Čeprav Nicolas Cage zadnje desetletje morda res snema preveč filmov in predvsem veliko slabih, so vmes presežki, kot je Mandy ... Foto: LIFFe
Čeprav Nicolas Cage zadnje desetletje morda res snema preveč filmov in predvsem veliko slabih, so vmes presežki, kot je Mandy ... Foto: LIFFe
Bojevnica
Režiser Benedikt Erlingsson, ki se je pred leti že predstavil na Liffu s filmom Zgodbe o konjih in ljudeh, tudi resno temo Bojevnice začini s prepoznavnim humorjem. Foto: LIFFe
Ne bom več luzerka
Če vam je bil všeč film Lady Bird Grete Gerwig, potem si nujno poglejte tudi igrani prvenec Urše Menart, sta prepričana Igor in Tamara Harb. Foto: LIFFe

"Kako izbrati pet filmov med množico odličnih? Filmofili prisegajo na različne sisteme, midva pa sva izbrala filme, ki so pri nama vzbudili največ radovednosti za ogled," sta zapisala v utemeljitvi svojega izbora.

Za insajderske namige pa so pred tem poskrbeli tudi že MMC-jeva filmska kritičarka Ana Jurc, filmski poznavalec Matic Majcen, MMC-jeva novinarka Kaja Sajovic, filmska kritičarka Anja Banko in filmska kritičarka Ana Šturm.

Mandy
Čeprav Nicolas Cage zadnje desetletje morda res snema preveč filmov in predvsem veliko slabih, so vmes presežki, kot je Mandy. Ta nasilen in v osnovi preprost triler maščevanja so nekateri kritizirali kot presežek sloga nad substanco, vendar gre za enega vizualnih vrhuncev leta, ki ga je nujno treba videti v kinu.

Požiganje
Priredba kratke zgodbe izjemnega japonskega pisatelja Harukija Murakamija v režiji priznanega južnokorejskega režiserja in nekdanjega ministra za kulturo Leeja Chang-donga že več mesecev navdušuje po festivalih. Počasna in skrivnostna zgodba je polna skritih nevarnosti in napetosti, ki tlijo v ozadju.

Bojevnica
Islandija velja za eno najbolj ekoloških dežel na svetu, a tudi tam se spremembe na bolje ne dogajajo same od sebe. Bojevnica je zgodba o Halli, ki v boju proti širitvi proizvodnje aluminija stopi iz vsakdana in se spremeni v drzno aktivistko. Režiser Benedikt Erlingsson, ki se je pred leti že predstavil na Liffu s filmom Zgodbe o konjih in ljudeh, tudi resno temo Bojevnice začini s prepoznavnim humorjem.

Vseeno mi je, če bomo v zgodovino zapisani kot barbari
Po letih izobilja je na letošnjem Liffu samo en predstavnik romunske kinematografije, ki poleg grškega novega vala sodi med najbolj vplivne tega desetletja. Zgodba o medigri politike in umetnosti se osredotoči na režiserja, ki postavlja predstavo o politično spornem zgodovinskem dogodku in na režimske aparatčike, ki ga skušajo ustaviti.

Ne bom več luzerka
Eden najboljših slovenskih filmov zadnjih let pride na redni spored šele marca, zato hitro po vstopnice, če ne zdržite do takrat. Zgodba je osredotočena na diplomantko umetnostne zgodovine Špelo, ki kljub oviram vztrajno ostaja srčna. Dovršeno posnet in odlično odigran film, ki vpogled v stanje mlade generacije ovije tudi v dobršno mero humorja, ga začini s pristnimi dialogi, sodobno Ljubljano pa razgali takšno, kot je, brez romantičnega olepševanja. Če vam je bil všeč film Lady Bird Grete Gerwig, potem si nujno poglejte tudi igrani prvenec Urše Menart.