Lepota bivanja
Lokal bo primeren predvsem za toplejše mesece. Foto: Koliba
Fanta si že od študentskih dni želita svoj lokal. Foto: Koliba
Lokal bo preurejen iz odsluženega ladijskega kontejnerja. Foto: Koliba
Lokacija še ni znana, najraje bi videla, da bi bila ob slovenski obali. Foto: Koliba
Na "šanku slavnih" bodo izpisana imena donatorjev. Foto: Koliba
Ponudba bo temeljila na kakovostnih malih dobaviteljih. Foto: Koliba
Pogled v notranjost Kolibe. Foto: Koliba

Koliba: Ladijski kontejner preurejen v prvi lokal, kjer so telefoni prepovedani

Lokacijo še izbirata, a si želita na obalo
21. avgust 2017 ob 06:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zadnje dni vzbuja pozornost spletna kampanja dveh štajerskih mladeničev, Mateja Vinkoviča in Jake Brdnika, ki prek platforme za množično financiranje Adrifund zbirata sredstva za uresničitev svojih sanj - odprtja prav posebnega lokala, kjer bodo mobilni telefoni prepovedani in pospravljeni v posebne škatlice.

Koliba, kot bo ime lokala, bo edinstvena tudi zato, ker jo bosta fanta predelala iz odsluženega ladijskega kontejnerja, na "šanku slavnih" (aluzija na hollywoodski pločnik slavnih) pa bosta izpisala imena tistih, ki so prispevali v njuno kampanjo. Za zdaj sta zbrala dobrih 2.500 evrov od zastavljenega cilja 15.000 evrov, do konca kampanje so še slabi trije tedni, opogumlja pa ju dejstvo, da so se mediji na njun projekt odzvali z velikim zanimanjem.

Bolj kot sam dizajn, pozornost vzbuja koncept prvega lokala v Sloveniji, kjer bi bili mobilni telefoni popolnoma prepovedani. Gostje bodo namreč morali ob naročilu svoj telefon oddati v mize s posebnimi vgrajenimi škatlami, ključ pa bo osebje obesilo na desko za točilnim pultom in vam ga izročilo ob odhodu. "Prvi odzivi nama dajejo potrditev, da je najina ideja zanimiva in vredna pozornosti. Ljudje se strinjajo, da je uporaba pametnega telefona pretirana in bi bili očitno pripravljeni preživeti tisti dve uri brez svojega "najboljšega" prijatelja," sta povedala za MMC.

Želita si lokacije ob obali
Točna lokacija Kolibe še ni izbrana, bi pa jo Vinkovič in Brdnik najraje postavila na obali, saj, kot pravita, gre za predvsem poletni lokal, kjer bo svežega zraka na pretek. Ne izključujeta tudi notranjosti Slovenije, zlasti ob kakem jezeru ali reki, odprta pa sta tudi za predloge podpornikov, saj bo Koliba v končni fazi namenjena prav njim. A zadnjo besedo bo imela birokracija, pri kateri (kot vedno) pričakujeta določene težave, a ostajata optimistična in verjameta, da bosta na koncu našla primeren prostor.

Vinkovič in Brdnik sta o lastnem lokalu, "takem preprostem, z dušo", sanjala že kot študenta, ko sta organizirala vse od brucovanj do spoznavnih zabav in piknikov. "Ker sva želela, da so zabave čim bolj obiskane, sva morala nekako privabiti prijatelje in druge študijske kolege. Veselje do organizacije zabav je počasi prešlo tako daleč, da sva si rekla, zakaj ne bi odprla svojega lokala, kjer bi se ljudje lahko družili in zabavali? A nisva želela običajnega gostinskega lokala, ker jih je, roko na srce, že ogromno, želela sva si nekaj posebnega. V iskanju prave zamisli sva obtičala kar nekaj časa, vendar se je čakanje izplačalo,"razlagata.

Vedela sta le, da si želita lokal, ki bi bil nekaj posebnega, drugačnega. "V tujini je ogromno lokalov, ki imajo neko dodatno vrednost, kar jih ločuje med seboj. Idealnega lokala po najinem mnenju sicer ni, saj preprosto ne moreš vsega vgraditi v zgodbo, ki se nama zdi zelo pomembna. Lahko imaš eno ali največ dve stvari, zaradi katerih se bodo obiskovalci vračali, vseh zagotovo ne, saj bi potem bili vsi lokali identični in ne bi bilo konkurenčnosti. V gostinstvu je namreč konkurenčnost zelo dobrodošla, saj se tako vedno znova moraš truditi in razvijati, tako poslovno, kot tudi osebno."

Odtujenost sodobne družbe
Ta element "drugačnosti" bo zdaj v Kolibi breztelefonskost. "Vse pogosteje sva začela opažati, da ljudje postajamo nekakšni hodeči in sedeči zombiji. Vse prevečkrat je v naših rokah prisoten pametni telefon, ki je, priznajmo si, velikokrat koristen, velikokrat pa tudi čisto odveč. Tako naju je zadelo. Dobila sva zamisel, da bi najin lokal postal prostor za druženje brez pametnih telefonov, saj želiva najine goste v prvi vrsti opozoriti, da so si vzeli čas za prijatelje, znance, zabavo ali sprostitev, kjer je telefon zgolj ovira," pripovedujeta fanta, ki se sicer imata za zagovornika tehnologije, a vidita tudi drugo, malce mračnejšo plat, kam nas vodi tovrstna prisesanost na naprave.

"En dan opazujte svojo okolico. Hitro boste spregledali in spoznali, da si ljudje vedno redkeje znamo pogledati v oči, kaj šele podariti kakšen nasmeh. To se dogaja tudi med druženjem, sploh v lokalih. Namesto, da bi sogovorca poslušali, raje sporočamo drugim, kako fajn se imamo nekje z nekom. Če bi se imeli res tako super, potem bi osebi, za katero ste si v prvi vrsti vzeli čas, namenili vso pozornost. Gre za spoštovanje, še posebej do svojih bližnjih in tistih pravih prijateljev, ki ne rastejo na vsakem drevesu," sta kritična Vinkovič in Brdnik, ki sta prepričana, da lahko vsak zdrži uro ali dve brez telefona, na katerega velikokrat pogledamo zgolj zato, ker smo navajeni in ne zato, ker bi bilo nujno.

Poudarek na craft pivu in lokalnem vinu
Na vprašanje, ali sta se pripravljena odreči promociji, ki bi jima jo priskrbelo vso instagramiranje hipsterskega kontejnerja, odgovarjata, da ne vidita razloga, zakaj bi bila zaradi njunega pravila o zaklepu telefonov ob spletno reklamo, saj lahko vest o Kolibi gostje širijo tudi, ko prostor zapustijo. "Prav tako fotografije lahko nastanejo s pravim fotoaparatom, na katerega pa danes res že težko pomislimo glede na to, da s telefonom lahko zajamemo vrhunsko fotografijo in jo nemudoma delimo. V primeru, da bo kdo želel takoj sporočiti, kje se nahaja, lahko to stori pred Kolibo, kajne? Kasneje tako ali tako ne bo mogel," menita.

Tako kot lokacija tudi ponudba Kolibe še ni čisto dodelana, je pa že zdaj jasno, da tudi ta ne bo popolnoma običajna, čeprav, kot poudarjata, je bistvo njunega lokala vseeno v konceptu. Vsekakor bi dvojec rad točil domače, slovensko pivo, zato nameravata poiskati nekaj lokalnih, manjših varilcev craft piva, ki si bodo lahko rezervirali svojo točilno pipo. "Želiva namreč pokazati, da imamo v Sloveniji veliko kakovostnega piva, ki si ravno tako zasluži vso pozornost ter pohvalo," pravita. Poskrbljeno naj bi bilo tudi za ljubitelje vina (lokalnega), pa tudi za tiste, ki so jim ljubše brezalkoholne pijače, od domačih sadnih sokov do bistre slovenske pitne vode. Vodilo za izbor ponudnikov bo kakovost - manjši, ki se lahko kosajo z največjimi.

