Prebivalci Murske Sobote si ne znajo predstavljati dneva brez smetarja Josipa. Foto: RTV SLO
Prebivalci Murske Sobote si ne znajo predstavljati dneva brez smetarja Josipa. Foto: RTV SLO

Ko sonce nad Mursko Soboto šele vzhaja in ko večina meščanov še spi, Josip prehodi že dobršen del parka. Tako je že več kot štiri desetletja. A prvi koraki niso bili lahki, se spominja.

"Veliko mladih deklet je bilo, pa mi je bilo nerodno," se spominja Josip.

Rodil se je v Slavoniji slovenskim staršem. Ko je bil star deset let, so se po sezonskem delu z njim vrnili v Slovenijo. Čeprav je imel težko otroštvo, pravi, da se je naučil poštenosti in marljivosti, kar v današnji družbi včasih pogreša. "Vsi bi samo denar, delali pa ne bi," pravi Josip.

"Ima tak način življenja, da če bi še kdo drug tako razmišljal, bi bilo bistveno manj problemov na tem svetu," meni Tadej Ružič, direktor komunale v Murski Soboti.

"Josip je legenda. Josip je sestavni del tega parka. Če ga slučajno zjutraj ne srečam, da nam polepša dan, nam manjka," pove eden izmed prebivalcev Murske Sobote.

Josipa se najbolj dotaknejo žalostne zgodbe ljudi, zato ne mara slabih novic in politike, pravi. "Najraje gledam risanke. To rad gledam. Teh, ki kradejo in lažejo, pa ne. Iz Slovenije so naredili cel cirkus."

Preprost in skromen, kot je, pa za slehernega mimoidočega najde lepo besedo, in ker mu je njegova služba v veselje, pri 65 letih na upokojitev še pomisli ne.

Smetar Josip murskosoboška legenda
Smetar Josip murskosoboška legenda