Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Delni izidi: EPP, socialisti in liberalci ohranili večino. Kako enotna bo skrajna desnica?

Po začasnih izidih je SDS prejel 30,74 odstotka glasov in osvojil štiri mandate v Evropskem parlamentu, za Svobodo je glasovalo 22,12 odstotka volivcev, kar zadostuje za dva mandata, po en mandat so osvojili stranka Vesna (10,51 odstotka), SD (7,71 odstotka) in NSi (7,68 odstotka), kažejo podatki Državne volilne komisije.

Kdo gre v Evropski parlament?

Po prvih izidih je sicer kazalo, da bo en poslanski mandat osvojil SLS, a jih je po številu prejetih glasov prehitel SD.

Če bodo obveljali trenutni izidi, bodo Slovenijo v Evropskem parlamentu zastopali Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims, Zala Tomašič (vsi SDS), Irena Joveva in Marjan Šarec z liste Gibanja Svoboda, Vladimir Prebilič (Vesna), Matej Tonin (NSi) ter Matjaž Nemec (SD).
Začasni izidi tudi kažejo na nekaj več kot 41-odstotno volilno udeležbo.

Podpora vsem štirim referendumskim vprašanjem

Znani so tudi izidi posvetovalnih referendumov. Volivci so na vseh treh referendumih večinsko pritrdilno odgovorili na vprašanja in tako podprli uvedbo referenčnega glasu ter pravico do končanja življenja in uporabe konoplje tako v medicinske namene kot za osebno rabo. Ker so referendumi posvetovalni, niso zavezujoči, so pa jasen signal vladi in parlamentu, kakšna je volja volivcev.

Sorodna novica Janša: Vladna koalicija je poražena. Golob: Leva sredina je dobila več glasov kot desnica.

Počasno štetje. Kaj je šlo narobe?

Štetje glasov je sicer potekalo zelo počasi. Zakaj je bilo tako, je skušal pojasniti direktor DVK-ja Igor Zorčič. "Ali gre kaj narobe ali ne, bomo ugotovili po tem, ko bomo opravili analizo dogajanja. Jasno je, da imajo odbori izredno veliko dela, komunicirali smo z njimi. Morda se celotna javnost preprosto ni zavedala, kaj pomeni organizirati še štiri referendumska vprašanja poleg evropskih volitev. Glede na sosledje podatkov, ki so prihajali na DVK, če bi imeli samo evropske volitve, bi bili izidi znani že pred 23. uro oz. bi bili ti vneseni, ker pa gre za takšno količino glasovnic, pa se je preštevanje nesorazmerno podaljšalo," je dejal.

Na vprašanje, kje se je zapletlo, je Zorčič odgovoril, da je šlo za osem milijonov glasovnic, delalo pa je 20.000 ljudi. "DVK se je že od začetka ukvarjal s pridobivanjem kandidatov, ki bodo opravili to delo, namreč plačila za to delo, ki je zelo trdo, so nizka. Predlagali smo povišanje in šele po kolobocijah nam je uspelo zagotoviti dvig plačila. V prihodnje bo treba razmisliti o spremembi zakonodaje, da bi bili ti sodelavci imenovani za daljše obdobje. Izide moramo čakati, ker morajo volilni odbori prešteti glasovnice, potem morajo komisije izide podpreti."
Pozive k odstopu je zavrnil. "To so neumnosti. Gre za to, da ne vedo ljudje, kakšno delo opravljajo ljudje, ki delajo v tem hipu na volitvah."

V Sloveniji so se volišča zaprla ob 19. uri, in sicer 2981 rednih volišč in 55 volišč omnia. Na volilni dan je bilo odprtih tudi 31 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 27 državah.

Foto: BoBo
Foto: BoBo