Foto: Glas ljudstva
Foto: Glas ljudstva

Jaša Jenull iz iniciative Glas ljudstva je pojasnil, da so tokratne evropske volitve najpomembnejše v celotni slovenski zgodovini, morda tudi najpomembnejše v zgodovini EU-ja. Prepričani so namreč, da je Evropa ta hip na razpotju, od tega, kakšni poslanci bodo izvoljeni v Evropski parlament, pa je odvisno, v katero smer bo v prihodnjih letih šla.

"Na eni strani nam grozi zapiranje mej, militarizacija, zlom podnebja, omejevanje človekovih pravic, vlaganje v fosilno industrijo in udinjanje multinacionalkam, ki jih zanima edino lasten dobiček, ne pa dobrobit ljudi in okolja," je dejal Jenull. Po drugi strani pa po njegovih besedah obstaja tudi možnost drugačne Evrope, ki temelji na solidarnosti in sočutju ter prizadevanjih za mir, zeleni prehod, človekove in delavske pravice.

Da so tokratne volitve ključne, in sicer tudi zaradi aktualnega družbenopolitičnega konteksta, je poudarila tudi Gaja Brecelj iz Umanotere. "Pred vsakokratnimi volitvami populistične stranke sejejo in tudi izkoriščajo strah pred drugačnim, neznanim, naprednim in tokrat je velika tarča zlorabe postal tudi zeleni prehod," je opozorila.

Ena izmed osrednjih tem volilne kampanje bodo, kot kaže, tudi migracije. Po besedah Katje Miklavčič iz Pravnega centra za varovanje človekovih pravic in okolja (PIC) je bistveno, da so teme in razprave glede migracij v predvolilni kampanji osnovane na strokovnih argumentih, resničnih dejstvih in pravih informacijah. V PIC-u so zato pripravili projekt, s katerim bodo preverjali resničnost izjav s področja migracij.

Na Mirovnem inštitutu pa so zaskrbljeni zaradi naraščanja števila vojnih spopadov in oboroževalne tekme v Evropi in svetu. "Politična moč se krepi v rokah nacionalistov, rasistov, verskih fanatikov in populističnih skrajnežev, namesto sodelovanja in medčloveškega spoštovanja se uveljavlja politika sovraštva in nasilja," je povedal Iztok Šori.

Prizadevanjem, da bi v kampanji za novo sestavo evropskega parlamenta v javno razpravo prišla pomembna vprašanja, se pridružujejo tudi v Ženskem lobiju Slovenije. Liana Kalčina je kandidate pozvala, da v svojih kampanjah ne ignorirajo vprašanj, ki izrecno vplivajo na enakost spolov ter se do njih jasno opredelijo.

Pred tokratnimi volitvami so v inštitutu Danes je nov dan pripravili aplikacijo Izvoli.eu, s katero lahko volivci preverijo, katera stranka je najbližje njihovim političnim stališčem. V iniciativi Glas ljudstva pa so pripravili interaktivno orodje, "volilne zmenkarije", s katerim bodo volivci skozi kratek kviz odkrivali, katera je njihova "sanjska kandidatna lista".

Terensko kampanjo bodo začeli v soboto v Celju in Slovenj Gradcu ter jo nadaljevali vsako soboto v različnih krajih po Sloveniji. Pripravljajo pa tudi javno predvolilno soočenje kandidatnih list, ki bo 28. maja na Trgu republike v Ljubljani.