Koalicijski partnerji, Levica in predstavniki pristojnih resorjev bodo za skupno mizo spet sedli konec prihodnjega tedna. Foto: BoBo
Koalicijski partnerji, Levica in predstavniki pristojnih resorjev bodo za skupno mizo spet sedli konec prihodnjega tedna. Foto: BoBo

Potem ko so ta teden že prestavili srečanje med Levico in koalicijo glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so se danes lotili usklajevanja. Iz izračunov vlade namreč izhaja, da naj bi za krpanje vrzeli, ki bi nastala s prenosom zavarovanja, zmanjkalo 137,7 milijona evrov. Izračun Levice pa je pokazal nekaj manjši primanjkljaj, zato bodo skušali v prihodnje poenotiti metodologijo izračuna.

Tako minister za zdravje Aleš Šabeder kot vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec sta po koncu usklajevanj v izjavi za medije poudarila potrebo, da obe strani čim prej poenotita metodologijo izračuna finančnih posledic prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno in prideta do enakih številk.

Oba sta tudi napovedala, da se bo usklajevanje nadaljevalo prihodnji teden, in to najprej na ravni delovnih skupin. Po Šabedrovih besedah se bo prva skupina lotila normativne oziroma zakonske plati problematike, druga pa bo prevetrila njegovo finančno plat. "Ključno vprašanje pa je, kako zagotoviti manjkajoča sredstva," je poudaril minister Šabeder.

Dodal je, da obe strani še naprej ostajata enotni glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, vendar je po njegovih besedah "hudič vedno v detajlih". Usklajevanje zato poteka "po pričakovanem tempu, dogovor pa bo mogoč, ko bodo zagotovljeni finančni viri".

Sorodna novica Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bi zmanjkalo 150 milijonov?
Predstavniki Levice in koalicije nadaljevali pogovore

Levica želi zakonski predlog do konca meseca, Šabeder meni, da je za tako kompleksno vprašanje ta rok prekratek
Vatovec je dejal, da so tudi tokrat "naredili nekaj korakov naprej", saj sta si oba izračuna, ki so jih imeli na mizi, "že zelo blizu". Ključno pa je, da v nadaljnjem usklajevanju podrobno primerjajo metodologiji, ki sta jih pri pri izračunu uporabili ministrstvi za zdravje in za finance na eni ter Levica na drugi strani.

Razlike v finančnih konstrukcijah, ki jih predlagata obe strani, so po Vatovčevih besedah "majhne in če bo dovolj politične volje, lahko to zapremo v naslednjih dveh krogih pogajanj", je ocenil Vatovec. V Levici si še naprej želijo, da do konca septembra s koalicijo uskladijo zakonski predlog in ga vložijo v parlamentarni postopek, s tem pa pogojujejo tudi podporo proračunu za prihodnji dve leti.

Po ministrovi oceni pa je "ta rok zelo kratek za tako kompleksno vprašanje" in ga bo težko ujeti. Ministrstvo za zdravje si sicer želi vprašanje prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno urediti v sklopu celovitega zakonskega predloga, ki bi ga dali na vlado junija prihodnje leto.

Ministrstvo za zdravje naj bi zato v pripombah na predlog Levice opozorilo na več tveganj, tudi na obremenitev delovno aktivnih. Usklajevanje bo sicer izhajalo iz ocen o javnofinančnih učinkih predloga, ki so jih pripravili pristojni resorji, tudi ministrstvo za finance.

Izračun Levice je pokazal nekaj manjši primanjkljaj, zato bodo skušali poenotiti metodologijo izračuna. Foto: BoBo
Izračun Levice je pokazal nekaj manjši primanjkljaj, zato bodo skušali poenotiti metodologijo izračuna. Foto: BoBo

Z ukinitvijo dopolnilnega zavarovanja bi po izračunih vlade nastal izpad več kot 520 milijonov evrov. Levica predlaga, da bi ta denar zbrali z dvigom prispevnih stopenj in s prispevkom na kapitalske dohodke. A po izračunih vlade bi z uveljavitvijo tega predloga pridobili le 377 milijonov evrov, kar pomeni, da bi nastala luknja, velika okoli 140 milijonov evrov.

Med drugim predlog Levice vključuje samo delovno aktivno populacijo, medtem ko plačevanje premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zajema širšo populacijo. Tako se po predlogu povečuje odvisnost virov za zdravstveno varstvo od vplačil delovno aktivnega prebivalstva.

V ZZZS-ju zaskrbljeni

Ob napovedih nižje gospodarske rasti in ker se zdravstvena reforma zamika, bo treba tudi v zdravstvu že prihodnje leto začeti varčevati, ugotavljajo v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Letos bo imel ZZZS okoli 40 milijonov evrov več prihodkov, kot so jih načrtovali v finančnem načrtu. A pričakujejo, da jim vlada ne bo dovolila porabe teh sredstev že v tem letu. Zato bodo nekatere letos opravljene storitve lahko plačali šele v prihodnjem letu, so povedali za STA.

Umar je gospodarsko napoved znižal za to in prihodnje leto, vlada pa je že sprejela sklep, da začne varčevati na ravni ministrstev. Na finančnem ministrstvu pravijo, da "znižanje, kot ga je predlagala vlada za ministrstva, neposredno ne vpliva na ZZZS, daje pa jasno sporočilo o resnosti tveganj prehitre porabe javnih sredstev".

Dopolnilno zavarovanje – usklajevanje vlade in Levice
Nova pogajanja koalicije in Levice o zavarovanju