Miley Cyrus je ena od tistih, ki se je odpovedala britju. Foto: AP
Miley Cyrus je ena od tistih, ki se je odpovedala britju. Foto: AP
Zvezdnica HBO-jeve serije Punce Jemima Kirke. Foto: AP
Kitajska aktivistka Xiao Meili je idejni vodja tekmovanja za najboljši dlakavi selfie. Foto: Weibo

Prejšnji teden je tako zvezdnica serije Punce Jemima Kirke na podelitvi nagrad ameriških modnih oblikovalcev (CFDA) razkazovala kar impresivna grmička, medtem ko je "vzgojiti podpazduhne dlake" tudi na vrhu obveznega poletnega seznama za njeno soigralko Leno Dunham. Nad svojimi dlakami je že nekaj mesecev zelo navdušena in prav nič sramežljiva tudi Miley Cyrus.

To sicer ni prvič, da bi zvezdnice na javnih podelitvah razkazovale neobrite pazduhe - v preteklosti so z dlakami dvigale prah Julia Roberts, Drew Barrymore, Madonna in Juliette Lewis.

Kitajske feministke za svobodo izbire
Kot poroča New York Times, so tudi na Kitajskem ženske zavzete za dlake pod pazduho. Aktivistka za pravice žensk, 25-letna feministka Šjao Meili celo prireja tekmovanje v dlakah pod pazduho, da bi tako sprožila razpravo o lepotnih standardih in "definiciji ženske lepote".

"Dekleta so pogosto negotova glede svojih dlak, kot da bi bil to znak umazanosti ali neciviliziranosti. Ampak morali bi imeti svobodo odločanja, ali sprejmemo ali ne, kar zraste naravno na naših telesih," pravi Šjao, ki si želi kljubovati družbenim normam in spodbujati ženske, da prevzamejo nadzor nad lastnim telesom, ne pa, da se jim diktira, kakšne bi morale biti.

Ob tem poziva ženske, naj na družabnih omrežjih, kot je Weibo, objavijo fotografije svojih neobritih pazduh.

Spletna uspešnica
Spletna stran tekmovanja, ki se konča v četrtek, je zbrala že več kot milijon ogledov, med tistimi, ki so predložile svoje fotografije, pa so ugledne kitajske feministke Vej Tingting, Li Tingting in Dženg Šuran. Bile so med aktivistkami, ki so jih kitajske oblasti marca pridržale pred njihovo načrtovano kampanjo proti spolnemu nadlegovanju na javnih prevoznih sredstvih.

Po pisanju Timesa so si Kitajke začele briti dlake pod pazduho šele v 90. letih. "Ne pozivam vseh, naj si pustijo rasti dlake. Pravim samo, da če se nekatere ženske ne želijo obriti, si drugi o njih ne bi smeli misliti, da so njihove dlake gnusne, nehigienične, nevljudne ali ne dovolj ženske," meni Šjao. Med nagradami za najboljše "kosmate selfieje" ponujajo kondome, vibrator in ženski urinator.