Vztrajajo namreč tudi pri sprejetju drugih ukrepov, ki bodo razbremenili njihovo delo. "Svojo odločitev vežemo predvsem na sprejem aneksa dve, hkrati pa želimo preveriti uresničevanje zagotovil po razreševanju drugih naših zahtev, na primer za administrativno razbremenitev," so sporočili.

Svojo odpoved vežejo na aneks dve, saj so prepričani, da brez finančne podlage aneks ena ne more obstati. Foto: Pixabay
Svojo odpoved vežejo na aneks dve, saj so prepričani, da brez finančne podlage aneks ena ne more obstati. Foto: Pixabay
Sorodna novica Vlada sprejela aneks, bodo zdravniki umaknili odpovedi?

Četrtkov sprejem aneksa ena k splošnemu dogovoru, s katerimi so mejo za odklanjanje novih bolnikov določili pri 1895 glavarinskih količnikih, vidijo kot signal politike, da želi urediti razmere v primarnem zdravstvu, minister za zdravje Aleš Šabeder pa, da je prvi, ki je prisluhnil njihovim težavam, in prvi, ki jih je sploh obiskal, kar štejejo za pozitiven obrat.

Po besedah vodje ambulant družinske in splošne medicine v Zdravstvenem domu Kranj Tatjane Kitić Jaklič bi radi tudi videli, kako resen je namen predvsem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pri zmanjševanju administrativnih obremenitev, ki so v ambulantah družinske medicine velik problem. Prepričana je, da so ukrepi in koraki v pravo smer lahko vidni zelo hitro, če je le na drugi strani volja.

Na ministrstvu zdaj pričakujejo predloge rešitev za nakopičene težave v primarnem zdravstvu. Naslednji korak je priprava aneksa številka dve. "Po izkušnjah ministrstva za aneks s finančnimi posledicami pride tudi do 300 predlogov," je ob tem izpostavil Šabeder. Na ministrstvu bodo predloge nato pregledali, ovrednotili in pripravili vsebino aneksa. Po najbolj optimističnem scenariju bi aneks lahko sprejeli okoli 15. julija.

Reševanje družinske medicine
Novi trije primeri ošpic

Število primerov ošpic v Sloveniji se je povečalo na 12. Nacionalni inštitut za javno zdravje je v zadnjih dneh potrdil tri nove primere. Bolniki so se okužili v tujini in niso povezani z nobenim od prejšnjih primerov, je poročala TV Slovenija.

Dve zdravnici vseeno odhajata

Odločitev, da zamrznejo odpovedi do septembra, je sprejelo 22 od 24 zdravnikov, ki so odpoved podali aprila, dve zdravnici pa s koncem maja res odhajata iz Zdravstvenega doma Kranj, kot sta tudi že prej napovedali, saj ne zdržita več hudih delovnih obremenitev.

V ZD-ju Kranj je sicer zaposlenih 34 zdravnikov družinske medicine, njihovo delo pa bo zdaj teklo bolj normalno. Zdravniki so namreč ta mesec pred iztekom odpovedi množično jemali dopuste, oskrbo za bolnike pa so v Kranju zagotavljali z ambulantami za akutno obravnavo.

"Čeprav bo delo z junijem potekalo bolj normalno, pa bomo še naprej imeli težave s pomanjkanjem zdravnikov zaradi dveh porodniških dopustov in treh dolgotrajnejših bolniških odsotnosti ter zaradi odhoda dveh zdravnic. Tako bo sedem ambulant brez zdravnika," ob tem poudarja direktorica Lilijana Gantar Žura. Napovedala je, da bodo verjetno še naprej obdržali delovanje akutnih ambulant, saj je to edini način, da ljudje dobijo storitve, ki jih potrebujejo. Nove bolnike, razen nepokretnih, starejših in socialno ogroženih, bodo še naprej usmerjali v bližnje zdravstvene domove.

Mariborski zdravniki še ostajajo, v Celju odločitev v ponedeljek

Podobno odločitev kot kranjski zdravniki so po potrditvi aneksa ena na vladi v četrtek sprejeli tudi mariborski zdravniki, ki so svoje odpovedi z junija prestavili na september. Celjski zdravniki, ki so na podlagi obljube ministra Šabedra o sprejemu aneksa zamrznili svoje napovedane odpovedi, pa naj bi o nadaljnjih korakih odločali na ponedeljkovem sestanku.

Zdravniki se odločajo, ali prekličejo odpovedi