Zanimivosti

Poudarki

  • Brezplačna kremna rezina velikanka
  • Celodnevno rajanje na Bledu
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 20 glasov Ocenite to novico!
Kremšnita
Ob praznovanju jubileja legendarne kremne rezine, bo na Bledu celodnevno rajanje. Foto: MMC RTV SLO
Kremna rezina velikanka
Kremna rezina velikanka je merila deset milijonov kvadratnih milimetrov. Foto: Sava Hoteli Bled, d.d
VIDEO
10 milijonta kremšnita na...

Sorodne novice

4. februar 2008
Kremne rezine s kokosom

Dodaj v

Bled: praznovanje ob 10-milijonti kremni rezini

Sladek jubilej priljubljene sladice
10. oktober 2009 ob 08:34,
zadnji poseg: 14. oktober 2009 ob 14:55
Bled - MMC RTV SLO/STA

Potem ko so na Bledu izdelali že 10 milijonov legendarnih kremnih rezin, bodo ob jubileju izdelali kremno rezino velikanko.

Kljub slabemu vremenu bo danes na Bledu, biseru slovenskega turizma, zagotovo veselo. Tam bo namreč ob jubileju slavne blejske rezine celodnevno praznovanje. Razlog za proslavo je ta, da so na Bledu izdelali že 10 milijonov kosov te rahle in slastne priljubljene slaščice. Ob tej priložnosti bodo danes pripravili kremno rezino velikanko, ki bo, jubileju primerno, merila deset milijonov kvadratnih milimetrov. Vsi ljubitelji sladkega se bodo lahko z izvirno kremno rezino posladkali brezplačno.

Ob jubileju kremne rezine, ki je že več kot pol stoletja simbol blejske kulinarike, bodo na Bledu ponudili celodneven pester program. Na igrah brez meja se bodo ekipe blejskih športnih klubov in društev pomerile v različnih tekmah, povezanih s kremnimi rezinami, s slovenskimi popevkami pa bo vse zbrane zabavala Alenka Godec.

Izročilo Ištvana Lukačevića
Kremne rezine izdelujejo že vse od leta 1953, ko je tedanji vodja priznane slaščičarske delavnice v enem izmed blejskih hotelov ustvaril recept za blejsko kremno rezino, ki vsebuje le najboljše naravne sestavine. Recept ostaja do danes nespremenjen, po izročilu Ištvana Lukačevića jih pripravljajo slaščičarji še naprej in z njimi na Bled privabljajo številne sladokuscev.

Kako pripraviti kremno rezino?
Ištvan Lukačević je zamesil dobro masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz najboljših naravnih sestavin je naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti natanko sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo.

Ko se je krema popolnoma ohladila, je nanjo visoko naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je razkošno potresel z mletim vaniljevim sladkorjem in ploščo razrezal na 35 kosov, velikih 7 x 7 centimetrov.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo