Janez Janša. Foto: BoBo
Janez Janša. Foto: BoBo

"Kaže, da je SDS četrtič zapored zmagovalec volitev v EP. V vsakem primeru bomo svojo ekipo v EP-ju okrepili. Zahvala slovenskim volivcem, ki so v poplavi raznoraznih vprašanj in pol, ki so jih dobili na volišču, prepoznali, za kaj pravzaprav gre," je v prvem odzivu dejal predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Po njegovih besedah so izidi sporočilo slovenskega volilnega telesa trenutni vladajoči koaliciji, naj naredi podoben premislek, kot ga je naredil francoski predsednik države Macron ali pa belgijski predsednik vlade, ki je odstopil. "Oba izhajata iz istega političnega tabora, kamor se šteje tudi Gibanje Svoboda, zato verjamemo, da bodo preučili ta dejanja odgovornosti svojih starejših kolegov v EU-ju."

Sorodna novica Na evropskih volitvah največ sedežev SDS-u, volivci podprli vsa štiri referendumska vprašanja

Dodal je, da kaže tudi, da bo vladna koalicija na teh evropskih volitvah kot celota poražena. "Takega poraza tranzicijska levica še nikoli ni doživela. Upam, da bo sporočilo sprejeto," je dejal in nadaljeval, da je odgovor slovenskega volilnega telesa tak tudi "zaradi manipulacij, ki so se dogajale v zadnjih tednih, in preusmerjanja pozornosti". "Te niso pomembne ne za slovenske državljane ne za prihodnost EU-ja. Pri tem mislim tudi na drastično kršenje poslovnika DZ-ja in na manipulacije, ki so se dogajale z zlorabo represivnih organov v času kampanje."

Po njegovih besedah je bilo v zadnjem času veliko govora, da se Evropska unija obrača v desno, celo v skrajno desno. "V bistvu pa prihaja do ravnotežja. Zmagala je Evropska ljudska stranka, ki je sredinska stranka. Tudi SDS pripada tej stranki. To ni monolitna stranka, ker je zelo velika in je sposobna delovati tudi z razlikami. Ta stranka bo zdaj sestavljala koalicijo malo levo in malo desno od sebe. Evropa potrebuje razumno zeleno politiko in resen spopad z vprašanjem varnosti," je še povedal.

Robert Golob. Foto: BoBo
Robert Golob. Foto: BoBo

Golob: Leva sredina je dobila danes več glasov kot desnica

Predsednik vlade in stranke Gibanje Svoboda Robert Golob se je zahvalil "volivcem, da so se tako množično udeležili evropskih volitev". "Naš glavni cilj je bil, da na te evropske volitve privabimo čim več volivcev. Zakaj? Ker so pomembne. Zato sem tako vesel, da je bila volilna udeležba daleč najvišja do zdaj."

Po prešteti večini glasov pa je dejal, da je "Svoboda dosegla vse tri cilje: visoko udeležbo, na vseh štirih referendumih smo dosegli potrditev in dobili smo 22 odstotkov glasov. Mi smo s svojim izidom zelo zadovoljni. Naj ponovim, leva sredina je dobila danes več glasov kot desnica. To nam daje upanje za naprej, ne samo za Svodobo, ampak za vso Slovenijo. Vsem čestitke za izvolitev, tudi Marjanu Šarcu in Ireni Jovevi, želim jim, da bodo ustrezno zastopali Slovenijo in gradili močnejšo Evropo."

Kaj pomeni izid volitev za koalicijo? "Da smo dobili skoraj 22 odstotkov glasov, je več, kot so kazale projekcije in kot smo načrtovali. To kaže, da bomo morali v dveh letih še naprej graditi zaupanje. Še trše bomo morali delati. V zadnjega pol leta smo trdo delali in smo obrnili trend. Zdaj moramo nadaljevati ta trend rasti."

Že v prvi izjavi se je odzval na posledice izidov v Franciji, kjer je predsednik Macron po veliki zmagi skrajne desnice razpustil parlament in sklical predčasne volitve: "Vesel sem, da je Slovenija danes pokazala levosredinski obraz Evropi v nasprotju s kakšno večjo državo. Ponosen sem na to. V Franciji se vladajoča stranka morda ni dovolj zavedala pomembnosti evropskih volitev in ni dovolj investirala v dogajanje okoli volitev. Po domače: podcenjevali so te volitve. V nasprotju z njimi v Sloveniji tega nismo naredili in verjamem, da bo pri nas izid popolnoma drugačen kot v Franciji in da skrajna desnica pri nas ne bo prevladala. Francozi bodo očitno dobili popravni izpit. Morda je tako tudi prav."

Glede poziva Janše, naj razmisli o odstopu ali razpisu predčasnih volitev, pa je zatrdil: "Enkrat sem že govoril, da filma, da se bom umaknil, Janša ne bo videl."

Na vprašanji, kaj izvolitev Šarca pomeni za funkcijo obrambnega ministra in ali ga bo nasledil njegov sekretar Črnčec, je Golob odgovoril, da "mora kandidat po slovenski zakonodaji prevzeti mandat, zato se bo Marjan Šarec odpovedal položaju ministra, potem stečejo vsi procesi ... O tem nismo vnaprej pripravljali načrta. Si bomo vzeli kakšen teden za premislek in se odločili. Bi pa dodal, če me vprašate, da sem z delom ministra in ministrstva zelo zadovoljen, tako da bomo razmislili tudi o možnosti iskanja kandidata znotraj obstoječe ekipe."

Lista NSi-ja. Foto: BoBo/Igor Kupljenik
Lista NSi-ja. Foto: BoBo/Igor Kupljenik

Tonin: Volivci so dali jasno sporočilo

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je poudaril, da se "nakazuje jasna zmaga desne sredine, kar je spodbuden izid. Volivci so dali jasno sporočilo, da želijo drugačno Evropo in tudi drugačno Slovenijo. Veseli me, da bo Evropska ljudska stranka slavila prepričljiv izid. To pomeni, da so o stvareh, ki smo jih zagovarjali, začenši z drugačno obravnavo migracij in razumnejšim zelenim prehodom ter obrambo vrednot, na katerih je zrasla Evropska unija in tudi krščanske vrednote, volivci zelo jasno povedali, v katero smer želijo, da se popravki EU-ja naredijo."

O tem, da je sam, kot kaže, osvojil mandat v EP-ju, je dejal, da mu je odleglo. "V to bitko sem dal vse, ni bilo nobenih kalkulacij. Ko te v politiki skušajo odpisati, se moraš dati stehtati. Upam, da bo to tehtanje takšno, kot ga kažejo zdajšnji volilni izidi," je povedal.

Dozdajšnja evropska poslanka Ljudmila Novak je vesela, da je NSi ohranil poslanski sedež: "Za to smo vsi delali, se trudili, garali in tega sem vesela. Vesela pa sem tudi, ker sem tudi sama na neki način zmagovalka, ker sem ostala živa, zdrava in cela, ko sem pripeljala svojo politično ladjo v pristanišče." Prepričana je, da se bo Matej Tonin v EP-ju dobro znašel. "Ima dovolj izkušenj, veliko jih je nabral v slovenski politiki, kot minister, kot poslanec, verjamem, da se bo dobro znašel na evropskem parketu. Vesela sem tudi, da bo Evropska ljudska stranka (EPP) ostala najmočnejša stranka v Evropskem parlamentu," je povedala in dodala, da je EPP stranka, ki vodi proevropsko, zmerno desnosredinsko povezovalno politiko. "To zagotavlja večjo stabilnost EU-ja," je sklenila.

Po dveh mandatih v Bruslju – izvoljena je bila leta 2004 in leta 2019 – se Ljudmila Novak poslavlja od Evropskega parlamenta. Zahvalila se je možu in družini, ki sta jo podpirala na politični poti, o svoji politični prihodnosti pa dejala: "Politika ni vse v mojem življenju, tako da bom lahko več čas posvetila družini, imam pa tudi nekatere druge želje, cilje. Mogoče se bom v javnost vračala po kakšni drugi poti. Ne vem ... Ni vse v politiki," je dodala 64-letna političarka.

Matjaž Han. Foto: BoBo/Nik Rovan
Matjaž Han. Foto: BoBo/Nik Rovan

Han: Moramo reči, da je koalicija doživela poraz

Po prešteti večini glasov je prvi mož SD-ja Matjaž Han dejal, da so "Socialni demokrati vendarle zadovoljni, saj so dobili evropskega poslanca, Matjaža Nemca". Ob zahvali stranki, volivcem, evroposlancu Milanu Brglezu, ki se ne bo vrnil v Bruselj, se je Han dotaknil tudi izida koalicije: "Moram pa vendarle reči: koalicija je doživela poraz, naredila je razmeroma slab rezultat. Če pogledamo zdajšnje izide (Svoboda dva mandata, SD enega), smo dosegli slab izid. A Socialni demokrati smo od državnozborskih do evropskih volitev po odstotkih izid popravili. Glede na pet tednov nazaj smo lahko zadovoljni. Do naslednjih državnozborskih volitev nas čaka trdo delo in verjamem, da tudi dober rezultat."

Novoizvoljeni evroposlanec Matjaž Nemec je na vprašanje, ali se tudi njemu, tako kot predsedniku stranke SD Matjažu Hanu, zdi izid evropskih volitev hud poraz za koalicijo, odgovoril, da je tudi sam razočaran nad dogajanjem na levem političnem polu. "Večkrat me to ne spominja na politiko, ampak kupčijo. Kar se dogaja na levi sredini, gotovo ni dobra popotnica za naprej. (…) Če bomo kot koalicija na tak način delovali naprej, ne bo čudno, če bo izid na desnem političnem prostoru zelo dober. Na naši levici ni pomembno, kaj narediš in kako dobro delaš, v zadnjem tednu se zgodijo zgodbe, ki nimajo zveze s politiko, ampak s čisto nekimi drugimi stvarmi."

Vladimir Prebilič in lista. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Vladimir Prebilič in lista. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Prebilič: Zavedamo se odgovornosti, ki prihaja

Kot kaže, je preboj v Evropski parlament uspel Vladimirju Prebiliču (Vesna). "Vesel sem, da smo Slovenijo postavili na zemljevid 'zelenih' v Evropi. Do zdaj tam nikoli nismo bili in je škoda, da ne bi bili, saj imamo kaj pokazati. Se pa zavedamo odgovornosti, ki prihaja. Morali bomo biti glasni, argumentirani. A vam zagotavljam: poguma nam ne manjka, motivacije pa tudi ne," je dejal v prvem odzivu za TV Slovenija.

Uvrstitev se mu za neparlamentarno stranko zdi izjemen dosežek. "Imamo omejene finančne in siceršnje vire, medtem ko se drugi s takšnimi izzivi ne srečujejo. Začeli smo tako rekoč iz nič, se zelo trudili in ni bilo preprosto. Tudi naša agenda, pogovori o tem, kakšno prihodnost si Slovenija in Evropa zaslužita, je zahtevna in ljudje se morajo s tem še večkrat srečati. Mi smo ponudili ogromno argumentov za to, da smo zaupanja vredni," je prepričan.

Na vprašanje o legitimnosti volitev je Prebilič dejal: "Globoko verjamem v stabilnost volilnega sistema, tudi demokracije v Sloveniji. Ne vidim nobenega razloga, da bi o tem dvomil. Ravno obratno: bojim se, da bi takšno razumevanje in razlaganje demokracije lahko destabiliziralo ne samo Slovenijo, ampak tudi Evropo. To že nakazuje tisto, česar se bojimo, in to je, da se začne dvomiti o tem, kar imamo. In ko bomo to enkrat storili, je le korak do tako rekoč evropske anarhije."

Direktor DVK-ja Zorčič o tem, kaj je povzročilo tako počasno štetje glasov

Štetje oddanih glasov na tokratnih evropskih volitvah so na spletno stran DVK-ja prihajali zelo počasi. "Ali gre kaj narobe ali ne, bomo ugotovili po tem, ko bomo opravili analizo dogajanja. Jasno je, da imajo odbori izredno veliko dela, komunicirali smo z njimi. Morda se celotna javnost preprosto ni zavedala, kaj pomeni organizirati še štiri referendumska vprašanja poleg evropskih volitev. Glede na sosledje podatkov, ki so prihajali na DVK, če bi imeli samo evropske volitve, bi bili izidi znani že pred 23. uro oz. bi bili ti vneseni, ker pa gre za takšno količino glasovnic, pa se je štetje nesorazmerno podaljšalo," je za TV Slovenija pojasnjeval Igor Zorčič z DVK-ja.

Na vprašanje, kje se je zapletlo, je Zorčič odgovoril, da je šlo za osem milijonov glasovnic, delalo je 20.000 ljudi. "DVK se je že od začetka ukvarjal s pridobivanjem kandidatov, ki bodo opravili to delo, namreč plačila za to delo, ki je zelo trdo, so nizka. Predlagali smo povišanje in šele po kolobocijah nam je uspelo zagotoviti dvig plačila. V prihodnje bo treba razmisliti o spremembi zakonodaje, da bi bili ti sodelavci imenovani za daljše obdobje. Izide moramo čakati, ker morajo volilni odbori prešteti glasovnice, potem morajo komisije izide podpreti."

Pozive k odstopu je zavrnil. "To so neumnosti. Gre za to, da ne vedo ljudje, kakšno delo opravljajo ljudje, ki delajo v tem hipu na volitvah."

Sorodna novica Delni izidi: EPP, socialisti in liberalci ohranili večino. Kako enotna bo skrajna desnica?

Vrečko: V Levici smo izboljšali izid

Levica ni dobila mandata v evropskem parlamentu, kljub temu pa je koordinatorica Levice Asta Vrečko poudarila, da so izboljšali izide glede na prejšnje državnozborske volitve, kar kaže na njihovo kampanjo in delo v vladi.

Po njenih besedah so v ospredje postavili pomembne teme: "V Levici smo v kampanji v ospredje postavili teme, ki so ključne za prihodnost Slovenije in Evrope, to so vprašanja socialne varnosti, varne starosti, dostojnega življenja in dela, pravičnega plačila, prekarnosti, trajnostnega in zelenega prehoda, pravice do dostojnega bivanja v okviru stanovanjske politike ter vprašanja javnega prevoza in javnega zdravstva. Tu smo v desetih letih stvari močno premaknili naprej."

Nosilka liste Nataša Sukič je dejala, da so "letošnje volitve v Evropski parlament zares izjemno pomembne tako za Slovenijo kot Evropo, saj se, kot vidimo, skrajna radikalna desnica nevarno vzpenja (...)". Ponovila je, da so še posebej zadovoljni, da so izboljšali izid z zadnjih državnozborskih volitev, kar je dober znak.

"Levica je vedno v prvo vrsto postavljala vsebinske cilje. Na volitve smo šli, da predstavimo, kaj bomo zastopali, kakšna je alternativa za Evropo, kako v Evropi doseči, da se ne bo zdelo, da se nam podirajo tla pod nogami," je povedal minister za delo in nekdanji koordinator Levice Luka Mesec.

