Foto: BoBo
Foto: BoBo

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je prek medijev zasledila, da na Hrvaškem umikajo določene pijače zaradi zastrupitve z neznano snovjo. Nemudoma je kontaktirala z NIJZ-jem in UKC-jevim centrom za zastrupitve. Ugotovila je, da v Sloveniji še do včeraj (torek) nismo imeli nobenega takšnega zaznanega primera, je na novinarski konferenci povedala vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji, Nadja Škrk.

Sorodna novica Zaradi več primerov suma zastrupitve Coca-Cola na Hrvaškem umika tri pijače

Inšpekcija je nato kontaktirala s hrvaškimi kolegi za podatke o konkretnih pijačah. "Za zdaj smo informacije dobili samo prek medijev," je poudarila Škrk.

Tik pred novinarsko konferenco so nato dobili obvestilo prek evropskega sistema za obveščanje, da sta na Hrvaškem preventivno umaknjena izdelka coca-cola original taste 500 ml v plastični embalaži (PET) in römerquelle emotion blueberry pomegranate 330 ml v stekleni embalaži.

Inšpekcija je nato telefonsko kontaktirala s hrvaško Coca-Colo, ki te pijače distribuira tudi na slovenskem trgu. Obljubili so, da bodo v najkrajšem mogočem času poslali podatke, ali so serije, ki so bile umaknjene na Hrvaškem, tudi pri nas. Če se to izkaže za resnično, potem bomo tudi v Sloveniji šli v preventivni umik, je napovedala inšpektorica.

Nadja Škrk. Foto: Zajem zaslona
Nadja Škrk. Foto: Zajem zaslona

Navedla je tri različne scenarije, kako lahko pride do vnosa kontaminantov. Prvi: kontaminacija v gostinskem lokalu, kjer pijačo polnijo. Včasih se zgodi, da gostinci v originalno embalažo natočijo čistilo. Druga možnost je sabotaža v lokalu, pri proizvajalcu ali proizvajalcu embalaže. Tretja možnost pa so neustrezni postopki čiščenja pri proizvajalcu embalaže.

Hrvati so obljubili, da bodo rezultati vzorčenja znani v prihodnjih dneh in da bodo o njih takoj obvestili tudi slovensko stran. "Trenutno skrbi ni," je sklenila Nadja Škrk.

Inšpekcija: Ni podatkov, da bi bila sporna pijača pri nas