26. junij je mednarodni dan proti zlorabi mamil in nezakonitemu prometu s prepovedanimi mamili. Foto: Pixabay
26. junij je mednarodni dan proti zlorabi mamil in nezakonitemu prometu s prepovedanimi mamili. Foto: Pixabay

Leta 2017 se je za kar 25 odstotkov povečala proizvodnja kokaina, in sicer na rekordnih 1976 ton. Gre za posledico povečanja pridelave koke v Kolumbiji. Uporaba kokaina se je sicer povečala v ZDA, vse več tega mamila pa doseže tudi Evropo in Azijo.

Evropsko poročilo o mamilih za letos kaže, da je približno 96 milijonov prebivalcev EU-ja, starih od 15 do 64 let, že poskusilo katero od prepovedanih mamil, vsako leto pa se zaradi njihove uporabe zdravi približno 1,2 milijona ljudi.

Vse večji svetovni problem predstavljajo nova mamila in uporaba več mamil hkrati, ki lahko privede do tako kompleksnih zastrupitev, da uživalcu ni več pomoči. Večina umrlih zaradi zastrupitve z mamili je namreč praviloma vzela več mamil, med katerimi je velikokrat tudi alkohol.

V Sloveniji smo v letu 2017 našteli 47 neposrednih smrti, povezanih z uporabo prepovedanih mamil, kar je sedem več kot leto poprej. Naraščanje števila umrlih zaradi mamil opažamo od leta 2013. Med umrlimi vsa leta prevladujejo moški, ki jih je bilo leta 2017 33, njihova povprečna starost je bila 39,5 leta. Umrlo je tudi 14 žensk, povprečna starost žensk pa 44,6 leta, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Na svetu leta 2017 zaradi mamil umrlo več kot pol milijona ljudi

Leta 2017 je na svetu zaradi uživanja mamil in z njimi povezanih bolezni umrlo 585.000 ljudi, kaže objavljeno poročilo Urada Združenih narodov za mamila in kriminal (UNODC). Število z mamili povezanih smrti se je tako od leta 2015 precej povečalo. Tedaj je znašalo 450.000, povečanje je deloma tudi posledica natančnejših podatkov za Indijo in Nigerijo, poročilo povzemajo tuje tiskovne agencije.

"Preveliki odmerki mamil so v Severni Ameriki resnično dosegli raven epidemije," je ob predstavitvi poročila povedala vodja raziskav na UNODC Angela Me. V ZDA je leta 2017 zaradi smrtonosnega odmerka opioidov umrlo več kot 47.000 ljudi, v Kanadi pa skoraj 4000. Glavni povzročitelji smrti na tem območju so protibolečinsko opioidno mamilo fentanil in podobne snovi.

Mejeva je dejala, da je v zadnjih letih ta epidemija vzbudila pozornost javnosti, a obenem opozorila, da kriza z opioidi nastaja tudi v Afriki in na Bližnjem vzhodu, med drugim v Egiptu, Nigeriji in Gani. Tam je težava predvsem zloraba protibolečinskega zdravila tramadol.

Premalo sredstev za zatiranje kriminala

Ne le v slovenskem, tudi v evropskem prostoru se po opozorilih NIJZ-ja v zadnjih letih namenja premalo sredstev, toliko bolj upoštevajoč trende na strani ponudbe proizvajalcev mamil. Slovenija je med državami, ki namenja več za zdravljenje in preprečevanje kot pa represijo.

Letošnji mednarodni dan boja proti zlorabi mamil poteka pod geslom Zdravje za pravičnost. Pravičnost za zdravje. Združeni narodi želijo s tem poudariti, da je za učinkovito obravnavo svetovnega vprašanja mamil nujno vključujoče in odgovorno delovanje pravosodnih, zdravstvenih in socialnih institucij. Te morajo za spoprijemanje s sodobnimi izzivi na področju zlorabe mamil zagotavljati celovite rešitve v skladu z mednarodnimi konvencijami o nadzoru nad mamili, obveznostmi glede človekovih pravic in cilji trajnostnega razvoja.

Mednarodni dan proti zlorabi mamil in nezakonitemu prometu s prepovedanimi mamili, 26. junij, ki ga zaznamujemo od leta 1987, je razglasil UNODC. ZN so leta 1987 sprejeli posebno deklaracijo o zlorabi mamil in nezakonitem trgovanju z mamili, s katero naj bi krepili ozaveščenost o nevarnostih, ki jih predstavljajo nedovoljena mamila.