Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Deli Televizija MMC Radio Kazalo

Liffe - Arhiv

Juraj Lerotić:

Zmagovalec 33. Liffa Juraj Lerotić: "Polje duševnega zdravja je tabu, ker človeške psihe še vedno ne razumemo"

21.11.2022

Konec tedna se je festival Liffe končal s podelitvijo nagrade vodomec hrvaškemu režiserju Juraju Lerotiću, ki je v prvencu Varen kraj na platno prelil tragično osebno zgodbo, o kakršnih kot družba še vedno najraje molčimo. Film lahko ujamete še danes.

Liffe "Film LGBT_SLO_1984 je moj, je odsev mojih vrednot"

20.11.2022

V sklopu iztekajočega se Liffa je premiero doživel dokumentarec Borisa Petkoviča, LGBT_SLO_1984, ki osvetljuje zgodovino LGBT-gibanja v Sloveniji, prvega tovrstno organiziranega gibanja na območju nekdanje Jugoslavije in enega prvih v vzhodni Evropi.

Ona ve

Liffe Ona ve

20.11.2022

Ona ve je tiste vrste navdihujoča drama, ki bi ji Harvey Weinstein lahko z agresivno promocijsko kampanjo, kot že tolikokrat prej, tako rekoč zagotovil oskarja za najboljši film - če ne bi sedel za zapahi prav zaradi razkritij, ki jih popisuje ta film.

Nagrade 33. Liffa: vodomec za film Varen kraj hrvaškega režiserja Juraja Lerotića

Liffe Nagrade 33. Liffa: vodomec za film Varen kraj hrvaškega režiserja Juraja Lerotića

19.11.2022

"Iskren, lep in sočuten film o zelo pomembni temi – samomoru, o kateri se kot družba premalokrat pogovarjamo," je žirija zapisala o filmu Varen kraj, ki letos dobi vodomca, glavno nagrado festivala Liffe.

Rimini

Liffe Rimini

19.11.2022

V novi študiji človeške narave, ki se osredotoči na patetiko in žalostni spektakel posameznikovega propada, Ulrich Seidl ne izhaja iz empatije; morda je film ravno zato tako gledljiv. Filma Rimini in Šparta tvorita diptih velikega avstrijskega cineasta.

Liffe "Cenzuri se v kapitalizmu reče denar"

19.11.2022

"Živimo v družbi oziroma družbah naših malih plemenskih narodov, v katerih se zelo malo sprašuje. Oblast si je tako zagotovila, da nihče nič ne vpraša, zato da ne bi burkali vode," pravi hrvaški režiser in scenarist Rajko Grlić.

Živeti

Liffe Živeti

18.11.2022

Kaj bi storili, če bi bilo pred vami le še nekaj mesecev? Film Živeti prinaša izjemnega Billa Nighyja v britanski predelavi japonske klasike Akire Kurosava. Poklon življenju običajnega človeka, ki je kljub drugačnemu samodojemanju pomemben člen družbe.

Kit

Liffe Kit

18.11.2022

Kit hoče biti zgodba tragičnega lika, ki se skuša pred smrtjo odkupiti za greh brezbrižnosti do bližnjega. Kljub tej visokoleteči nameri pa nikoli zares ne preseže svojega senzacionalističnega vidika - fascinacije nad morbidno debelostjo.

Duše otoka

Liffe Duše otoka

17.11.2022

Nešteto filmov je bilo posnetih o razhodih, o travmatičnih razdorih romantičnih zvez in o zapuščenih ljubimcih. Veliko redkeje pa (ne samo filmska) umetnost tematizira nič manj bolečo smrt prijateljstva, pri kateri ni niti predvidenega protokola vedenja.

Pjer Žalica: Naj se zgodovina ukvarja, kdo je zločinec in kdo ne, toda vojna je zaznamovala vse

Intervju Pjer Žalica: Naj se zgodovina ukvarja, kdo je zločinec in kdo ne, toda vojna je zaznamovala vse

17.11.2022

"Prišli smo do tu, ko se mladi sploh ne ukvarjajo s tem, da bi izboljšali razmere v BiH, ampak gredo v tujino, v družbe, ki so že funkcionalne," pravi Pjer Žalica. V filmu Praznik dela znova osvetljuje travme vojne, ki še vedno krojijo življenje v BiH.

