Novega direktorja kranjske porodnišnice mora potrditi še ministrstvo za zdravje. Foto: BoBo
Novega direktorja kranjske porodnišnice mora potrditi še ministrstvo za zdravje. Foto: BoBo

Polona Podnar, ki je kranjsko porodnišnico vodila zadnji dve leti, je zaradi nezmožnosti uresničitve zastavljenih ciljev marca podala odstopno izjavo.

Na prošnjo predsednice sveta zavoda Alenke Bradač in predstavnika ministrstva za zdravje je nameravala odstop za nekaj mesecev zamakniti, a je zaradi nesoglasij znotraj zavoda 18. aprila nepreklicno odstopila.

Svet zavoda je predtem že izvedel razpis za novega poslovnega direktorja, na katerega je prejel dve prijavi. Kot je po današnji seji povedala Bradačeva, so imeli na izbiro dva odlična kandidata, pretehtale pa so zahtevnejše izkušnje iz poslovnega sveta.

Breznik je namreč ekonomist, ki je v preteklosti delal tudi v tujini in v težjih razmerah. Bradačeva meni, da je glede na razmere v slovenskem zdravstvu in bolnišnici zato primeren kandidat za njeno vodenje.

Medtem ko bo Breznik s 1. majem predvidoma prevzel vodenje kranjske bolnišnice, pa ta še naprej ostaja brez strokovnega direktorja. Do zdaj je namreč imela bolnišnica enotirni sistem upravljanja, zaradi procesa sanacije pa ob upoštevanju zakonodaje zdaj potrebuje tudi strokovnega direktorja.

Ponovljen razpis za strokovnega direktorja

Na prejšnji razpis za strokovnega direktorja ni prišla nobena prijava, zato bodo razpis ponovili in o kandidatih predvidoma odločali maja, je povedala Bradačeva in dodala, da so na današnji seji spodbudili predstavnike delavcev, naj zdravniki predlagajo osebo, ki jo bodo sprejeli za strokovnega direktorja in upoštevali kot avtoriteto.

Na svetu zavoda so obravnavali tudi finančni načrt za letošnje leto, ki ga je bolnišnica pripravila v skladu z usmeritvami sanacije ekipe oziroma ministrstva za zdravje. "Pripravljen finančni načrt predvideva, da bo bolnišnica poslovala z ničlo, vemo pa, da je v teh razmerah to zelo težko ali nemogoče realizirati," je povedala Bradačeva.

Bolnišnica namreč kljub racionalizaciji tekoče ustvarja izgubo, ki je lani znašala milijon evrov. "Ministrstvu za zdravje predlagamo, da poišče rešitve, saj menimo, da obstoječi sanacijski ukrepi za to bolnišnico niso primerni," je dejala Bradačeva in dodala, da bi bilo treba predvsem okrepiti dejavnost, tako da bi bolnišnica imela zadosti prihodkov za pozitivno poslovanje.

Spomnila je, da je bolnišnica letos končno dočakala obnovo porodnega bloka, treba pa bi bilo obnoviti tudi še kakšno operacijsko dvorano, tako da bi imela kapacitete za zahtevnejše posege, s čimer bi se bolnišnica lahko prihodkovno okrepila.

Kot je znano, je ministrstvo pretekla leta že razmišljalo o priključitvi kranjske specializirane bolnišnice k Splošni bolnišnici Jesenice. Tako bi lahko poenotili vodenje zavodov, ginekološka in porodniška dejavnost bi se skoncentrirali v Kranju, kjer je na voljo dovolj prostora, na Jesenicah, kjer jim prostora primanjkuje, pa bi lahko okrepili druge bolnišnične oddelke.