Moda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 16 glasov Ocenite to novico!
Nagrada za življenjsko delo v rokah Milene Eber Štimac. Foto: Elle
Nagrade so podelili v sedmih kategorijah. Foto: Elle

Dodaj v

Foto: Življenjska nagrada za slovensko mojstrico krznarstva

Na galavečeru številni znani Slovenci
13. oktober 2015 ob 02:01,
zadnji poseg: 13. oktober 2015 ob 12:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Milena Eber Štimac, JSP, Hana Karim, Jaša Mrevlje Pollak, Nika Zupanc, Prisha Justinek Alfirev in Milenika Shoes so znamke in imena, ki so v letošnjem letu pokazale največ ustvarjalnosti na modnem področju in drugih področjih, povezanih z življenjskim stilom.

Tako meni revija Elle, ki je ob praznovanju desete obletnice izdajanja na slovenskem trgu, tretjič podelila nagrade Elle Style Awards. Nagrade so na galavečeru v Grand hotelu Union, ki ga je povezovala Mojca Mavec, podelili v sedmih kategorijah.

Najprestižnejšo nagrado za doprinos na slovenskem modnem področju je prejela Milena Eber Štimac, ki so jo organizatorji dogodka nagradili zaradi nadarjenosti, temveč tudi zaradi prave vztrajnosti in trdega dela. Dolgoletna tradicija Krznarstva Eber je prav z njo doživela preporod; krzno pa je z njenim unikatnim kreativnim dotikom pri nas postalo modna smernica. "Zahvaljujem se za izkazano čast. Nagrada mi izjemno veliko pomeni, še toliko bolj, ker sovpada z mojo 30 letno ustavrjalno potjo v krznarstvu Eber. Zahvalila bi se tudi vsem, ki so že 96 let zvesti naši znamki," je povedala nagrajenka.

V kategoriji najboljši modni oblikovalec je slavil sestrski dvojec Jelena in Svetlana Proković, ki ustvarjata pod znamko JSP, ki jo zaznamuje urbanost, ženstvenost in vojaška strogost.
Jelena (Svetlana ni uspela priti iz Beograda) se je zahvalila za nagrado in obenem povedala, da jo je ta presenetila. "Hvala sem, ki že 15 let stojite za nami, nas spodbujate, verjamete v znamko JSP. Zanimivo je tudi, da je to najina prva nagrada na tem področju v Sloveniji, zato nama toliko več pomeni." V kategoriji sta bili nominirani še Maja Ferme in Dajana Ljubičić.

Model leta je postala Prisha Justinek Alfirev, ki tako s svojim videzom osvaja tako domače kot tuje modne oblikovalce, tako da jo zagotovo čaka še dolga in uspešna modna kariera. v kategoriji model sta bili nominirani še Barbara Vasle in Nika Gomezel.

Za Elle žensko je bila imenovana oblikovalka Nika Zupanc (poleg nje sta bili nominirani še Jasmina Cibic in Regina Križaj), katere dela so del uglednih oblikovalskih podjetij, njene zbirke v omejeni izdaji in konceptualne instalacije so razstavljene po vsem svetu. Nika je v govoru javno podprla Miho Turšiča, svojega nekdanjega sošolca.

Za Elle moškega je bil imenovan umetnik Jaša Mrevlje - Pollak (med nominiranci sta bila pe Peter Bratuša in Gregor Luptek), ki je letos na beneškem bienalu predstavljal Slovenijo.

Žirija je opazila tudi talent Sare Valenci, Anje Šlibar in Hane Karim - na koncu je v kategoriji Mladi talent slavila Hana Karim. Ajdovka oblikuje unikaten nakit, spominjajoč na miniaturne skulpture, prefinjene porcelanaste umetnine, od katerih vsaka nosi svojo zgodbo za vse tiste, ki jih ni strah drznosti.

V kategoriji oblikovalec modnih dodatkov sta slavila Milena Hrastnik in Dušan Franc Hrastnik iz Milenike Shoes.

