Jorgos Lanthimos se je po obetavnih začetkih s Podočnikom in Alpami prebil v višjo ligo: zdaj ima proračun za slavne igralce in dostop do širšega občinstva. Toda ali je v zameno moral svojo avtorsko
Jorgos Lanthimos se je po obetavnih začetkih s Podočnikom in Alpami prebil v višjo ligo: zdaj ima proračun za slavne igralce in dostop do širšega občinstva. Toda ali je v zameno moral svojo avtorsko "odbitost" vsaj malo prikrojiti? Foto: Liffe
Jastog
V "krasnem novem svetu" Jastoga se ljudje parčkajo po zanimivih kriterijih: šepavci s šepavci, sociopati s sociopati in ljudje, nagnjeni h krvavitvam iz nosu, k posameznikom z enako težavo. Foto: Liffe
Jastog
Satira Jastoga je gotovo dostopnejša in bolj razumljiva kot v avtorjevih prejšnjih delih. Foto: Liffe

Zdi se, da Lanthimos s svojo trilogijo celovečercev (čeprav je Jastog njegov prvi film v angleškem jeziku in z mednarodno prepoznavno zasedbo) raziskuje vlogo (izginjajoče) komunikacije v distopični, pesimistični različici človeške družbe. Če si je v Podočniku zamislil družino, ki svoje otroke vzgaja v popolni izolaciji od preostalega sveta in z lastno, kodificirano komunikacijo, je v Alpah raziskoval "jezik" žalovanja ob smrti bližnjih (predstavi nam skupino ljudi, ki prevzamejo vloge umrlih v življenju njihovih svojcev). Z Jastogom se - s svojim značilno hladnim, distanciranim slogom - spušča v nemirne vode ljubezenskih odnosov in jih zreducira na golo družbeno konvencijo, samski status pa na nesprejemljivo odklonskost. Hej, kdo bo samskim pri roki za Heimlichov prijem, ko se začnejo daviti z večerjo?

Svet Jastoga, ki se odvija v neki nenatančno določeni prihodnosti ali različici sedanjosti, ima zelo specifična pravila: vsak samski, ovdoveli ali ločeni posameznik se mora nastaniti v posebnem hotelu, kjer mu pripada 45-dnevno bivanje. V tem času mora najti novega življenjskega partnerja ali pa prestati operacijo, ki ga bo spremenila v žival po lastni izbiri (proces, ki ga, žal, na platnu ne boste videli). Melanholični arhitekt David (Colin Farrell), ki ga je žena pravkar dala na čevelj, si je izbal jastoga (izbira ni bila težka: jastogi živijo do sto let in so menda celo življenje plodni; pa še morje ima rad).

Ideja o iskanju popolnega partnerja, ki je tudi edino zagotovilo varnega življenja, je karikirana in parodirana do te mere, da izgubi sleherno vez s čustvi ali kemijo med posamezniki. V resnici je partnerja v svetu, ki ljudi reducira na eno samo lastnost, kot je šepanje (Ben Wishaw) ali sesljanje (John C. Reilly), najlažje poiskati s pomočjo najbolj površinskih značajskih lastnosti.

Če nočete izvedeti česa preveč o zapletu filma, pred ogledom ne berite naprej.

Zgodba iz nastavljenih tirnic iztiri v drugi polovici, ko Davidu po incidentu v hotelu ne preostane drugega, kot da jo pocvirna v gozd in se tam pridruži gverilskim borcem proti sistemu. Odpadniki pod vodstvom ledeno hladne šefice (Léa Seydoux) prakticirajo drugo skrajnost: pri njih so kakršne koli ljubezenske zveze strogo prepovedane in nasilno sankcionirane. Nadaljnji zaplet je - kolikor je to sploh mogoče - predvidljiv. David se v novi sredini zbliža z neimenovano rjavolasko (Rachel Weisz) in je zdaj v obratnem položaju od izhodiščnega: svojo prepovedano ljubezen mora skrivati pred okolico.

Ker Lanthimos seveda ni režiser, ki bi v imenu "končne poante" porušil meje svojih hermetičnih, abstraktnih svetov, je vsako teoretiziranje o poanti zgodbe zgolj zelo osebna interpretacija. Morda gre za iskanje posameznikov, ki stremijo k osebni svobodi onkraj črno-bele delitve na polarna nasprotja, ali pa, bolj romantična interpretacija, za parabolo o moči ljubezni, ki preživi tudi najbolj represivne diktature in orwellovske norme.

Farrell je s svojo sključeno držo poraženca in pivskim trebuhom presenetljivo primeren vodič skozi na videz prepoznavni, a hkrati nadrealistični svet Jastoga. Podobno kot ostali liki svoje replike postreže z monotonim, stiliziranim tonom, ki nikoli ne nakaže absurdnosti celotnega koncepta; togo držo protagonistov, ki se vedejo, kot da hodijo v spanju, prekinjajo le nenadni, siloviti izbruhi nasilja in/ali obupa. Za pametno se izkaže tudi Lanthimosova odločitev, da je v zvezdniški zasedbi našel prostor za svoji stalni sodelavki, grški igralki Ariane Labed in Angeliki Papoulia. Že tako ali tako precej nazorno dogajanje na platnu z nepotrebno nasneto naracijo opisuje Rachel Weisz - prijem, ki samo še poudari trivialnost vseh izmenjanih replik.

Direktor fotografije Thimios Bakatakis irsko pokrajino motri v statičnih, preciznih kadrih. Klavstrofobijo hotela v prvi polovici postavi v jasen kontrast z neobvladljivo naravo v drugi: v gozdu se skriva možnost ljubezni, a tudi nebrzdano nasilje in nepredvidena nevarnost. (Prizori živali, ki tavajo skozi zanje čisto neprimerno okolje, pomagajo ustvarjati odtujeno, grozeče vzdušje.) Čeprav film (namenoma) ne premore človeške topline in je s svojo vajo iz absurda na trenutke odbijajoč, pa po ogledu ne bo nobenega dvoma o tem, katera vrsta je najbolj bizarna - človeška.

Ocena: 4; piše Ana Jurc