mu prijatelji sprva niso verjeli, ko jim je povedal zgodbo. "Živimo na podeželju, tu nihče ni izkusil česa takega," je povedal. "Bil je striptiz brez glasbe. Počaščen sem, da sem bil lahko priča nečemu takemu.""

Nauk zgodbe, voznik tovornjaka je "normalen", razumen moški, za policaja bi to težko rekel.
friks
# 06.12.2018 ob 16:29
Ne morem verjeti, da je zločin, da kot ženska razkazuješ svoje telo.

Ko je treba plačati kazen, pa ni problema igrati na žensko karto.
renti
# 06.12.2018 ob 16:56
Saj se je v napol muslimanski državi. Namesto, da bi ženski podarila vsaj kak nedolzen nasmeh (čeprav sem siguren, da je pričakovala drugačen odziv, bolj direkten,...) sta jo prijavila. Najbrž ne marata žensk.
dante123
# 06.12.2018 ob 16:35
Sprva sem mislili da se je to zgodilo v kaki muslimanski drzavi.
makoshark
# 06.12.2018 ob 17:22
V Nemčiji očitno nimajo omembe vrednih nobenih težav, če se policisti pod krinko ukvarjajo z gledanjem striptiza.
josh k.
# 06.12.2018 ob 16:30
Če ima tako rada goloto naj zaigra v kakem erotičnem filmu.
borut-blas
# 06.12.2018 ob 16:55
kaj čmo - zakon je zakon - v savdski arabiji bi jo kamenjali, pri nas pa bi postala predsednica države namesto pahorja
ali se strinjate da bi imeli tako mačko namesto pahorja?
knesigail
# 06.12.2018 ob 16:55
Nisem prepričan, da je tole bilo sprva mišljeno kot performans... ve se kaj se dogaja na parkiriščih ob Autobahnu... :l osebno, bi bil zelo vesel takšnega "performansa"
friks
# 06.12.2018 ob 20:40
Mogoče res malo smešno izpade, da bi nekateri imeli zmešano babo, ki rada kaže svojo kosmuljo tovornakarjem na avtocestnih počivališčih, za predsednico svoje države.

Ampak...?

Ne znam najti pametne razlage.
lingam
# 06.12.2018 ob 17:38
dr.r. 06.12.2018 ob 17:12
"Policaja sta tudi ok. Nista imela izbire. Zakon je zakon. Če ga ignorirata gresta lahko onedva pred sodnika."

Načelno sicer res, lahko bi ji pa "pogledala skoz prste", ona ju gotovo ne bi prijavila, šofer tovornjaka pa tudi ne.
Poleg tega zdaj šofer ve, da sta policaja.
Wasabi
# 06.12.2018 ob 17:30
Dajmo začeti zbirati vsaj pisma sočustvovanja za pomoč tema dvema pod krinko. Si sploh ne znam predstavljati, kakšno trpljenje sta morala prenašati, da o dolgotrajnih posledicah ne govorim. Upam, da država ukrepa in jima izplača mastno odškodnino, saj se jima je to nesreča zgodila na delovnem mestu proti njuni volji. Jaz jih bi tožil za duševne bolečine, nespečnost, tesnobo in še zato, ker verjetno ne bi mogel več opravljati tega poklica.
friks
# 06.12.2018 ob 16:28
... za nekaj, kar lahko normalno gledate po televiziji po 21. uri zvečer.

Zgleda je bil problem, ker je ona to počela pred 21. uro zvečer.
Binder Dandet
# 06.12.2018 ob 20:30
Cist vseeno je a si ga ded mecka pred ljudmi al si jo zenska sprudla. To je tudi pri nas prepovedano. Pac druzbena norma.
DALC
# 06.12.2018 ob 18:01
@lingam

Če bi se pa en 40 letni tip zadovoljeval pred tvojo partnerko na službeni poti bi pa skakal po nemškem sodiču, da ga morajo zapret za 5 let. Pa tudi ni nujno, da bi se ona kaj pritožila.
ASkubic
# 06.12.2018 ob 17:00
Če bi nosila burko, pa spet ne bi bilo v redu. Človek sploh več ne ve, kako naj se obleče, takoj lahko gre v arest.
lingam
# 07.12.2018 ob 01:31
DALC 06.12.2018 ob 18:01
"Če bi se pa en 40 letni tip zadovoljeval pred tvojo partnerko na službeni poti bi pa skakal po nemškem sodiču, da ga morajo zapret za 5 let. Pa tudi ni nujno, da bi se ona kaj pritožila."

