Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Svenšek

Drugo zasedanje Avnoja 80 let od noči, v kateri so začrtali obrise povojne države

29.11.2023

"Jugoslovanski narodi ne priznavajo razkosanja Jugoslavije," je bilo slišati na drugem zasedanju Avnoja, na katerem so sprejeli za Slovence in druge priznane narode pomembno odločitev, da bo nova država urejena kot federacija republik.

Dediščina Spomin in pozaba: zakaj je pomembno ohranjanje in kontekstualiziranje spomenikov

18.10.2023

Spomeniki služijo krepitvi občutka pripadnosti in identifikacije s skupno zgodovino, a z njihovim uničevanjem ne bomo spremenili same zgodovine, je ena izmed misli okrogle mize o spomenikih na Retrofestu.

Cvirnov dan Dediščina 'Cvirnove šole': odprtost, pripravljenost na dialog in utemeljenost na primarnih virih

15.09.2023

Minilo je 10 let od prezgodnje smrti plodovitega zgodovinarja Janeza Cvirna. Spomin na sled, ki jo je pustil v inovativnem raziskovanju zgodovine, so obudili na ljubljanskem Oddelku za zgodovino: "Dediščina, ki jo je zapustil, je neprecenljiva."

Kmečki upori Tudi javne usmrtitve niso preprečile vnovičnega izražanja nezadovoljstva

26.08.2023

Obešena trupla, razčetverjena telesa, zaporne kazni, dodatna denarna obremenitev ... "Cilj kaznovanja upornikov je bil predvsem odvračanje udeleženih od podobnih praks v prihodnosti," pove zgodovinarka Dragica Čeč. A hkrati so bili pri tem pragmatični.

Dediščina Hrvaško-slovenski kmečki upor je ostal v ljudskem spominu in ustnem izročilu

08.07.2023

V 16. stoletju so se kmečki upori tudi na današnjem slovenskem ozemlju kar vrstili – od manjših proti posameznim veleposestnikom do večjih, ko so se povezali podložniki z večjega območja. Tisti iz leta 1573 pa je pustil globok pečat v spominu generacij.

Tema osamosvojitve pri šolskih urah "Učencem želimo prikazati, da ni samoumevno, da imamo svojo državo"

25.06.2023

O osamosvojitvi Slovenije v osnovnih šolah govorijo pri predmetih zgodovina ter domovinska in državljanska kultura in etika. Na zavodu za šolstvo pripravljajo prenovo učnih načrtov, da bodo pridobili čas za obravnavo sodobne zgodovine.

Mednarodna raziskava Upad bralnih dosežkov slovenskih četrtošolcev

16.05.2023

V več državah z vsega sveta so izvedli mednarodno raziskavo bralne pismenosti PIRLS 2021. V Sloveniji je pokazala upad bralnih dosežkov učencev, pa tudi to, da so deklice boljše bralke kot dečki. Minister napoveduje ukrepe za vnovično rast.

Zeleni petek Plut: Prišli smo do zgornje meje obremenjevanja planeta, najti bo treba drugačen način življenja

31.03.2023

"Naša civilizacija je na razpotju, prvič so ogrožene eksistenčne razmere življenja človeške vrste in vseh vrst, ki živijo na tem planetu. Potrebujemo novo, ekohumanistično družbeno ureditev," opozarja Dušan Plut. Analiziral jo je v obsežni monografiji.

Slovenija Nujno potrebujemo delavce iz tujine, a jim ne omogočimo preprostejšega pridobivanja dovoljenj

02.02.2023

Delovne sile v nekaterih panogah kronično primanjkuje. Število vlog za zaposlitev tujcev se je od leta 2016 povečalo za trikrat, težava so dolgotrajni postopki. Trenutna ureditev odvrača in otežuje preseljevanje usposobljenih delavcev, pravijo na GZS-ju.

Knjige Nematerialna zapuščina starodavnega Egipta je očarala tudi svetovno popotnico Almo M. Karlin

18.02.2023

Skrivnostnost egipčanske civilizacije je navdušila svetovno popotnico in teozofinjo Almo Karlin, ki je napisala več krajših zgodb, navdihnjenih z duhovnim izročilom Egipta. Pred leti je zbirka izšla pod naslovom Magične zgodbe starega Egipta.

Časopisne vesti Znamenite najdbe v Egiptu! Kako so pokopavali kralje pred 3000 leti? Grobovi se maščujejo?

04.02.2023

Na Slovenskem so bili ljudje kar dobro obveščeni o velikih senzacionalnih odkritjih v Egiptu, tudi s samo zgodovino Egipta so bili seznanjeni. Navsezadnje je Egipt dežela, ki je zapisana v zgodovinskih učbenikih, predvsem pa v bibličnih vsebinah.

Slovenija Kalvarija tujcev pri pridobivanju dovoljenj: ko se zahtevajo potrdila celo iz Afganistana

26.01.2023

Pridobivanje dovoljenj za tujce v Sloveniji traja zelo dolgo. Na večjih upravnih enotah kopičijo prošnje, kadra je premalo, zakonodaja je preveč rigidna. Prihaja do absurdov, ko se zahteva pridobivanje potrdil celo iz Afganistana, kjer vladajo talibani.

Stran 1 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov