Na novinarski konferenci je predstavnik iniciative Jaša Jenull poudaril, da je v 5. členu zakona o stavki nedvoumno navedeno, da je treba vsako stavko organizirati in voditi tako, da ne ogroža varnosti in zdravja ljudi. V iniciativi so prepričani, da zdravniki z zakonom določenega seznama storitev, ki so jih dolžni opravljati v času stavke, ne izpolnjujejo v celoti.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Pri dolgotrajni stavki bi moralo po besedah predstavnika iniciative Dušana Kebra ministrstvo za zdravje zahtevati tudi druge storitve, predvsem za bolnike, ki se jim zdravje lahko bistveno ali trajno poslabša zaradi dodatnega čakanja. "Vsi pacienti z napotnico zelo hitro bi morali doseči pregled v javnem zdravstvu," je poudaril. Stavka poteka kaotično, bolnikom še dodatno otežuje dostop do oskrbe, je prepričan.

Zakon o stavki sindikatu, ki stavko organizira, nalaga, da pripravi in delodajalcem posreduje jasne načrte stavke in organizira stavkajoče na način, ki ne bo ogrožal zdravja in bo zagotovil izvajanje nujnih delovnih obveznosti, Fides pa tega po 30 dneh stavke še ni storil. Po Kebrovih besedah so trenutne napovedi o zapiranju pediatričnih oddelkov in porodnišnic dokaz, da je Fides pri izvajanju stavke prekoračil vse etične strokovne in moralne standarde.

Glas ljudstva poziva vlado, naj ustavi stavko zdravnikov
Sorodna novica Zdravstvena ministrica: Za zdaj je delo v zavodih organizirano tako, da ne ogroža zdravja

Vlado zato pozivajo, naj stavko nemudoma prekine in zahteva reševanje spora pred komisijo za pomirjevanje in arbitražnim svetom, kot je določeno v 4. členu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, je poudaril Jenull. V tem primeru se morajo vse druge pogajalske dejavnosti ustaviti, s čimer se prekine tudi stavka.

Od vlade prav tako zahtevajo, da stavkajočim zdravnikom ne izplača plače za čas, ko izvajajo stavko. Zahteve Fidesa so namreč po njihovih navedbah vezane na povišanje plač, ne pa na kršitev kolektivne pogodbe, zato ni v zakonu o stavki nikakršne pravne podlage, da bi bila sedanja stavka plačana. Predlagajo, da direktorji javnih zdravstvenih zavodov na podlagi evidenc stavkajoče zdravnike plačajo glede na sorazmerno količino delovnih obveznosti, ki jih ti med stavko opravljajo.

Kot zadnjo zahtevo so poudarili, da skladno s 53.b členom zakona o zdravstveni dejavnosti ministrstvo nemudoma naloži vsem direktorjem javnih zdravstvenih ustanov umik soglasij za popoldansko delo pri zasebnikih in koncesionarjih tistim zdravnikom, ki so umaknili soglasja za nadurno delo.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Jenull je vlado znova pozval, naj javnost sproti seznanja s potekom vsakršnih pogajanj s sindikatom Fides v imenu zavarovancev, med zahteve pa naj obvezno vključi tudi usmerjeno skrajševanje čakalnih vrst, zagotovitev osebnih zdravnikov vsem prebivalcem in trajno odpravo dela v dvojnih praksah. Ločen plačni steber za zdravnike je nesprejemljiv in finančno nevzdržen, je sklenil.

V Zvezi organizacij pacientov Slovenije, v kateri v tem trenutku združujejo 41 društev, združenj in zvez za večino bolezni in zdravstvenih ter socialnovarstvenih potreb, so kot glavno sporočilo poudarili, da stavka zdravnikov traja predolgo. Napovedali so, da se bodo v prihodnje povezali z vsemi, ki bodo dejavno pripomogli k predhodnemu končanju stavke.