Projekt KOLIBA kontejner pub from Koliba kontejner pub on Vimeo.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
BepaJoseph
# 21.08.2017 ob 07:46
Dragi Royalclub , v gostinstvu sem že 35 let in nagledala sem se takih nadebudnih idej...Dejstvo je, da nimata ne lokacije, ne denarja, v ponudbi pa razen zaklenjenih telefonov ni ničesar čudežnega. (povprečen pub v Ljubljani ponuja nad 50 vrst piv, vodilni še mnogo več...). Tudi narisani kontejner ni nobena novost. Za trajni uspeh v gostinstvu bi potrebovala tudi kakšno izkušnjo več od organiziranja študentskih zabav in spoznavnih piknikov. Uspešnih konceptov ne bom naštevala, saj nočem delati reklame posameznim podjetjem, si jih pa lahko kar sam najdeš- vsi tisti ki poslujejo že več let ... Mnogo jih je poskusilo s tako in podobno idejo,pa so hitro obupali in zaprli lokal...gostinstvo je bolj zapleteno, kot zgleda na prvo...
BepaJoseph
# 21.08.2017 ob 07:06
Pri toliko uspešnih konceptih gostinstva pri nas, vi pišete o naivnih fantazijah dveh mladeničev...
luckyss
# 21.08.2017 ob 07:34
Izjemna ideja, toda jaz imam še boljšo....ker imamo že kavo brez kofeina, bi lahko imeli tudi kavo brez kave...Za tiste, ki je ne pijejo ali ne smejo piti..
Na blagajni preprosto plačaš dva evra, si zamisliš, da si popil kavo in greš...
Sedaj zbiram sredstva, mislim, da bo okrog 100 000 evrov zadostovalo..
AlterEgo
# 21.08.2017 ob 06:59
"Ćisto preposta matematika" maj es... Preden bo smombi-hipsterju dvakrat zazvonil telefon bo lastnoročno odtrgal ključavnico s škatle
larbitron
# 21.08.2017 ob 08:23
Brez denarja, brez znanja, brez izkušenj.
Imata samo idejo, pa še ta ni, niti izvirna, niti nova.
Takih mojstrov je na tisoče.
Imata pa očitno veze med novinarji.
Pa še za lokal gre.
Ampak s tujim denarjem se je lahko igrat.
Mirko Tipka
# 21.08.2017 ob 07:50
Izjemna zgodba in koncept. Ponovno globalna inovacija in senzacija iz Slovenije.

Žal vas moram razočarati..... za tiste, ki vidimo malo izven meja Slovenije:
https://www.google.si/search?q=container
+pub&source=lnms&tbm=isch&sa
=X&ved=0ahUKEwjswLeT0OfVAhWFJ1AKHSk9
AqoQ_AUICigB&biw=1366&bih=659

V svetu se že koncept uporablja, mladeniča imata pa samo skice... žal to ni zraslo na njunih zelnikih.
WyattEarp
# 21.08.2017 ob 08:31
Ideja se mi zdi čist mimo. Kdor ne mroe bit brez mobitela 2h tudi v tak bar ne bo šel, pa mobitel zaklenil. Kodr pa se mu lahko za 2h odpove, si ga pa lahko tukaj in kjer koli. Brezveze fora. Natakar bo mu pa dela s temi ključi, pa en bo hitr ohotu it, pa mu bo zvonilo pa vse... brez veze.
ga_moram_imet
# 21.08.2017 ob 08:40
Lahko pa mata toples kelnerce, pa če je kdo vsaj tolk normalen, bo raje njih bulil kot pa telefon.
dante123
# 21.08.2017 ob 08:38
Imam boljso idejo. Kdor uporabi telefon mora placati rundo.
Gapa
# 21.08.2017 ob 07:16
Izjemna zgodba in koncept. Ponovno globalna inovacija in senzacija iz Slovenije.
pohorjezeleno
# 21.08.2017 ob 09:18
Vso srečo. Se vidi, da sta mlada in neiuzkušena. Sicer je velik uspeh, da imata članek na naslovnici rtvslo. Mogoče bi bilo boljše, da ta kontejner prestavljata po lokacijah, poleti ob jezero/obalo, pozimi pa na smučišče. Ker v dveh mesecih ne bosta zaslužila za celo letno lenarjenje.
SKing
# 21.08.2017 ob 07:49
Ne razumem ravno tega, zakaj bi bil mobilni telefon prepovedan in kaj je tako visoka dodana vrednost tega? Jaz npr. dam telefon lepo na tiho, če imam sestanek ali če se s kom dobim pa želim imeti mir.

Osebno mi je drugače koncept všeč, a tole brez telefona...ne vidim smisla ravno oz. dodane vrednosti v tem. Vse ostalo mi je ok.
Bivši uporabnik
# 21.08.2017 ob 06:57
Srečno!
Matej*.*
# 21.08.2017 ob 08:46
Sicer mi je ideja brez telefonov nekoliko smiselna toda ne vedno. Res je čudno videti na kavi nek par, potem pa vsak bulji v svoj telefon. Tudi na splošno smo postali res bedni s temi telefoni ko brez njega več ne gre. Če pa nekdo pride sam na kavo, pogleda malo novice (včasih so pač v roke vzeli cajtng), pa mislim da ni ravno dobra ideja, da mu telefon zakleneš v škatlico, ker takega ne bo več nazaj.
ps11
# 21.08.2017 ob 07:56
V tej poplavi odvisnosti in nuji od telefona onadva resno pričakujeta, da bo folk sedel ob kavi živčen brez telefona? Zanju je edina sploh možna lokacija samo ob domovih za starejše. Svašta.
GORILA
# 21.08.2017 ob 09:53
...na Bled ali pa v Bohinj naj ga postavita! Župana ju čakata z odprtimi rokami...

