Dvorane v Cankarjevem domu letos ne bodo tako zapolnjene, temveč bo med gledalci en sedež prost. Foto: BoBo
Dvorane v Cankarjevem domu letos ne bodo tako zapolnjene, temveč bo med gledalci en sedež prost. Foto: BoBo

Poleg tega bodo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa "obogatili spisek filmov, ki jih bo mogoče gledati prek spleta," pojasnjuje Simon Popek, programski direktor Liffa. Opozarja tudi, da sedežni red ne velja več.

Največja sprememba se bo zgodila pri najbolj obleganih projekcijah, ki so bile razprodane glede na kapaciteto dvoran pred ukrepi. To so Francoska depeša Wesa Andersona, Vzporedni materi režiserja Pedra Almodovarja in slovenski film Prasica Tijane Zinajić. Del občinstva, ki je v predprodaji kupilo vstopnico za te filme, bo dobil nov termin. V Cankarjevem domu vnaprej prosijo, da svoje vstopnice zamenjajo za drug termin, takoj ko bo to mogoče. Kot pravi Popek, že pripravljajo nadomestne projekcije, ki bodo znane najpozneje v sredo.

Javne kulturne prireditve od ponedeljka niso dovoljene na odprtih javnih površinah, dovoljene pa so v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med končnimi uporabniki eno sedišče prosto, vsi udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT, je odločila vlada zaradi širjenja okužb in posledično velikega pritiska na zdravstveni sistem.

Liffe bo zato deloval bolj hibridno, kot je bilo sprva mišljeno, pravi Popek. Namesto 16 filmov, ki naj bi bili dostopni na VOD-platformi, bo na spletu dostopnih približno 45 filmov. Le približno dvajset novih filmov, ki so na sporedu festivala, ne bo na voljo za spletno pretakanje. Popek pravi, da so bili lastniki pravic izredno odzivni.

Poudarja tudi, da bo zaradi praznih sedežev veljal drugačen sedežni red – tisti, ki je zapisan na vstopnicah, torej ne bo veljal.

Eden od filmov je odpovedan, to je Kapa, prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića. Ta bo na ogled na Liffu prihodnje leto. Zelo verjetno je, da bodo nadomestne projekcije najbolj zaželenih filmov padle prav na načrtovane termine filma Kapa. Razmišljajo tudi o dodatnih projekcijah nekaterih filmov, ki bi jih ponudili ob koncih tedna dopoldne. Nove filmske projekcije bodo najverjetneje izpeljali v večjih kinodvoranah, kot sta Linhartova dvorana CD-ja in Kino Komuna.