Onkološki inštitut se bo širil zaradi naraščujočih prostorskih stisk. Foto: BoBo
Onkološki inštitut se bo širil zaradi naraščujočih prostorskih stisk. Foto: BoBo

Generalna direktorica onkološkega inštituta Andreja Uštar je v izjavi za javnost opozorila na kadrovsko in prostorsko stisko na inštitutu, ki sta se v času epidemije covida-19 še poglobili.

Za reševanje kadrovske stiske je po njenih besedah ministrstvo za zdravje že sprejelo določene rešitve. Tako bodo na inštitutu s sredstvi, ki jih predvideva zakon o naložbah v zdravstvu, nadgradili stavbo H in ob njej zgradili dodaten stolp. S tem bodo zagotovili polovico dodatnega prostora, ki ga trenutno potrebujejo za optimalno delovanje.

Minister za zdravje Janez Poklukar je pojasnil, da bo predvideni stolp zagotovil 2000 kvadratnih metrov dodatnih površin, prav toliko dodatnih površin je predvidenih s širitvijo obstoječih stavb D, E in H.

Po njegovih besedah so na ministrstvu oba projekta že potrdili in sta v fazi priprave potrebne dokumentacije. "Naložbi sta ocenjeni na 13 do 19 milijonov evrov," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da so v letu 1997 odkrili 8600 novih primerov raka, v zadnjem času pa se je pojavnost raka povečala za dvakrat, kar vodi v dodatne prostorske zahteve onkološkega inštituta.

Selitev na drugo lokacijo?

Andreja Uštar je sicer poudarila, da skupaj z ministrstvom razmišljajo, da bi dolgoročno preselili prostore inštituta na drugo lokacijo. Ob obisku ministra so govorili tudi o decembra 2021 sprejetem novem državnem programu obvladovanja raka za obdobje 2022–2026, ki je letos prešel v upravljanje in koordinacijo inštituta, za še strokovnejši in operativnejši način vodenja tega programa.

Pomočnica direktorja onkološkega inštituta za področje zdravstvene nege Darija Zupančič je ob tem po navedbah inštituta pojasnila, da program obsega preventivne ukrepe preprečevanja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja raka, celostno rehabilitacijo, psihosocialno in paliativno oskrbo, zdravstveno vzgojno delo in raziskovanje v zdravstveni negi.

Neodkriti primeri raka med epidemijo

Strokovna direktorica OI Irena Oblak je spomnila na manjše število odkritih primerov raka v času epidemije covida-19. "Ti bolniki nekje so in jih še nismo odkrili," je dejala. Po njeni presoji gre pri tem za kombinacijo več dejavnikov, med njimi strah bolnikov pred okužbo s koronavirusom, pa tudi možnost slabše dostopnosti do osnovne ravni zdravstva in diagnostike.

Poklukar je spomnil še, da je rak v Sloveniji na prvem mestu med razlogi za smrt pri moških in na drugem mestu pri razlogih za smrt žensk. Ob tem je poudaril, da je državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk Dora lani zaznal rekordno število odzivov na vabila na rentgensko slikanje žensk.