Praznjenje želodca zaradi vinjenosti že zdaj ni zastojn, a ga nihče ne zaračunava, je dejal minister za zdravje. Foto: MMC RTV SLO
Praznjenje želodca zaradi vinjenosti že zdaj ni zastojn, a ga nihče ne zaračunava, je dejal minister za zdravje. Foto: MMC RTV SLO

3,6 odstotka bolniških dni v letu 2006 je bilo predpisanih zaradi posledic uživanja alkohola.

Vir: IVZ
Borut Miklavčič
Minister za zdravje Borut Miklavčič upa, da bo uspešnejši od Andreja Bručana, ki mu predlagana zaostritev zdravstvene obravnave vinjenih ni uspela. Foto: EPA

V skladu s predlogom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju bodo morali vsi, ki so vinjeni, pod vplivom mamil ali zaradi nasilništva povzročili škodo, poravnati vse stroške, nastale v obveznem zdravstvenem zavarovanju, in to gako zase kot za tretjo osebo, je povedal minister za zdravje Borut Miklavčič.

Praznjenje želodca ni zastonj, a nihče ne piše računov
Minister je prepričan, da alkohol povzroča prevelik krvni davek in posledično visok finančni strošek v zdravstveni blagajni, zato bo v predlogu zakona, ki ga te dni končujejo na ministrstvu za zdravje, Zavodu za zdravstveno zavarovanje podeljena pravica in dolžnost, da izterja vso škodo, povzročeno zaradi teh vzrokov.

Zdravstveni inšpektorji so lani opravili 7.464 pregledov. Ugotovili so 227 kršitev zakona o omejevanju porabe alkohola; od tega so gostinci v 91 primerih alkohol prdajali mladoletnim osebam.
Vir: Ministrstvo za zdravje

Minister je opozoril, da ukrep pravzaprav ni nič novega, saj nekaj podobnih določil obstaja tudi v zdaj veljavnem zakonu, a jih slovenski zdravstveni sistem ne izvaja. Tako bi morali vsako praznjenje želodca zaradi vinjenosti zavarovancu zaračunati, kar pa se dogaja le redko.

Prvi poskusi restrikcije že v času Bručana
Predlog sicer ni nov, saj je nekaj podobnega leta 2006 skušal uvesti že takratni minister za zdravje Andrej Bručan. Predlagal je, da bi tistim, ki so se poškodovali, ko so bili pod vplivom alkohola namesto 80-odstotnega, izplačali le 60-odstotno nadomestilo za odsotnost z dela.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je bilo leta 2006 zaradi vinjenosti v bolnišnično oskrbo sprejetih 3.578 ljudi, hospitalizacije pa so trajale 76.348 dni ali 3,6 odstotka bolniških dni. Zaradi alkohola je bilo izgubljenih 76.348 delovnih dni.

Miklavčičeva sprememba naj bi po izračunih sicer prinesla okoli 130 milijonov evrov na leto, kar je enako vsoti, ki jo bo zdravstvena blagajnja letos izčrpala iz rezervnega sklada, piše Dnevnik.

A. K. K.

3,6 odstotka bolniških dni v letu 2006 je bilo predpisanih zaradi posledic uživanja alkohola.

Vir: IVZ