Slovenska vojska. Več ali manj? Foto: MMC RTV SLO
Slovenska vojska. Več ali manj? Foto: MMC RTV SLO
Grem volit! poslance - Slovenska vojska

Kandidati v odgovorih poudarjajo predvsem njeno obrambno vlogo in usposobljenost za pomoč pri naravnih nesrečah. Nekateri poudarjajo, da bi bilo treba položaj vojakov izboljšati, saj je tudi to razlog, da se mladi ne odločajo za ta poklic, in je vojska, kot je znano, padla na testu usposobljenosti.

V MMC-jevem projektu Grem volit! smo z nekaterimi temami soočili mlade iz projekta Grem volit! poslance in kandidate za poslance iz strank, ki so se prijavile za sodelovanje.

Nastalo je 11 vsebinskih sklopov z odgovori na vprašanja z različnih področij, s katerimi smo skušali pokazati, kako razmišljajo tisti, ki bi v naslednjih štirih letih želeli odločati v parlamentu, in kako mladi, katerih prihodnost še ni določena. Pa tudi, kako blizu so razumevanju razmišljanja mladih. V videih smo sopostavili stališče mladega volivca s stališčem štirih ali petih predstavnikov strank. Kako natančni in neposredni so bili njihovi odgovori, ali so se temi izognili s "političnim besedičenjem", ali so izkoristili vprašanje za promocijo lastne stranke, ali pa so na vprašanje res odgovorili, si oglejte v videu ali pa odgovore preberite.

O čem vse so (že) razmišljali mladi in politiki si oglejte tukaj.

.

Videoposnetke bomo objavljali vsak dan do konca kampanje. Sodelovalo je 17 za sodelovanje prijavljenih strank, vsaka je zastopana v treh vsebinskih sklopih.

Slovenska vojska - je treba vanjo več vlagati ali je sploh ne potrebujemo?

Ula, 19 let
Vojske ne bi dodatno financirala, ker mislim, da Slovenija je varna država in da bi razpolaganje s sredstvi moralo biti bolj pametno, da bi se nam veliko bolj obrestovalo, če bi financirali kaj drugega, recimo šolstvo, raziskovanje, znanost, kot pa vojsko, ki navsezadnje predstavlja bolj neko simbolično varnost ali celo kot simbolično represijo nad državljani. Tako jaz vidim vojsko. Ne zdi se mi zelo pomembna ali pa potrebna. Sploh ne.


Uroš Lubej – Solidarnost
Vojska je zato, da pomaga ljudem v kritičnih okoliščinah. To pomeni, da jo potrebujejo, nikakor pa ne potrebujejo agresivnih misij, ki se jih gre Nato, ki se jih gre Amerika, ki ne samo da so nekoristne za Slovenijo, ampak so celo škodljive, ker destabilizirajo svet, destabilizirajo Evropo. Zato v stranki Solidarnost absolutno podpiramo miroljubno vlogo vojske, njeno obrambno vlogo, a ne obrambno pred nekimi domnevnimi nevarnostmi, ki sploh ne obstajajo, ampak v tistih situacijah, ko jo res potrebujemo, ob naravnih katastrofah. Vojska je tukaj tudi zato, da če bi kadar koli prišlo do neke realne nevarnosti, da vse skupaj zaščiti. Tudi slovenska ustava, in to pozabljamo, govori o tem, da je vojska v Sloveniji namenjena ustvarjanju miru, ne pa ustvarjanju nasilja, kot je to zdaj.

Maja Dragan - Dobra država
Vsaka država jo potrebuje, vedno se mora nameniti del denarja tudi za to področje.

Izza Pia Božič – SNS
Menim, da bi morali več vlagati vanjo. Menim, da je plača v Slovenski vojski prenizka, zato se tudi veliko mladih ne odloči za ta poklic. Imam veliko prijateljev, ki ne študirajo, pa bi morda radi delali kaj drugega (v vojski op. a.), ampak je plača tako slaba, da večina samo opravi uvajanje, niso pa potem pripravljeni delati v Slovenski vojski. Menim, da bi se v to moralo več vlagati, saj čeprav smo majhna država, moramo imeti vsaj svojo vojsko.

Matej T. Vatovec – Levica
Vprašati se moramo, zakaj potrebujemo vojsko. Če bi vojska dejansko služila tistemu, kar je njena ustavna utemeljitev, se pravi za obrambo države, bi potrebovali predvsem vojsko, ki je usposobljena za obrambo, kar trenutno ni. Trenutno je vojska predvsem podizvajalec za misije Nata, tako da je za zdaj naše stališče to, da bi predvsem potrebovali vojsko, ki bi bila sposobna sodelovati v operacijah civilne zaščite, pri varstvu ljudi ob naravnih nesrečah in podobnih situacijah. Gotovo pa ne kot neke ofenzive enote, ki sodelujejo v tujini, ker to predvsem ogroža državo, ne pa jo varuje.

Grem volit! poslance - Slovenska vojska