Za vse pretekle zasluge je Paul dobil svoj pokal, prav takega, kot so prejeli španski nogometaši. Foto: EPA
Za vse pretekle zasluge je Paul dobil svoj pokal, prav takega, kot so prejeli španski nogometaši. Foto: EPA
Hobotnica Paul
Glas o skrivnostnem Paulu je segel v deveto vas. S peščeno skulpturo ga je počastil tudi indijski umetnik Subal Maharana. Foto: EPA

V torek so Paulovi skrbniki v akvariju Sea Life v Oberhausnu na zahodu Nemčije dejali, da je, potem ko je Paul pravilno napovedal vseh osem izidov na nedavno končanem svetovnem nogometnem prvenstvu, njegove preroške kariere konec. Po vsaki izbiri, ko je segel v posodo s hrano, na kateri je bila zastava ene izmed reprezentanc, je namreč Paul dobival grožnje s smrtjo, po drugi strani pa so mu Španci oziroma kar njihov premier Jose Luis Zapatero ponudili zatočišče v Madridu.

Ob koncu svoje poti
"Ne bo več dajal napovedi - ne v nogometu, ne v politiki, vsakdanjem življenju ali gospodarstvu," so sporočili Nemci. "Ima devet možganov - ene v svojem telesu ter po ene v vsaki izmed svojih lovk, tako da mu izzivov zagotovo ne bo zmanjkalo," so sporočili. Za "poslovilno" darilo so mu podarili zlati ponaredek pokala, kakršnega so v nedeljo visoko v zrak dvignili Španci, in tri školjke.

Vsi, ki ste že nestrpno čakali, kaj bo Paul napovedal na evropskem nogometnem prvenstvu čez dve leti, se boste tako pri stavah morali zanesti na svojo presojo. Roko na srce pa je tudi majhna verjetnost, da bo Paul, ki je danes star dve leti in pol, sploh dočakal naslednji veliki nogometni dogodek, saj hobotnice v povprečju živijo le tri leta.

Naslednja kariera - snemanje TV-reklam?
A do bridkega konca bi lahko iz svojega zvezdniškega statusa še ogromno iztržil. Oziroma, iztržili bi lahko njegovi lastniki. Ameriški piarovski guru Max Clifford je namreč prepričan, da se je Paul iz "preroškega posla" umaknil ob idealnem času - na vrhuncu.

"Nedvomno je njegova 100-odstotna uspešnost nekaj izjemnega, a v trenutku, ko bi prvič zgrešil, bi 'čarovnija' okoli njega izginila. Zato mu svetujem, naj se usmeri v snemanje televizijskih reklam. Na ta način bi lahko zaslužil okoli štiri milijone evrov, morda še več. Paul bo nedvomno na vsak obraz narisal nasmeh, in če bodo njegovi lastniki pravilno izbirali njegove nastope, bi kmalu lahko dobili prvo hobotnico multimilijonarko na svetu," je dejal Clifford.

Animirani Paul vam pomaga izbrati ...
Denar pa so, kot kaže, že zavohali pri brazilskem računalniškem podjetju, kjer so razvili posebno aplikacijo za iPhone, pri kateri se lahko zabavate pri izbiranju med dvema ponujenima možnostima. "Kino ali gledališče? Pica ali testenine? Krilo ali hlače? Vprašajte hobotnico," svetujejo. Uporabnik vpiše svojo dilemo in animirana hobotnica izbere eno izmed možnosti. Če želijo uporabniki s strani Apple's iTunes prenesti ta program, morajo odšteti 99 centov.