A res mislite, da je tako enostavno prit nekam in postavit kolibo (na top lokacijo) in začeti prodajat karkoliže?

Verjemite, da veliko težje kot dobiti zastonj reklamo na RTV, pa še ta je le za nekatere (pa ne vem, s čim si to zaslužiš?).
ffffff
# 21.08.2017 ob 09:47
mah pomembno je da mladina miga, da nekaj želi doseč. Bosta že kdaj kaj pametnega pogruntala, vmes pa se je tut kdaj treba opečt. Je pa ideja eno, realizacija drugo, vodit tak biznis iz dneva v dan pa tretje.... Tko, da fanta, vso srečo. PS: edino to s telefoni je bosa, folk ne mara represije, a nimamo dost policajev, šefov...., a sedaj nam bo pa še kelnar telefone zaklepal.... meni to ni všeč.
ga_moram_imet
# 21.08.2017 ob 08:37
Nič posebnega.
gesan
# 22.08.2017 ob 16:18
Koliba: Ladijski kontejner preurejen v prvi lokal, kjer so telefoni prepovedani
................................
Ladijski kontejner-koliba?
To se mi zdi podobno kot če bi leseni kocki rekli, da je žoga.

Sicer pa, zakaj vi enim delate reklamo tako mimogrede, drugi pa to morajo mastno plačat?
AM
# 22.08.2017 ob 14:59
Manjka napis: Reklama !
hoodlife007
# 23.08.2017 ob 08:47
čas bi bil za kak coffeeshop v sloveniji
Rocknrolla
# 22.08.2017 ob 17:59
ta dva se bosta šla biznij, pajade... Tole vse skup stane MAX 10k€ in če 2 komada ne zbereta 10k kapitala potem nimata pojma kako se gre biznis. Ona dva bi keš od drugih, profit bi pa sama basala... Ljubčka moja, tako se ne gre biznis... Lahko pa vama jest posodm teh 10 plohov ampak bo tut dobiček moj, vidva bosta pa delala za 5€/h... OK? Sem odprt za predloge...
anze82
# 21.08.2017 ob 10:46
nič novega.pred leti so iz kontejnerjev hoteli narediti bivalne enote.ni pa ideja tako briljantna,da bi bila res vredna reklame na mmc.ks;vzemi se v roke
sirus
# 21.08.2017 ob 10:42
Ogabno s temi kontejnerji.
ffffff
# 21.08.2017 ob 10:00
Aja pa še to, tko na prvi pogled, toliko pomankljivost, da za to zadevo ne bi nikoli, ampak nikoli dobila dovoljenja.
milko54
# 21.08.2017 ob 09:42
Kako lepo je biti šef gostilne.
mmeeddoo
# 21.08.2017 ob 09:34
Sam koncept (kr' neki) mi ni blizu, kot še marsikateri ne, tako da jima to ne štejem v slabo.
Ampak nivo kvalitete, na katerem je ta zamisel predstavljena, mi pokaže da je njun namen po liniji čim manjšega upora, kasirati čim večje denarje.
tanj
# 21.08.2017 ob 09:08
Pa tako fajn je it na pijačo s kolegi in gledat neme zombije okrog sebe. V tem kafiču se tega ne bo dalo počet :-(
piarija
# 21.08.2017 ob 09:07
folk pr nas itak ne zna druzga k lokale odpirat...pa kakšna je to država...
oziris.va
# 21.08.2017 ob 09:05
No, jaz takih težav, kot je opisano v prispevku in proti čemur se mladeniča borita, nimam s svojim butastim telefonom ;)
Skippy
# 21.08.2017 ob 07:28
Kako ste tečni s temi telefoni. Navadite se že, da jih imamo in da jih uporabljamo.
SamoRes
# 21.08.2017 ob 07:16
Tole potem izgleda bolj kot klub zasvojencev s telefoni.
Če smo prišli do tu, ko ne moremo na pijačo, ne da bi dali telefon iz žepa ali torbice, če nas nihče ne kliče, potem nam tako ni pomoči.
Raje bi po vzoru protikadilskega zakona prepovedali uporabo povsod po lokalih in bi šli tisti zasvojenci na telefompn pavzo.
Zgodovinar_666
# 21.08.2017 ob 22:12
Osnova je lokacija. Načrte brez lokacije delat je malo bosa.
Štrumfek
# 21.08.2017 ob 16:40
@MirkoTipka, a je senzor za sarkazem zatajil?
sm0ve
# 21.08.2017 ob 10:48
Čeprav tudi mene motijo "zombiji" zazrti v svoje telefone, ne verjamem, da bo ta ideja uspela. Svojega denarja ne bi vložil v to.
Damny
# 21.08.2017 ob 07:32
Torej zavestno zapirata vrata 90% gostom?
jure-janzekovic
# 24.08.2017 ob 11:55
Žal se moram strinjati z večino, čeprav nerad podiram ideje, pa to niti ni ideja, niti ni inovacija, niti ni noben presežek. Morda bi lahko tak ladijski kontejner postavila v Luko Koper, da bosta še bolj posebna...
Bivši uporabnik
# 22.08.2017 ob 22:14
kjer so telefoni prepovedani

