Šarec naj bi kmalu prevzel pobudo in vsem potencialnim partnerjem poslal vabilo na pogovor. Foto: BoBo
Šarec naj bi kmalu prevzel pobudo in vsem potencialnim partnerjem poslal vabilo na pogovor. Foto: BoBo

Ključno vprašanje, ki je še vedno v zraku, pa je, kdo bo sestavil novo vlado – prvouvrščeni Janez Janša ali drugouvrščeni Marjan Šarec.

Mandat za sestavo vlade bo predsednik republike Borut Pahor pričakovano podelil zmagovalcu volitev Janezu Janši. Kolikšne so možnosti, da bo Janša sestavil vlado, potem ko so mu sodelovanje odrekli predsedniki sredinskih in levih strank, se bosta Pahor in Janša pogovarjala jutri. Janša poudarja, da bo naredil vse, da bi sestavil stabilno vlado in da bo na pogovore povabili tudi tiste stranke, ki so zavrnile sodelovanje z njim.

Srečanje LMŠ-ja in SMC-ja v kratkem
V LMŠ-ju vabila še niso dobili, pravi Marjan Šarec, ki ni spremenil stališča do sodelovanja z Janšo. "Če ga bomo dobili, se bomo seveda odzvali in povedali tisto, kar mislimo," je povedal predsednik Liste Marjana Šarca.

Je pa Marjan Šarec že opravil prve pogovore z nekaterimi predsedniki strank. "Srečali smo se z Alenko Bratušek, s SMC-jem se bomo pa v kratkem," je pojasnil Šarec.

Židan meni, da bi morali na sestanek s Pahorjem priti z obrisom koalicije
Na prvem srečanju so se popoldne dobili novoizvoljeni poslanci SD-ja, ki utegnejo dati na mizo tudi pričakovanja glede koalicijskih pogajanj.

Predsedniku SD-ja Dejanu Židanu se zdi nujno, da bi moral Šarec že na julijska posvetovanja k Pahorju priti z obrisom koalicije, Šarec pa odločitev prepušča potencialnim partnerjem. "Če je volja, da se vlada sestavi, potem jo bomo sestavili, če pa ne bom imel zagotovil, da ta volja obstaja, potem ne bom prevzel te naloge," je še dodal Šarec.

Znani izidi glasovanja po pošti

Glas po pošti je iz Slovenije oddalo 1.553 volivcev, njihove glasove so že prišteli k izidom nedeljskih volitev.

Glasovi, prejeti po pošti, niso prinesli sprememb glede razdelitve poslanskih mandatov, prav tako pa niso vplivali na uvrstitev posameznih kandidatov v DZ.

Tudi volivci po pošti so največjo podporo namenili SDS-u (320), sledijo SD z 211 glasovi, DeSUS (209), LMŠ (201), SMC (140) in NSi (109). Levico je obkrožilo 68 volivcev, Stranko Alenke Bratušek 64, SLS 42, SNS pa 20 volivcev. Sledijo Lista novinarja Bojana Požarja (17), Združena levica (15), Solidarnost in Združena levica (po 14 glasov), Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (13), Za zdravo družbo (12) ter Dobra država (11 glasov).

Manj kot deset glasov so volivci po pošti namenili strankam Gospodarsko aktivna stranka, Zedinjena Slovenija, GibanjeSkupajNaprej, Piratska stranka Slovenije, ReSET, Socialistična partija Slovenije in Stranka slovenskega naroda, stranka Naprej Slovenija je ostala brez glasu.

Po pošti so lahko glasovali volivci v domovih za upokojence, bolnišnicah in zaporih.

Kot smo izvedeli, bo Šarec v kratkem prevzel pobudo in vsem potencialnim partnerjem poslal vabilo k pogovorom, da bi preveril iskrenost njihovih namer o oblikovanju levosredinske koalicije.

Židan: Ko se bo kakšen pogovor spremenil v dogovor, bo javnost izvedela
Dejan Židan
, predsednik SD-ja, je po srečanju z novoizvoljenimi poslanci povedal, da do zdaj še niso prejeli nobenega vabila na pogovore o morebitnem prihodnjem koalicijskem sodelovanju.

Pojasnil je, da sami ne iščejo stikov, se je pa "z nekaterimi že dobil, z nekaterimi se še bo", a več o tem ni želel razkriti. "V tej fazi naj pogovori potekajo. Ko pa se bo kakšen pogovor spremenil v dogovor, bomo tudi širšo javnost o tem informirali."

Židan je ponovil, da sami sebe ne vidijo in tudi ne bodo del desne vlade, "v kateri bo tudi stranka, ki ima največ glasov, ker vodi politiko, ki je neprimerna za trenutni razvoj demokracije v Sloveniji in srednji Evropi". Po njegovih besedah pa je SD pripravljen tako za delo v koaliciji kot v opoziciji.

Matjaž Han, ki je trenutno začasni vodja poslanske skupine, je dodal, da se zdaj začenja težko delo. Naporni bodo predvsem pogovori za sestavo nove vlade. Čeprav SD ni tisti, "ki bi bil glavni dejavnik", pa so stranka, ki je odgovorna predvsem do državljank in državljanov.

Kdo bo sestavil novo vlado?
Kdo bo sestavil novo vlado?