Sonja Tarokić:

Liffe Sonja Tarokić: "Na Hrvaškem odrasteš z idejo, da zgodba zagotovo nima srečnega konca"

16.11.2022

"Želela sem, da bi film deloval kot vrtinec pogledov in akcij, vse počneš z zavedanjem, da te nekdo gleda, da nisi nikoli sam, venomer si del družbenega trenutka," opisuje Sonja Tarokić film Zbornica, za katerega je dobila glavno nagrado v Pulju.

Igrišče

Liffe Igrišče

16.11.2022

Belgijska scenaristka in režiserka Laura Wandel v svojem dolgometražnem prvencu na izrazito senzoričen način prikaže nasilnost otroškega sveta. Konflikte otrok, ki jih odrasli pogosto odpišejo kot banalne zdrahe, dojema kot formativne, prelomne izkušnje.

Pujsa

Liffe Pujsa

15.11.2022

Nas Carrie ni naučila, da ni pametno terorizirati introvertiranih najstnic? Pujsa je po eni plati klasičen film ženskega maščevanja, po drugi pa mračna parabola o tem, kako zelo lahko brezbrižna krutost zastrupi celo družbo, v kateri se je razbohotila.

Trikotnik žalosti

Liffe Trikotnik žalosti

14.11.2022

S Trikotnikom žalosti, ki je osvojil zlato palmo, se švedski mojster družbene satire Ruben Östlund prvič podaja v svet angleško govorečega filma, a kljub temu ostaja na "domačem terenu" z zgodbo o plovbi luksuzne križarke, ki se spremeni v nočno moro.

Matjaž Ivanišin:

Liffe Matjaž Ivanišin: "Prehod s celovečercev na kratki film je korak naprej in ne vrnitev nazaj"

14.11.2022

V nedeljo je potekal prvi sklop iz Liffove tekmovalne sekcije Evropa na kratko. Med drugim so predstavili najnovejši projekt režiserja Matjaža Ivanišina, kratki film Tako se je končalo poletje.

Sin

Liffe Sin

13.11.2022

Florian Zeller je s trilogijo dram o pogosto bolečih odnosih med otroki in starši v prvem desetletju tega tisočletja navdušil gledališki svet. Z ekranizacijo prve od njih, Očetom, je Zeller zablestel - tudi zato je zdaj razočaranje ob Sinu toliko večje.

Korzet

Liffe Korzet

12.11.2022

Korzet je morda najbolj simboličen kos oblačila, kar jih je kdaj bilo: tkanina, ki stisne, zmanjša in ukrivi ženski torzo, je od nekdaj jasna metafora za spone družbe in njenih pričakovanj.

Obe strani rezila

Liffe Obe strani rezila

11.11.2022

Novi film 76-letne Claire Denis, ki je na Berlinalu dobila srebrnega medveda za najboljšo režijo, se dotika avtoričinih ključnih tem: dinamike odnosov v polju romantike in telesnega. Obe strani rezila morda ni njeno največje delo, a pusti trajen vtis.

Insajderski namigi: še zadnji sveženj predlogov, ki jih je nabrala trojica filmoljubov

Liffe Insajderski namigi: še zadnji sveženj predlogov, ki jih je nabrala trojica filmoljubov

10.11.2022

Kot vsako leto doslej smo v času festivala Liffe poprosili filmske strokovnjake, da nam zaupajo, katere stvaritve so po njihovi oceni najbolj vredne obiska. Še zadnji sklop insajderskih namigov so pripravili ustvarjalci podkasta Obod.

Zločini prihodnosti

Liffe Zločini prihodnosti

10.11.2022

Dvajset let po tem, ko se je poslovil od žanra body horrorja, se David Cronenberg z radostnim sadizmom, ki bo za marsikoga prenaporen, vrača s parabolo o mestu minljivega človeškega mesa v vrtincu tehnološkega in biološkega napredka.

Stran 1 od 22
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov