Udeleženci so vzeli mamilo, ki je od konca lanskega leta v Nemčiji na prepovedanem seznamu. Foto: EPA
Udeleženci so vzeli mamilo, ki je od konca lanskega leta v Nemčiji na prepovedanem seznamu. Foto: EPA

Heilpraktikers, kot je skupini ime, so našli v hotelu v mestu Handeloh, kjer je konec tedna potekala konferenca, poroča NDR. Na prizorišče so nemudoma prihiteli rešilni avtomobili, zdravniško osebje in policija, ki so povsem nerazsodne delegate prepeljali v bolnišnico.

Pacienti, stari od 24 do 56 let, so trpeli za blodnjami, dihalnimi težavami, povišanim srčnim utripom in krči, stanje nekaterih pa je bilo po navedbah Deutsche Welle resno. Preiskave so pokazale, da so vsi zaužili halucinogeno mamilo 2C-E, v Nemčiji, kjer je od lani na seznamu prepovedanih mamil, znano kot "Aquarust". Nihče izmed pacientov do ponedeljka še ni dovolj okreval, da bi ga lahko policija izprašala.

"Morali so vzeti večkratni odmerek. To pa ne podpira ugibanj, da so ljudje vzeli halucinogen zavedno," je za NDR povedal Torsten Passie, član vladne komisije za narkotike. "Predpostavljam, da ljudem pred zaužitjem niso povedali za substanco, njene učinke in tveganja."

So jim mamilo podtaknili?
Policija primer še preiskuje, med drugim pa dopuščajo možnost, da so prizadeti mamilo zaužili v okviru skupinskega eksperimenta, ali pa so jim ga udeleženci konference za šalo podtaknili.
Zveza nemških zdravilcev (VDH), ki zastopa tako homeopate kot preostale naravne zdravilce, se je hitro distancirala od incidenta in sporočila, da nihče izmed njihovih predstavnikov ni bil med tistimi, ki so zaužili mamilo.
"Organizatorji te obskurne konference so nam neznani, zveza pa takih dogodkov ne bo trpela," so sporočili. "Žal je konferenca v Handelohu hudo očrnila ugled alternativne medicine, mi pa smo pojasnili, da taka dejanja niso v duhu naravne terapije in so v nasprotju z našimi vrednotami - tako moralno kot pravno. Zveza nemških zdravilcev take prestopke sovraži."