3. december 2018 ob 11:47 MMC RTV SLO, STA Novice

Planinska zveza podelila priznanja, med nagrajenci tudi RTV Slovenija

Najvišje priznanje je svečana listina
Aljažev stolp
Obnova Aljaževega stolpa je bila eden izmed vrhuncev letošnjega ltea. Foto: BoBo

Planinska zveza Slovenije (PZS) je podelila priznanja za letošnje dosežke. Med nagrajenci za posebne dosežke v letu 2018 sta tudi RTV Slovenija in Miha Lampreht, sicer direktor Radia Slovenija.

RTV Slovenija je prejela zlati častni znak PZS za pomemben prispevek k informiranju javnosti in popularizaciji planinstva, Lampreht pa enako nagrado za njegovo delo in prispevek na področju alpinizma, publicistične in novinarske dejavnosti in s tem povezane popularizacije planinstva. Poleg omenjenih sta bila za posebne dosežke nagrajena tudi podjetje Krka in Teja Ličen, ki je na temo alpinizma napisala magistrsko nalogo.

Svečane listine, najvišje priznanje zveze, je v soboto v Mojstrani prejelo deset zaslužnih posameznikov: Vinko Novak (PD Videm Krško), Janez Glažar (PD Matica Murska Sobota), Janez Bruno Oman (PD Zavod za zdravstveno varstvo Celje), Anton Sitar (PD Vransko), Franc Čretnik (PD Liboje), Andrej Kuzman (PD Velenje) posthumno, Pino Giuseppe Rudež (SPD Trst), Klavdij Mlekuž (PD Dovje - Mojstrana), Anton Nastran (PD za Selško dolino Železniki) in Ivan Eder (PD Pošte in Telekoma Maribor).

Poleg teh najvišjih priznanj je vodstvo PZS podelilo še 11 spominskih plaket ob življenjskih jubilejih - ob 65-letnici sta plaketo prejela dva, med njima novinar RTV Slovenija Miro Štebe, ob 70-letnici šest, ob 75-letnici eden in ob 80-letnici dva planinca.

Velik pomen Aljaževega stolpa
Slavnostni govornik prireditve, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin, je izpostavil velik pomen Aljaževega stolpa, simbola slovenstva, in Planinskega vestnika, najstarejše slovenske revije. "Še posebej sem vesel, da smo s skupno akcijo Aljažev stolp - Ohranimo naš simbol v ospredje postavili tudi kulturne atribute naših gora. Samo s skupnimi prizadevanji lahko naredimo veliko, da bi današnji in prihajajoči rodovi slovenskih planincev in alpinistov ter vseh, ki zahajajo v slovenske gore, ohranili spoštljiv odnos do bogate dediščine slovenskega planinstva v najširšem pomenu besede," je dejal Hudolin, tudi sam alpinist in športni plezalec.

A. P. J.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 4

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Lovec 3. december 2018 ob 12:14
  Prijavi neprimerno vsebino
  Veliko smiselno bi bilo, če bi Planinsko zvezo Slovenije preimenovali v Gorniško zvezo Slovenije.
  +2
  0
 • kinimod 3. december 2018 ob 15:29
  Prijavi neprimerno vsebino
  Čestitke. V decembru se javni uslužbenci nagrajujejo en drugega
  +3
  0
 • LukaH 3. december 2018 ob 22:30
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Lovec
  Se strinjam. Planina je izkrčen "plan" prostor, kjer se pase živina - Velika planina, Mala planina, Menina planina, Planina Blato... itid, itd... "planinci" so potem, hm, tisit, ki pasejo živino? Planinska zveza, pa zveza teh "živinorejcev"..?
  Pa pustimo šalo na stran... planina kot poimenovanje za goro je relikt panslovanstva/jugoslovanstva iz 18. stoletja. Slovenija je srednjeevropska država že od leta 1991 in čas je da se Planinska zveza preimen uje v Gorniško zvezo, navsezadnje mi gorniki nismo planinci ... GRS (Gorniška reševalna služba ...ne Planinska reševalna služba), gorništvo ... ne planinstvo...
  0
  0
 • Otman 28. december 2018 ob 22:26
  Prijavi neprimerno vsebino
  Čestitke :)
  0
  0

Zadnji prispevki