Se bojim, da se na službenih potovanjih dogajajo bolj resne stvari.
Razkazovanje pa za odraslo, zrelo osebo, neglede na spol, ne bi smel biti problem.
Pogledaš, se nasmehneš, zmrdneš in greš naprej.
Če gre za otroke je seveda drugače, ampak "o tom potom".
lingam
# 06.12.2018 ob 17:33
Stara je 40 let, samozadovoljevala se je pred tremi odraslimi moškimi, torej?
el CARTEL
# 07.12.2018 ob 07:50
Lahko bi padlo pod člen o ekshibicionizmu, a ta se ne more nanašati na ženske

še en priemer, ko je zakonodaja seksistična in diskriminatorna do moških

ampak ker je diskriminatorna do moških, je to "pozitiven seksizem", nič narobe s tem po mnenju feministk
dr.r.
# 06.12.2018 ob 17:12
Policaja sta tudi ok. Nista imela izbire. Zakon je zakon. Če ga ignorirata gresta lahko onedva pred sodnika.
el CARTEL
# 07.12.2018 ob 07:49
"Ne morem verjeti, da je zločin, da kot ženska razkazuješ svoje telo,"

lol
če bi to moški počel, bi bil perverznež, njej pa je kratena svoboda.

dvojni standardi
tipično za feminizem.

ni prav, da jo zaprejo, ampak je bolj prav, da gre na psihiatrično zdravljenje
firtoh
# 06.12.2018 ob 21:20
Ljudje imajo različne fetiše.
Pri nas je kazen za tole med 400-800 €.
Bi ji pa vseeno priporočil kakšno zdravljenje.
paver
# 06.12.2018 ob 20:06
OMG! Verjetno sta bila policaja homoseksualca.
koncert
# 06.12.2018 ob 18:19
Vrag je odnesel gate.
aljaz26
# 06.12.2018 ob 17:08
Halo, če se je samozadovoljevala..
karambo
# 06.12.2018 ob 20:19
Navsezadnje se bo na neki točki pojavilo vprašanje, kako bi ta odstavek apliciral na osebe, ki niso ne moški ne ženske."

Kakšna neumnost je spet to. Kromosomi določajo spol. Pika.
rezonator
# 06.12.2018 ob 19:46
taka kot je, bi se jaz najbrž začel smejat....

sicer se mi je pa nekaj podobnega zgodilo ob savi na črnučah. Enkrat na topel pomladni dan sva s punco sedela na enem večjem kamnu ob reki in pride ena modelka, nekaj čez 20 let, se 5 metrov pred nama sleče do golega in kao zaplava v reko in naju neprestano bulji. Pa je imela vsaj 100 metrov gor ali dol po reki samoto brez ljudi, če je imela tolikšno potrebo po golem kopanju. Seveda mi na kraj pameti ni prišlo, da bi klical kakšno policijo, če bi jo pa vseeno nek kreten prijavil in bi se na sodišču znašel kot očividec, bi jih pa samo vprašal če so normalni..... aja, pa če koga zanima, po lepoti je bilo nekje v kategoriji s tem biserom zgoraj, tako da mi ne rabte biti fouš... :)
menitosi
# 06.12.2018 ob 18:56
tudi jaz bi jo oglobil saj ni privlačna.
HOR
# 06.12.2018 ob 18:21
Take je dobro razmnožiti...
koncert
# 06.12.2018 ob 17:51
V naslednjih mesecih je za pričakovati ostro debato ustavnih pravnikov vseh barv in poz-icij.
koncert
# 06.12.2018 ob 17:35
Zmeraj sem zagovarjal, da bi bilo razmerje na ulicah bolj v korist uniformirane policije glede na policiste v civilu, saj ima to preventivni učinek.
di_maria
# 06.12.2018 ob 18:43
Napako je nardila, vsakega posebej bi mogla zavesti s tem, skupaj sta se oba verjetno samo spogledala ter podelala v hlače, če bi bla ostala sama z enim posebej, bi hlačke dol, pa po tamali, pa bi blo rešeno. NApačna taktika, punca, nismo v USA, tam bi šlo v troje, ter verjetno bi še en drugemu ga potegnila, glede na to kako radi američani zadnje čase experimentirajo
Zlobni genij
# 06.12.2018 ob 17:30
Ne zgodi se ravno vsak dan, da ti tako čedna ženska, ki je povrh vsega še plačana igralka, izvede tako imenovani "performans", na najbolj neobičajnem kraju, v najbolj neobičajnem času. Ampak dobro, to je Nemčija, kjer se niti slavni ljudje ne ozirajo tako fejst na zakone, kot se denimo slavni ljudje v Sloveniji. ;)
oziris.va
# 06.12.2018 ob 16:58
borut-blas
# 06.12.2018 ob 16:55

kaj čmo - zakon je zakon - v savdski arabiji bi jo kamenjali, pri nas pa bi postala predsednica države namesto pahorja
ali se strinjate da bi imeli tako mačko namesto pahorja?


Če bi gola delala dnevno rutino, potem absolutno.
evaevi
# 10.12.2018 ob 17:14
hahaha
kinimod
# 07.12.2018 ob 10:42
Tudi jaz bil bi ta policaj
zamudnik
# 06.12.2018 ob 21:48
Junija letos je na parkirišču na Bavarskem pred voznikom tovornjaka in še dvema moškima

Ali je v 40. letu začutila potrebo po slučajnem osemenjevalcu ali pa ...
Breiker
# 06.12.2018 ob 18:40
Kakšna polemika. Ne verjamem da je kaj takega delala pred dvajsetimi leti ko je bila panorama še malo bolj sveža.
Črnibog
# 06.12.2018 ob 18:35
josh k. - malo pobrskaj po spletu in boš našel tudi kaj iz tega žanra ;)
Kazalo