Madžarski parlament je sprejel zakon, ki uvaja davek na nezdravo hrano. Foto: Reuters
Madžarski parlament je sprejel zakon, ki uvaja davek na nezdravo hrano. Foto: Reuters

Madžarski mediji so novo dajatev najprej poimenovali davek na hamburgerje, ko pa se je izkazalo, da zakon ne zadeva restavracij s hitro prehrano, so jo preimenovali v davek na čips.

Zakon, ki ga je ta teden sprejel madžarski parlament, uvaja davek na pijače z visoko vsebnostjo sladkorja, pakirane sladice, slane prigrizke in prehranske dodatke. Čips bo obdavčen z 200 madžarskimi forinti ali 0,75 evra za kilogram. Po zakonu, ki bo začel veljati septembra, se bo cena za 90-gramsko vrečko čipsa tako dvignila za približno deset odstotkov.

Madžarska vlada naj bi še ta teden predlagala tudi večji nadzor nad restavracijami s hitro prehrano, medtem ko bodo v oglasih, namenjenih otrokom, posebno pozornost posvetili vsebnosti maščob in sladkorja v hrani.

Madžari, med katerimi je precej kadilcev, poraba alkohola je visoka, njihov jedilnik pa tradicionalno vsebuje veliko maščob in soli, so med državljani EU-ja z najnižjo pričakovano življenjsko dobo.

Madžarska vlada je napovedala, da bodo sredstva, ki bodo v državni proračun prišla z uvedbo novega davka na čips, namenjena financiranju kampanj za spodbujanje zdravega življenja.