Ameriški raziskovalci so na prvo mesto alergij, ki so se pri udeležencih zdele
Ameriški raziskovalci so na prvo mesto alergij, ki so se pri udeležencih zdele "prepričljive", postavili lupinarje. Foto: AP

Čeprav je bila raziskava, objavljena v Jama Network Opnu, izvedena v ZDA, strokovnjaki pravijo, da je delež primerljiv z drugimi državami.

Raziskovalci so odkrili, da številni ljudje z alergijo nimajo recepta za zdravilo, ki bi jim lahko morebiti rešilo življenje, spet drugi pa se po nepotrebnem izogibajo določenim živilom.

Podatki kažejo, da ima v ZDA alergijo na hrano skoraj 11 odstotkov odraslih, kar pomeni več kot 26 milijonov ljudi. Pri okoli 12 milijonih naj bi se jim alergija pojavila kot odraslim.

"To je res skrb vzbujajoče, ker obstaja možnost, da lahko jedo določeno živilo, potem pa kar naenkrat dobijo reakcijo na živilo, ki so ga prej tolerirali – kaj se je torej spremenilo v njihovem okolju ali v njih, da so postali alergični?” se sprašuje Ruchi Gupta, profesor pediatrije na univerzi Northwestern in soavtor raziskave.

Preberite še:

Raziskovalci so raziskavo izvedli med oktobrom 2015 in septembrom 2016, v njej pa je sodelovalo več kot 40.000 odraslih Američanov. Udeležence so vprašali, ali imajo alergijo na hrano in kakšne so njihove reakcije in diagnoze. Ekipa je nato ocenila, ali je domnevna alergija, diagnosticirana ali ne, "prepričljiva" – denimo, ali je posameznik izkusil simptome, kot sta bruhanje ali dušenje.

Najpogostejše alergije na lupinarje, mleko

Rezultati so razkrili, da je najpogostejša "prepričljiva" alergija tista na lupinarje, ki prizadene 2,9 odstotka odraslih, sledita alergiji na mleko in arašide (1,9 oz. 1,8 odstotka).

Na koncu se je izkazalo, da ima 10,8 odstotka udeležencev raziskave najmanj eno prepričljivo alergijo na hrano, a kar 19 odstotkov pa jih je ob začetku raziskave zatrdilo, da so alergični.
Od tistih s "prepričljivo" alergijo jih je skoraj polovica dejala, da so jo razvili kot odrasli, okoli 38 odstotkov pa, da je moralo zaradi alergične reakcije v bolnišnico.

A le 48 odstotkov jih je dejalo, da jim je diagnozo postavil zdravnik, in samo četrtina, da imajo recept za adrenalinsko injekcijo.

Stephen Till, profesor za alergije na King’s Collegeu v Londonu, je za Guardian povedal, da se zdi delež "resničnih" alergij v raziskavi presenetljivo visok, da pa se delež namišljenih alergij ujema s tistim v Veliki Britaniji.

"Pogosto vidim paciente, ki mislijo, da imajo hudo alergijo, pa v resnici niso alergični ali pa je alergija le blaga. Tem so morda po nepotrebnem predpisali adrenalinske injekcije ali pa so na zelo omejujoči dieti, pri kateri se izogibajo celo najmanjšim sledem domnevnega krivca," je povedal.