Po prešteti večini glasov je Mesec poudaril, da je od leta 2019 to najboljši izid Levice: "Na zadnjih predsedniških volitvah smo dosegli le dva odstotka, zdaj smo izid tako rekoč podvojili in dosegli cilj, ki je bil preseči izid državnozborskih volitev 2022. Zakaj je rezultat skromen, čeprav vsebinsko zmagujemo: to je razdrobljenost političnih glasov, če bi sešteli glasove nam sorodnih strank, ne bi dobili samo enega poslanca, ampak več njih. Levica je vsebinsko na dobri poti, dosegla je tako rekoč sedem prebojev v zadnjem tednu, postavili smo trden temelj za naprej, od vsebinskega strinjanja do podpore je edina pot politično povezovanje."

Balažic: Uspelo nam je poudariti vsebino

Predsednik stranke SLS Marko Balažic je bil s kampanjo ob koncu zadovoljen. Prepričan je, da je stranki z izbranimi kandidati uspelo poudariti vsebino. "Pohvalil bi dober izid Slovenske ljudske stranke. Samostojno smo dobili več glasov, kot smo jih dobili nazadnje na zadnjih volitvah, kar je izjemen obet za naprej. Vsekakor je to neki optimistični rezultat, zaradi katerega lahko pridobimo. Slovenska ljudska stranka sama že dolgo ni prebila več kot sedmih odstotkov glasov. To nam je danes uspelo in na tem gradimo dalje."

Nosilec Peter Gregorčič je poudaril, da so v kampanji dali vse od sebe. Izid je po njegovem mnenju izjemen uspeh, saj je imela stranka pred pol leta le poldrugi odstotek volilne podpore, ta izid pa je na evropskih volitvah presegla za štirikrat. "S temi odstotki bi zlahka prišli v DZ, imeli kar nekaj poslancev in postali odločevalci tudi na domači politični sceni," je dodal.

Dosedanji evropski poslanec iz vrst SLS-a Franc Bogovič je za STA izrazil obžalovanje, ker kaže na izgubo mesta evropskega poslanca, ki se je stranki izmuznil za slabo polovico odstotne točke. Sta pa to za SLS odličen izid in dobra popotnica za parlamentarne volitve.

Grošelj: Veseli nas višja volilna udeležba

V Zelenih Slovenije so listo sestavili po zapletih s sestavljanjem liste Gibanja Svoboda. Nosilec liste Klemen Grošelj je za TV Slovenija dejal, da je bila kampanja zelo intenzivna, da pa je pričakoval več vsebinske razprave, a se je pokazala polarizacija političnega prostora. "Veseli nas višja volilna udeležba. To pomeni, da se ljudje vedno bolj zavedajo pomena in vloge evropske politike v njihovem življenju. To je dobra popotnica, čeprav še vedno to ni tisto, kar bi pričakovali," je dodal.

Ali bo Grošelj dobil nov mandat?

Stevanović: Kampanja je bila ena lepših

Predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović je kampanjo označil kot eno lepših, saj so dobili kar nekaj medijskega prostora. "Prednost smo dali družbenim omrežjem in delu na terenu. A pozna se, da smo dobili del medijskega prostora, in temu primeren bo tudi izid." Po njegovih besedah je volilna udeležba razmeroma slaba, a da ima njegova stranka "stabilno volilno telo, zato bi moral biti tudi izid dober".

Kandidatka stranke Resni.ca Sabina Senčar je dodala, da so v stranki glede vsebine konsistentni, ta pa je "odigrala najpomembnejšo vlogo".

Lipušček: Naše sporočilo ni bilo dovolj sprejeto

Po do zdaj preštetih glasovih je jasno, da sporočilo, da je čas za razum in predvsem za mir, pri volivcih ni bilo v dovolj veliki meri sprejeto, je v odzivu na delne neuradne izide evropskih volitev dejal nosilec liste zunajparlamentarnih DeSUS-a in Dobre države Uroš Lipušček, ki ni dobila poslanskega mandata. Kot kažejo delni in neuradni izidi evropskih volitev, sta stranki DeSUS in Dobra država, ki sta na evropskih volitvah nastopili s skupno kandidatno listo, prejeli 2,19 odstotka glasov.

