1. junij 2018 ob 12:50 MMC RTV SLO Novice

Udeležba na predčasnih volitvah nižja kot pred štirimi leti

Predčasno glasovalo 3,1 odstotka volivcev
Predčasnih volitev se je udeležilo manj ljudi kot na zadnjih državnozborskih volitvah leta 2014. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je tretji dan predčasnega glasovanja, v četrtek, volitev udeležilo 20.857 volivcev oz. 1,22 odstotka vseh volivcev, v treh dneh skupaj pa 53.158 volivcev ali 3,1 odstotka vseh volivcev.

Na zadnjih državnozborskih volitvah leta 2014 je tretji in zadnji dan za primerjavo predčasno glasovalo 23.283 volivcev oz. 1,36 odstotka vseh volivcev, v treh dneh skupaj pa 66.754 volivcev ali 3,90 odstotka vseh volivcev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK).

Na 63 voliščih po državi je bilo mogoče predčasno glasovati večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Izidi predčasnega glasovanja tokrat prvič ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč, v nedeljo ob 19. uri. Državna volilna komisija je namreč sklenila, da lahko volilni odbori šele v nedeljo po zaprtju volišč začnejo šteti glasovnice. Bodo pa takrat znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo na nekaterih medijih.

Tudi prvi neuradni izidi, ki jih bo DVK sproti objavljal na svojih spletnih straneh, bodo znani v nedeljo zvečer. Na osmih državnozborskih volitvah se bo za naklonjenost nekaj več 1,7 milijona volivcev potegovalo več kot 1600 kandidatov na 25 kandidatnih listah.

G. K.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 10

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govorZadnji prispevki