Dobro obiskan pogreb je v številnih kulturah in državah statusni simbol. Foto: Reuters
Dobro obiskan pogreb je v številnih kulturah in državah statusni simbol. Foto: Reuters
V viktorijanski Angliji so bili profesionalni jokavci nekaj povsem običajnega.

Rent-A-Mourner (Najem pogrebca) iz Essexa v Angliji za tamkajšnje pogrebe v najem ponuja lažne pogrebce, poroča Telegraph.
Cena je 45 evrov za dve uri žalovanja, igralci (za zdaj jih je 20) pa vskočijo kot nadomestilo za prijatelje pokojnika, s tem pa znatno povečajo zbrano množico, je povedal ustanovitelj podjetja Ian Robertson, ki je posel zagnal januarja lani, zdaj pa namerava posel še razširiti, saj so prejeli 60 prošenj, ki so jih morali zaradi preveč oddaljenega kraja pogreba zavrniti.

Da bi najetim pogrebcem pomagali, da se zlijejo z množico, igralce poučijo o življenju pokojnika, zato da se lahko pogovarjajo z drugimi pogrebci, kot da so bili dobri prijatelji umrlega.

Praksa razširjena v Aziji
"Če želite predstaviti nove obraze, povečati domnevno priljubljenost ali preprosto okrepiti številčnost, smo mi tu, da pomagamo. Ravnali se bomo po vaših napotkih, kako se integrirati in mešati z drugimi gosti. Vedno bomo diskretni in profesionalni. Prav tako se bomo strogo držali pravil oblačenja in bomo vedno točni," piše na spletni strani.

Ideja sicer v nekaterih drugih koncih sveta ni ničesar novega. V nekaterih afriških državah, na Kitajskem in bližnjevzhodnih državah je tradicija najeti profesionalne pogrebce, ki javno žalujejo na pogrebih.
V Slonokoščeni obali je ta služba zelo zaželena med nekaterimi ženskami, ki lahko z udejstvovanjem na pogrebih zaslužijo tudi do nekaj sto evrov dnevno, je poročal nizozemski radio.

Praksa sicer tudi v Angliji ni čista novotarija - v viktorijanski Angliji so bili tako lažni pogrebci zelo priljubljeni.