Razlogov za takšen volilni izid je po Lipuščkovem mnenju več, med drugim tudi bojkot medijev. Zakaj se je zgodil ta bojkot, ne ve, se mu pa zdi nenavadno, da so mediji tako rekoč ignorirali listo, ki se zavzema za mir. "Ne samo to, tudi jaz kot dolgoletni dopisnik sem preživel skoraj 30 let v tujini, skorajda nisem bil zaznan v anketah, čeprav imam med čisto vsemi kandidati, ki so nastopali na volitvah, tako rekoč največ različnih mednarodnih izkušenj," je pojasnil. Ob tem je napovedal, da bodo svoj mirovni program nadaljevali.

Nič od tega z mislijo na parlamentarnih volitvah

V stranki Nič od tega so na evropskih volitvah po besedah nosilke liste Violete Tomić kljub malo finančnih sredstev dosegli dober izid in okrepili svojo prepoznavnost. Po delnih izidih so dobili dober odstotek in pol podpore in se uvrstili na zadnje mesto. A kot je poudarila Tomić, so dosegli mnogo boljši izid, kot so jim ga predpisovale vsa medijska krajina in njihove meritve. "Tako da lahko kompetentno zatrdim, da so meritve krepko kreirale ta izid, ki trenutno obstaja, saj nismo imeli možnosti soočenj na komercialnih televizijah, ki so v tuji lasti, tako da kompetentno lahko tukaj stojim za svojo trditvijo, da tujina vendarle kroji volilne izide v Sloveniji," je poudarila.

Kako je volil politični vrh?

O volilni kampanji

Volilna kampanja za evropske volitve se je premalo posvečala pravim evropskim temam, kljub temu pa so ljudje vendarle začutili, da je Evropa tisti prostor, v katerega spadamo, je na volilni dan v Radomljah dejala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Neizmerno jo je razveselila informacija o višji volilni udeležbi kot pred petimi leti, ko je bila Slovenija "na neslavnem tretjem mestu od spodaj navzgor z 29-odstotno udeležbo".

O sami volilni kampanji pa je dejala, da se je ta premalo posvečala pravim evropskim temam. Kljub temu so po njenih besedah državljani ob teh volitvah "vendarle začutili, da je Evropa tisti prostor, v katerega sodimo". "Navsezadnje je 80 odstotkov vse zakonodaje, ki se sprejema v Evropskem parlamentu, treba preliti v slovensko zakonodajo ali jo neposredno uporabljati, zato so te volitve tako zelo pomembne. In ne pozabimo, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v EU-ju," je spomnila.

Tudi predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič je dejala, da smo Slovenci na današnjih volitvah odločali o svoji prihodnosti. "Ko se odločamo, v kakšni Evropi želimo živeti, bi si želela, da je to Evropa, kjer se počutimo varne in svobodne. Da je to Evropa, kjer se ne bomo počutili sami in bomo deležni pomoči ter tudi sami pomoč dajali. Da je to Evropa, kjer ne bomo ločevali ljudi po osebnih lastnostih, na katere ne morejo vplivati, da je to Evropa povezovanja, ne delitev in ne sovraštva. Tega je bilo v zgodovini dovolj," je opozorila. Osebno si želi, da izvoljeni evropski poslanci Slovenije v EU-ju ne bi predstavljali na način, kot ga je bilo mogoče videti v preteklosti, in sicer da se Evropa izkorišča za notranjepolitične boje.

Joveva: "Udarci tudi pod pasom"

Ob oddaji glasu na volišču omnia v Ljubljani pa je Golob poudaril, da bo največja zmaga visoka volilna udeležba. "To je tisto, kar največ šteje, vse drugo je volja volivcev, mi jo bomo spoštovali," je dejal. V Gibanju Svoboda so prepričani, da jim je v kampanji volivce uspelo prepričati, da ni vseeno, kakšen bo izid tokratnih evropskih volitev, saj se v EU-ju odloča tudi o Sloveniji.

Nosilka liste Irena Joveva je ob koncu kampanje ocenila, da je bila kampanja pestra, bili pa so tudi "takšni in drugačni udarci, tudi pod pasom". Po njenih besedah se je tudi pokazalo, v kakšni Evropi, v kakšni Sloveniji si večina želi živeti.

Poslanki Gibanja Svoboda v slovenskem parlamentu Sara Žibrat in Lucija Tacer sta v štabu ocenili kampanjo. "Kampanja je bila zelo intenzivna, bili smo prisotni na terenu po vsej Sloveniji. Ponosna sem, da smo res delovali kot ekipa, naši kandidati so imeli vso podporo poslancev in tudi naših članov v lokalnih odborih," je dejala Žibrat. Lucija Tacer pa je poudarila, da je bilo "zanimivo videti, kako preferenčni glas motivira vsakega posameznega kandidata, da gre na teren, se predstavi volivcem in izpostavi tiste teme, ki so zanj pomembne".

Gibanju Svoboda napovedujejo dva sedeža

Janša: Uspeh sta več kot dva mandata za SDS

Predsednik SDS-a Janez Janša je po glasovanju v Šentilju pri Velenju ocenil, da bi za uspeh na evropskih volitvah štela izvolitev vsaj treh poslancev iz vrst SDS-a, "vse, kar bo manj od tega, bo pač neuspeh".

Sicer pa so si v SDS-u privoščili tudi nekaj provokacije. Na ulici pred svojim štabom so k dvoriščnim vratom postavili pručko za naslednjo kandidatko Svobode. S tem so spomnili na aktualno evroposlanko Ireno Jovevo, ki je na pručki stala med javljanjem v živo tedaj še v funkciji novinarke.

Han: Premalo poudarka na evropskih zadevah

Po mnenju predsednika stranke SD Matjaža Hana je bila kampanja za evropske volitve "zelo korektna", so se pa vsi premalo "osredotočili na res evropske zadeve". Vsa Evropa po njegovem mnenju potrebuje socialdemokracijo, pragmatizem in stranko, ki je usmerjena v prihodnost.

Kako bodo po burnih mesecih z izidom zadovoljni v SD-ju?

Vodja kampanje SD-ja Jernej Štromajer je povedal, da so vodili vsebinsko bogato in finančno skromno kampanjo. En mandat po njegovih besedah za SD ni razočaranje.

Zunanja ministrica in nekdanja predsednica SD-ja, pa tudi nekdanja evropska poslanka Tanja Fajon se je po zaprtju volišč v komentarju najprej dotaknila volilne udeležbe: "Veseli me, da je volilna udeležba, kot kaže, višja kot pred leti, upam, da so vmes tudi mladi."

NSi: Referendumi so bili ovira pri evropskih vprašanjih

Poslanec NSi-ja in kandidat za evropskega poslanca Janez Cigler Kralj je dejal, da je hkratna izvedba evropskih volitev in referendumov ovirala razprave o temah, ki so pomembne za Evropsko unijo. "V NSi-ju smo opozarjali vlado Roberta Goloba, da ni korektno, da se s temi tremi temami in štirimi referendumskimi vprašanji ugrabijo in pokrijejo pomembne teme, ki bi jih morali odpirati med kampanjo za evropske volitve," je dejal.

Prebilič pričakoval mandat

Nosilec liste Vesna na evropskih volitvah Vladimir Prebilič pa je pred koncem volilne kampanje za STA dejal, da so "apetiti" stranke ob spremljanju javnomnenjskih anket narasli, kar pomeni, da so se v stranki celo spogledovali z dvema mandatoma. "Začutili smo, predvsem med ljudmi, da nas sprejemajo," je dejal.

Kako se bo odrezala Vesna?