Dolores Subotić
Milena Eber Štimac
Model leta je postala Prisha Justinek Alfirev (levo).
Uredništvo revije Elle: Petra Windschnurer, Barbara Sekirnik in Dunja Mantel
Manja Plešnar
Maja Ferme s spremljevalcem
Katja Klavora in Tjaša Kokalj
Urška in Tomaž Draž
Nika Zupanc (levo)
Milena Hrastnik in Dušan Franc Hrastnik (Milenika Shoes)
Prijavi napako
Komentarji
Daedalus
# 13.10.2015 ob 12:32
Tale Priša pa sigurno, 100% ni uspela zaradi familje!

Krzno...ko je za uboj živali razlog zgolj krzno in ne (tudi) naravovarstveni, prehranski ali samoobrambni, sem tudi jaz proti ubijanju, in to striktno proti. Ubiti žival SAMO zaradi krzna je totalna bedarija.
Modrijan6
# 13.10.2015 ob 13:00
Krznarji so že davno iz mode, in taka prireditev in podelitev tovrstnih nagrad tudi mene močno čudi.......Od takih prireditev se tudi jaz močno distanciram.
radagast
# 13.10.2015 ob 13:35
Konvencija jamskih ljudi? :)

Glavno, da jim je toplo v krznu, ki ga še živim živalim vlačijo s telesa.
fah-q
# 13.10.2015 ob 13:06
če so jim kocine všeč zakaj se pol brijejo recimo po nogah itd?

drugače zame krzno sodi v kameno dobo, tja k osvajanju ženke z gorjačo in vlečenju za lase v jamo... primitivno v vsakem pogledu. tudi ne poznam ok ženske, ki ga nosi.
nelly
# 13.10.2015 ob 14:36
Vau nism vedla da se da dobit nagrado za pobijanje na stotine zivali..in to samo zato da si zenske ki se majo za mal prevec pomembne lahko ogrnejo svojo razkosno rit..najbol smesno je pa potem se to da novinarji napisejo kot da je ta nagrada kot nek dokaz spostovanja vrednega dela
lordslayer
# 13.10.2015 ob 13:15
kje so vedra z barvo.....
Modrijan6
# 13.10.2015 ob 13:13
Ob taki prireditvi bi se nemara zgrozila slavna francoska filmska igralka Brigitte Bardot, ki se vse življenje bori za pravice živali.
tanj
# 13.10.2015 ob 12:36
No, bodimo realni da sta tako usnje kot krzno odevalo živali. Ampak tega s krznom ne razumem, res ne... Kajti usnje je vsaj lepo in od hudiča praktično, medtem ko krzno... :-P
zmajčica
# 13.10.2015 ob 14:32
Sramota...
pace
# 13.10.2015 ob 13:40
Meni se tudi zdi, da je krzno že dolgo "out" in se nekoliko čudim takšne vrste prireditvi. Ko je bilo še "in", pa so Poljaki na tržnici v MB prodajali razmeroma poceni krzno iz Rusije.
STRIKE
# 13.10.2015 ob 16:54
Krzno nosijo lepe živali in grdi ljudje.
Barrotes
# 13.10.2015 ob 13:17
Nagrada za življenjsko delo - prava Jovanka Broz!
izo
# 13.10.2015 ob 12:28
tukaj pa je bila sigurno jadranka v prvi vrsti..
ZeK
# 13.10.2015 ob 15:44
sto lisic na en' prasic'.

admin, ne briši, gre za star slovenski rek.
nadja-gruden
# 13.10.2015 ob 15:21
Velika sramota. Tej družini Eber želim , da bi malo na svoji koži trpele, fuj ....
anomis
# 17.10.2015 ob 16:40
In obrazložili so, da je nagrado krznarka dobila zaradi vztrajnosti in trdega dela, niti ne zaradi kakšnih posebnih ustvarjalnih modnih dosežkov. Torej so jo nagradili, ker se pohlepu v poklon ni odpovedala krznarskemu biznisu vsem utemeljenim kritikam v imenu spodbujanja humanosti (učlovečevanju) navkljub. Odvratno!

In samo še pripomba na jalove izgovore ob primerjanju z usnjem. Gre za interes v zmanjševanje nepotrebnega trpinčenja in ubijanja živali na minimum. Zato so poskusi diskreditacije z izjavami, da dokler bo obstajal še en usnjen izdelek na svetu, naj vsi nasprotniki krzna utihnejo, milo rečeno hinavski in pokvarjen. Usnjeni izdelki, ki so narejeni iz stranskega produkta v prehrambeni industriji, niso primerljivi s poznanim pridobivanjem krzna, čeprav je seveda pošteno podpirat tudi zmanjševanje uporabe usnja, pa tudi prenažiranje z mesom, zaradi katerega so konec koncev ljudje predvsem zavaljeni. In če z usnjem še obstajajo problemi ustreznega nadomestka predvsem pri čevljih (čeprav imam sama tudi čevlje iz umetnih materialov, ki so povsem zadovoljivo kakovostno izdelani in uporabni, tako da razlike z usnjenimi sploh ne opazim, razen da so usnjeni čevlji težji), pa za krzno mirne duše lahko rečemo, da je popolnoma nepotrebno! Eskimi bi si lahko privoščili izgovor, mi pač ne. In popolnoma vseeno je, če se gospa zagovarja, da njeni izdelki niso pridobivani na nehuman način, ker naj bi šlo zgolj za stranski produkt in so živali 100% uporabljene, kot tukaj pametuje nek komentator v. t. Gre za to, da je te divje živali, od katerih gospa dobiva krzno, popolnoma nepotrebno ubijat (razen v redkih primerih prevelikega razmnoževanja, kar danes praktično ne obstaja več, saj jih je večina zaradi človeškega plenjenja na robu izumrtja), kaj šele mučit, za kar koli!!! Kaj neki pa ima gospa za povedat o ubiti lisici? Da priseže, da so jo izstradani otroci iz tretjega sveta najprej pojedli, preden je ona planila po koži, ali kaj??? Nehajte se norca delat iz ljudi. Stoodstotna, osemdesetodstotna ali dvajsetodstotna uporaba je neutemeljena. Poleg tega je nošenje pravega krzna upravičeno postalo simbol nehumanosti zaradi nehumanega in nepotrebnega pridobivanja surovine in so pričkanja okrog dokazovanja, kako zelo nehumano ali manj nehumano je bilo krzno pridobljeno, popolnoma odveč. Nepotrebno je. Popolnoma.
beno-cizelj
# 13.10.2015 ob 19:02
Jest sem pa mislil, da je to nagrada za fouš frizuro.....tako pa vidim, da je nagrada za umore
Nowotny
# 25.10.2015 ob 14:54
Lejte.. prosim, da tisti, ki sovražite vse, ki so ali kar je povezano z uživanjem mesa, predelavo živalskih kož itd., itd., svoje frustracije zadržite zase in geste mimo, te objave, kot da jo ni.
Vsak ima svoje poglede o tem, tudi jaz. In se mi res ne da poslušat o teh zgodbicah. Včasih s tem nismo imeli problemov, ker je bil nek odnos do vsega skupaj, danes pa....
v.t.
# 13.10.2015 ob 15:52
Tu ste sami vegetarijanci?
Ne uporabljate nobenih usnjenih izdelkov? Vsi ste v plastičnih čevljih pa to? Nobeni pasov, denarnic itd itd...
Samo vprašam.
Ker sem po tem vesel.
Tudi jaz sem vegetarijanec. In vendar uporabljam usnjene izdelke, čevlje.
Če pa vi, ki obsojate nošnjo krzna, uporabljate usnjene izdelke....po tem pa: no, upam da veste, kakšna je ena od vaših značajskih lastnosti.
Sem za spoštovanje vseh živih bitij in proti ubijanju
Še posebno, kadar ubijajo živali zgolj in edino zaradi zadovoljevanja "modnih muh".
In vendar, če se kdo odloči za krzno... ipd...je to pač njegova odločitev.
Zato ga ne morem obsojati: vsi imamo pravico živeti po lastnih načelih, dokler ni ogrožen človek.
In glede na to, da sem se z Eberjevo o dotičnem problemu že pogovarjal, lahko povem - in ji verjamem - da so živali, od katerih dobiva krzno, 100 % uporabljene in ne gre le za krzno.
In če boste stopili do njene trgovine, vam bo rade volje povedala (sicer je že v pokoju), od kod dobiva krzno.
Kar je še vedno žalostno, ampak vsaj nekoliko manj, kot če bi "ostanek" zavrgli.
In lep, brezmesni dan, vam želim.
Kazalo