Simon Popek je povedal, da je s 27. festivalom zelo zadovoljen tako glede obiska kot z odzivi občinstva. Foto: Borut Živulović/Bobo
Simon Popek je povedal, da je s 27. festivalom zelo zadovoljen tako glede obiska kot z odzivi občinstva. Foto: Borut Živulović/Bobo
Manchester by the Sea (r. Lonergan)
V MMC-jevem glasovanju za najboljši film 27. Liffa je največ glasov dobila drama Manchester by the Sea. Foto: AP
Mirjana Karanović
Velika zmagovalka letošnjega Liffa je srbska igralka Mirjana Karanović, ki je z režijskim prvencem Dobra žena prepričala mednarodno žirijo. Foto: Borut Živulović/Bobo

Tipi filmov, kot sta Ne glej mi v krožnik Hane Jušić ali Z druge strani Zrinka Ogreste, ki bi jih morda kdo označil za "zatežene", običajno ne kotirajo visoko pri ocenah občinstva, letos pa sta bila oba filma blizu vrha, pravi. Popek, ki je na čelu ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe že deset let, pri sestavi programa vsako leto vsaj malo tvega in ponudi tudi kakšen bolj nenavaden film. Tisti filmi, za katere je tudi sam najbolj navijal, na primer Toni Erdmann režiserke Maren Ade ali pa Ona v režiji Paula Verhoevena, so se na koncu izkazali za nadvse uspešne po obisku. Med zelo obiskanimi filmi je bil tudi zahteven triurni romunski film Sieranevada režiserja Cristija Puiuja.

Po Popkovih besedah se je znova izkazalo, da liffovskemu občinstvu določen tip ameriškega neodvisnega filma, še posebej, če je ultrarealističen, ne ustreza najbolj. Tak je bil letos tekmovalni film Preobrazba, ki ga podpisuje Michael O'Shea. Prav tako je pričakoval razprodane dvorane za veliko uspešnico Sundancea Najstnika (režiser Ira Sachs), a obisk projekcij ni bil nič posebnega. "Končna slika se mi zdi zelo dobra," je sklenil.

Na festivalu, ki je ponudil 103 celovečerne in 19 kratkih filmov iz 44 držav, so izdali 44.000 vstopnic (v 27 letih festivala so skupaj izdali več kot 858.000 vstopnic). Od 299 projekcij, ki se bodo zvrstile do drevišnjega konca festivala, je razprodanih 43 projekcij.

MMC-jevi uporabniki izbrali Manchester by the Sea
Med najbolj povpraševanimi filmi je prav nemška komedija Toni Erdmann, za zadnjo projekcijo tega filma so vstopnice pošle že na začetku festivala. Prav tako ameriška drama Manchester by the Sea (r. Kenneth Lonergan), ki ste ji v MMC-jevem glasovanju za najboljši film letošnjega Liffa namenili največ glasov. Ganljiva pripoved o krivdi in izgubi je prejela 10 odstotkov vaših glasov (glasovalo je 177 uporabnikov), s 7 odstotki ji sledita Nočne ptice in Z druge strani. Ameriška ljubica in Jaz, Daniel Blake si delita vsak po šest odstotkov glasov, pet ste jih namenili Toniju Erdmannu in Lovu na divjaka, 4 Dobri ženi, po tri pa še filmom Mladost - norost, Služkinja, Surovo in Učiteljica.

Dobra žena, velika zmagovalka festivala
Občinstvo Liffa je za svojega favorita izbralo portret hudo bolnega moškega Med morjem in zemljo v režiji Carlosa del Castilla in Manola Cruza. Film je prejel najvišjo povprečno oceno 4,68. Glavno festivalsko nagrado vodomec je prejel srbski film Dobra žena režiserke Mirjane Karanović, ki igra tudi naslovno vlogo. Nagrado svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI ter letos prvič podeljeno nagrado mladinske žirije Kinotrip je prejel animirani film brez besed Rdeča želva v režiji Michaela Dudok de Wita. Nagrado za najboljši kratki film je prejela Figura v režiji Katarzyne Gondek, nagrado 360 stopinj pa film Torta napad, ki ga je režirala Monika Janjilovi.
Letošnji Liffe je obiskalo 40 gostov, filmskih ustvarjalcev in članov žirij z vsega sveta. Po projekcijah pa se je odvilo 41 pogovorov s filmskimi ustvarjalci.