V odročni vasici sredi prostranih islandskih planjav trmasta brata predano skrbita vsak za svojo čredo ovac plemenitega porekla in skladnih proporcev. Foto: Liffe
V odročni vasici sredi prostranih islandskih planjav trmasta brata predano skrbita vsak za svojo čredo ovac plemenitega porekla in skladnih proporcev. Foto: Liffe
Ovna
Film Ovna je zmagovalec canske sekcije Posebni pogled in lanskega Liffa. Foto: Liffe

Nežna, z zadržanim humorjem in globoko naklonjenostjo do podeželskega življa prežeta drama pripoveduje o odtujenih bratih Kiddiju (Theodór Júlíusson) in Gummiju (Sigurður Sigurjónsson), ki živita v odročni vasici oddaljenih islandskih planjav. Čeprav bivata drug ob drugem, ovčerejca zaradi oddaljenega spora že več desetletij ne govorita. Povsem ločeno skrbita vsak za svojo čredo ovac plemenitega porekla in skladnih proporcev.


Generacija, ki moškim ne dopušča joka

Zaplete se, ko Kiddijevo čredo prizadene nalezljiva bolezen, zaradi katere inšpekcija odredi odstrel vseh ovc v dolini. "Gummi in Kiddi predstavljata starejšo generacijo, ki je bila naučena skrivati čustva in je odraščala v veri, da moški ne jočejo," je v pogovoru za MMC dejal režiser filma Grímur Hákonarson. "Če ne bi bila tako ponosna, ne bi mogla ostati sprta dolgih 40 let. Mlajši moški bi verjetno poklical koga na pomoč ali pa obiskal psihiatra, onadva pa ne. V majhnih skupnostih, kakršna je Islandija, je potlačenje čustev zelo pogost pojav. Razlog za njun spor je seveda praktičen: starši Kiddiju niso zaupali zemlje in so jo prepisali na mlajšega brata, Gummija, zaradi česar je seveda zagrenjen. Več kot toliko pa gledalcem nisem hotel servirati na krožniku."

Hákonarson je v humani drami podal zgodbo o odtujenih bratih, ki združita moči, da bi rešila tisto najpomembnejše. Kot je v recenziji filma zapisala Ana Jurc, film "z nežno, odpuščajočo naklonjenostjo opazuje ekscentrične posameznike, ljudi v strahu pred negotovo gospodarsko in finančno prihodnostjo ter 'islandski način življenja'."

Film je leta 2015 zmagal v canski sekciji Posebni pogled leta, za najboljši film Perspektiv pa so ga z vodomcem nagradili na lanskem Liffu.


Režiser Grímur Hákonarson (rojen l. 1977), ki je mednarodno javnost nase opozoril že z igranim prvencem Summerland (2010), je letos ob prihodu filma Ovna na reden spored Kinodvora obiskal tudi Ljubljano. Pogovor z njim si oglejte v spodnjem videu.