Nikogaršnjega otroka, zagrebški otvoritveni film, bomo v kratkem lahko videli tudi v Sloveniji. Foto:
Nikogaršnjega otroka, zagrebški otvoritveni film, bomo v kratkem lahko videli tudi v Sloveniji. Foto:
Na letošnjem Beneškem filmskem festivalu je bil predstavljen film ameriškega, velikokrat kontroverznega režiserja Abela Ferrara, Pasolini. Zdaj ga bodo predvajali tudi v Zagrebu.

V glavni dokumentarni program festivala je uvrščen tudi slovenski film Karpopotnik Matjaža Ivanišina, v spremljevalnem programu pa je Razredni sovražnik Roka Bička.

V tekmovalnem delu festivala, ki bo potekal do 26. oktobra, bo približno 50 celovečercev, kratkih igranih filmov in dokumentarcev. Direktor festivala Boris T. Matić je poudaril, da so letošnji filmi tematsko posvečeni predvsem "pogumnim dekletom in fantom", kar bodo potrdili že na odprtju festivala.

"Druga pomembna tema festivala so sojenja, natančneje pravica, ki je počasna, a vedno doseže svoj cilj. Letos imamo v ospredju tudi resnične dogodke, na katerih temelji kar sedem od 13 filmov v glavnem programu," so Matićevo izjavo povzeli na spletni strani festivala.

Izpostavil je dvojnega zmagovalca Sundancea, ameriško glasbeno dramo Whiplash v režiji Damiena Chazellea, in dobitnika beneškega zlatega leva, celovečerec Golob, ki je sedel na veji, razmišljujoč o lastni eksistenci Šveda Roya Anderssona.

V dokumentarnem programu je rekordnih 15 filmov, med njimi tudi dobitnik srca Sarajeva Goli hrvaške avtorice Tihe K. Gudac, ki je spregovorila o zaporniških letih svojega dedka v zloglasnem jugoslovanskem taborišču za politične zapornike na Golem otoku.

Za nagrado v dokumentarnem programu bo tekmoval tudi slovenski film Karpopotnik, ki ga je Ivanišin posvetil vplivnemu slovenskemu filmskemu ustvarjalcu Karpu Godini.

V bogatem spremljevalnem programu so uvedli tudi nekaj novih sklopov, kot so prvi filmi uspešnih režiserjev, del programa je posvečen tudi prvi svetovni vojni, ki jo bodo obravnavali v sedmih filmih.

Bičkov film bodo predvajali v Dneh lux filma. Predstavili bodo tri finaliste za nagrado lux, ki jo bo za dosežke v kinematografiji podelil Evropski parlament.