"Moj cilj nikoli ni bil narediti nekaj, kar bi bilo pretirano didaktično, in poskušati spremeniti italijansko politiko. Dovolj mi je že, če ljudje nehajo gledati nanje kot na skupino migrantov ali imigrantov in začnejo razmišljati o njih kot posameznikih. Bolj kot se lahko poistovetimo z njimi in uzremo del sebe v njihovi izkušnji, več sočutja se bo zganilo v ljudeh," pojasnjuje režiser Jonas Carpignano, ki s filmom Sredozemlje postavlja zrcalo kruti migracijski politiki današnje Evrope. Foto: Liffe
Mustang
Film Mustang odstira demoniziranje ženske spolnosti v konservativni Turčiji. "Ena izmed stvari, ki me v Turčiji najbolj motijo, je neprestano in gnusno seksualiziranje žensk. Vem, da se to začne že v rosnih letih - deklice tako obravnavajo že v otroštvu, še preden postanejo ženske. Kot lik Lale v filmu sem bila najmlajša med sestrami, zato sem ta odnos zaznala še kot majhna deklica," razlaga režiserka Deniz Gamze Ergüven. Foto: Liffe

Kot vsako leto se bodo projekcije filmov odvile v sklopu Filmskih dnevov lux, ki jih vsako leto po državah EU-ja organizirajo z namenom predstaviti izstopajoče izdelke evropske filmske produkcije, ki odpirajo pomembne družbene teme.

Od begunske krize do zapiranja deklet
Sredozemlje je prvenec režiserja Jonasa Carpignana, ki se je posvetil aktualni problematiki prebežnikov, ki se prek Sredozemlja v iskanju svobode in varnosti podajajo v Italijo. Deniz Gamze Ergüven v Mustangu odstira z lokalnimi tradicijami podprto zapiranje deklet v Turčiji. Kristina Grozeva in Petar Valchanov pa v Učni uri usmerjata pogled na šolsko okolje, kjer finančna stiska ogrozi udobno življenje.

Nagrada lux je namenjena predvsem povečanju predvajanja evropskih filmov v kinematografih in spodbujanju razprave o pomembnih družbenih vprašanjih. Kandidati za nagrado so podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikih Unije, prikažejo pa jih v vseh državah članicah v okviru Filmskih dnevov lux, ki tokrat potekajo od oktobra do januarja prihodnje leto.

Sredozemlje in pogovor o migracijah
Po Izoli bo mogoče trojico videti še na treh lokacijah, in sicer v Ljubljani v okviru mednarodnega festivala Liffe ter v Celju in Domžalah. V ljubljanskem Kinodvoru bodo 13. novembra po projekciji Sredozemlja pripravili še pogovor z evropskimi poslanci in strokovnjaki o migracijah in z njimi povezanimi izzivi.

Najboljši film izbira tudi občinstvo
Zmagovalni film bodo razglasili 24. novembra na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Svoj najljubši film pa lahko izberejo tudi gledalci, njihov izbor pa bodo razglasili prihodnje leto na festivalu v Karlovih Varih.

Lani je slavila poljsko-danska koprodukcija Ida v režiji Pawla Pawlikowskega, v ožji izbor pa se je uvrstil tudi celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik, ki je med tremi finalisti na koncu prejel nagrado občinstva.