Spletna stran rtvslo.si je začela delovati 24. 12. 1995. V ta namen smo zbrali serijo tehnoloških dosežkov, ki so zaznamovali zadnje četrtstoletje. Vse prispevke si lahko pogledate na naši posebni podstrani.

Idejni oče se je ob praznovanju dveh desetletij delovanja strani za podkast Številke spomnil začetkov kot sila nežnih: "Pomočnik generalnega direktorja za tehnične zadeve Peter Mori in njegov pomočnik za tehniko na radiu Jože Mastnak sta me podprla, a rekla sta, da bodo dali denar, a da ne želijo imeti ničesar s tem. Tako smo kupili prvi strežnik, ki je začel delati 24. decembra 1995. Na njem je bila objavljena vstopna stran in nekaj podatkov o RTV-ju. Potem sem lovil ljudi po hiši, da smo objavili prvo vsebino. Gor je šla oddaja, ki sem jo takrat delal v razvedrilnem programu Roka roka (oddajo je vodila Mojca Mavec), dali smo informacije o radijskih oddajah, začeli smo objavljati televizijski in radijski spored. To je bil res nežen začetek. Bili smo med prvimi na tem področju, tudi v primerjavi z večjimi RTV-hišami po Evropi." Septembra 1997 je stran začela ponujati radijska in televizijska poročila. Leta 2001 pa je za stran začel skrbeti MMC.

Tako je bila videti spletna stran rtvslo.si pred 25 leti. Foto: MMC RTV SLO
Tako je bila videti spletna stran rtvslo.si pred 25 leti. Foto: MMC RTV SLO

Istega leta je na drugi strani luže podjetje Sun Microsystems predstavilo programski jezik Java. Projekt, ki se je junija 1991 imenoval Oak (hrast), je bil razvit kot zamenjava za C++.

Prednost Jave je, da njeno izvajanje podpira večina spletnih brskalnikov.
Prednost Jave je, da njeno izvajanje podpira večina spletnih brskalnikov.

Prvi Jezik, ki so ga razvili James Goslin in kolegi v podjetju Sun Microsystems, se je razlikoval od konvencionalnih predhodnikov. Programi, ki so napisani v Javi, tečejo na veliki večini strojnih platform in operacijskih sistemov. Sam programski jezik sili razvijalca v pisanje urejene, večkrat uporabne kode. Hkrati pa se je zaradi podpore in proste dostopnosti do programske kode in razvojnih orodij razvila velika skupnost razvijalcev. V programskem jeziku Java so napisani številni programi, z njegovo pomočjo so napisane številne mobilne aplikacije, od programov do iger za prenosne telefone.

Odtisi časa

Število svetovnega prebivalstva: 5.662.000.000
Glasba: The Macarena - Los Del Río
Filmi: Svet igrač, Batman za vse čase in Apollo 13
Citat: "Houston, we have a problem." oz. "Houston, imamo težavo." - Tom Hanks (Apollo 13)
Slovenija: objava spletne strani rtvslo.si

Programski jezik je narejen tako, da omogoča razvijalcem, da razvijejo enkratno kodo, ki jo lahko poganjajo kjer koli. Od leta 2016 je Java najbolj uporabljeni programski jezik.

25 let rtvslo.si: PROFESIONALNI