Kljub nekoliko slabšemu vremenu je okoli petsto obiskovalcev uživalo v predstavitvi japonske kulture. Foto: Iztok Pipan
Kljub nekoliko slabšemu vremenu je okoli petsto obiskovalcev uživalo v predstavitvi japonske kulture. Foto: Iztok Pipan

Veleposlaništvo Japonske in Turistično društvo Zbilje sta že drugo leto gostila prireditev, s katero želijo preko različnih dejavnost obiskovalcem približati to daljno in zanimivo deželo.

Obiskovalci Dneva Japonske so se tako lahko na festivalu naučili osnov japonskega jezika in se poskusili v pisanju japonske kaligrafije. Ogledali so si lahko razstavo japonskih kimonov in spremljali predstavitev pravilnega oblačenja tega tradicionalnega japonskega oblačila. Poskusili so se lahko v igranju japonskih sodobnih namiznih iger ter v tradicionalni igri go. Dogajanje pa so popestrili prikazi japonskih borilnih veščin, kot so aikido, kendo, kjudo, iaido, karate, ninjutstu in nanbudo.

Poseben kotiček je bil namenjen otrokom, ki so se lahko igrali s tradicionalnimi japonskimi igračami, prisluhnili japonskim pravljicam, izdelovali origamije, plavajoče lučke in pahljače ter risali v slogu japonskih mang. Starši so se medtem odpeljali na vožnjo z avtomobili japonskih znamk, se udeležili meditacije zen in gong ter se pozanimali o najsodobnejših japonskih fotoaparatih.

Poskrbljeno je bilo tudi za to, da obiskovalci domov niso odšli lačni. Lahko so pokusili različne japonske jedi in čaje, organizatorji pa so pripravili tudi posebne mesečeve kolačke. Gre za kolačke, ki predstavljajo nekaj takšnega kot pri nas Miklavževi piškoti. Osrednja tema letošnje prireditve je bil namreč japonski festival cukimi, ki je posvečen občudovanju jesenske polne lune. Japonci se v krogu prijateljev in družine zberejo na prostem, kjer opazujejo luno. V njenih lisah prepoznajo zajčka, ki iz riža pripravlja mesečeve kolačke, zato so ti še posebej priljubljeno darilo ob tem prazniku.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov s festivala.