Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Na shodu so Mateja Kožuh Novak, Matjaž Hanžek, Vinko Möderndorfer, Nevenka Lekše, Dušan Keber in drugi predstavili svoja stališča do boja sindikata Fides za višje plače starejših zdravnikov na eni in do realnih, življenjskih stisk pacientov na drugi strani. Prešernov kip pa so med shodom opremili z opornico za roko.

Sorodna novica Vlada obžaluje zdravniško stavko. Pogajanja med Fidesom in vladno stranjo v sredo.

Kot je poročala novinarka TV Slovenija Tadeja Anžlovar, se je na protestu zbralo približno 200 ljudi. Podprli so zdravstvene delavce, kritiko pa so po njenih besedah izrekli ljudem na položajih v Fidesu in drugih zdravniških organizacijah ter tudi do usmeritev ministrstva za zdravje za letos in prihodnje leto, ker da ne obravnavajo ključnih problemov v zdravstvu – pacientov brez izbranega zdravnika, dolgih čakalnih vrst in privatizacije.

Kot je poročal STA, je nekdanji zdravstveni minister Keber denimo poudaril, da zdravniki nikoli niso stavkali v času vlade Janeza Janše, dosegli pa so praktično vse, kar je mogoče doseči v sistemu javnih plač.

Kritike stavke Fidesa

Na shodu so v Glasu ljudstva tudi opozorili, da so določeni zdravniki iz UKC-ja Ljubljana stavkali na svojih rednih delovnih mestih, medtem pa nemoteno opravljajo dodatno plačane storitve pri koncesionarskih podjetjih.

Stavki Fidesa, kot je poročal STA, nasprotujejo, ker menijo, da je njen namen izločitev zdravnikov iz javnega plačnega sistema in zvišanje plač starejšim zdravnikom, ki zase zahtevajo celo čisto nov plačni razred, ki je višji od najvišjih funkcij v državi – predsednice države, predsednika vlade in predsednika ustavnega sodišča. Čeprav se je povprečna plača zdravnikov v letu 2023 rekordno dvignila za približno 1000 evrov, medtem pa so se podaljšale čakalne vrste in povečalo število ljudi brez osebnega zdravnika, poudarjajo.

Cilj Fidesove stavke je politična destabilizacija vlade in dvig plač prav tistim zdravnikom, ki so v zadnjem mesecu zasedali kar 48 mest na lestvici 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev. Prav tako je bilo lani ustanovljeno rekordno število zasebnih podjetij za zdravstvene storitve, ki so jih večinoma ustanovili prav zdravniki, so navedli.

Na shodu so znova predstavili tudi svoj predlog novele zakona za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so ga vložili v parlamentarni postopek in po njihovem mnenju dejansko odgovarja na največje stiske in potrebe pacientov. Po mnenju enega od predstavnikov iniciative Glas ljudstva Jaše Jenulla njihov zakonski predlog izpolnjuje predvolilne zaveze koalicijskih strank.

Protest so končali pred DZ-jem, kjer so predsednika vlade Roberta Goloba ter poslanke in poslance koalicije pozvali, naj njihov vloženi zakon obravnavajo v najkrajšem mogočem času in ga tudi sprejmejo.

Glas ljudstva organiziral stavko pacientov