dokler ne bo treba pijače naročit al kakšno kelnerco poklicat..
Bivši uporabnik
# 22.08.2017 ob 15:33
Kam pa pridemo brez domišljija?
mmeeddoo
# 21.08.2017 ob 16:53
Komaj čakam, da naredim tam selfi in dam na fejstbuk ... aja :?
JohnSmith
# 21.08.2017 ob 11:50
Zelo šlampasto vse skup. Sploh ne vesta, koliko ju bo to stalo. Če bo dobičkonosno, pa niti ne moreta vedeti, dokler je lokacija neznanka.
zzzblj
# 21.08.2017 ob 10:49
Blesava ideja. In kako mislita izdajati račune, če pa je tehnologija prepovedana? A bosta kar na abakus računala? Torej delo na črno, brez računa. Pa itak ne bosta imela obiska (razen kakšne stare mame, ki bo šla mimo in malo sedla).
Mefisto
# 21.08.2017 ob 09:38
Pa sej ni tvoj denar! Ce je ljudem ideja vsec, bodo nakazali. Fanta se trudita, ampak ocitno si v Sloveniji bolj cenjen, ce ne delas nic in cuzas socialno podporo. Kdor se izpostavi, pa ga je treba cimprej pohoditi.
royalclub
# 21.08.2017 ob 09:01
Draga BepaJoseph, cenim tvoje izkušnje, res je da jih sam v gostinstvu nimam. Zanimalo pa so me te ideje zgolj zato, da bi lahko tudi sam obiskal te uspešne koncepte gostinstva o katerih govoriš. Lahko našteješ te koncepte tudi brez oglaševanja (pripišeš npr. samo kraj), pa jih bom potem lažje našel na googlu.

Življenje je za to da se živi in se vsak dan spozna kaj novega, mar ne? :)

Meni osebno je koncept všeč, vem da bi marsikaterega kolega, predvsem pa kolegice ki trdijo da komot zmorejo brez telefona, peljal v ta lokal, pa da vidimo ta špas potem..
royalclub
# 21.08.2017 ob 07:25
Jaz v tem projektu ne vidim nič slabega, same pozitivne stvari - pristna komunikacija, domače pivo ki ga ne dobiš v vsakem kafiču, in koncept Kolibe, ki se lahko prestavlja po Sloveniji. Sicer fanta osebno poznam in moram rečt da je skrajni čas da sta se tudi širši javnosti predstavila s kako izmed svojih idej, že v preteklih letih sta jih imela ogromno, in to zelo dobrih.

Pubeca, vso srečo in nazdravje!
Amadej Nomir
# 21.08.2017 ob 06:54
Upam, da bo dal Matej sinu ime po velikem humanistu Križnarju.
;)

A.N.
royalclub
# 21.08.2017 ob 07:16
Bepa Joseph, razsvetli vse nas, ki vseh teh uspešnih konceptov gostinstva pri nas ne poznamo. Če jih je toliko, jih boš brez težav naštel 5, recimo?
Mefisto
# 21.08.2017 ob 09:30
Veliko komentarjev izraza klasicno Slovensko miselnost, pametovanje v tri dni in favsijo. Internetni strokovjaki.
Kazalo