Celovečerec Varuhi formule je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. Dragan Bjelogrlić je scenarij napisal z Vukom Ršumovićem in Ognjenom Sviličićem po resnični zgodbi o
Celovečerec Varuhi formule je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. Dragan Bjelogrlić je scenarij napisal z Vukom Ršumovićem in Ognjenom Sviličićem po resnični zgodbi o "srbskem Černobilu", ki jo je v romanu Primer Vinča (2017) obudil Goran Milašinović. Član mednarodne igralske zasedbe je slovenski igralec Jurij Drevenšek. Foto: LIFFe

V Ljubljani bo Liffe gostoval na šestih prizoriščih, s projekcijami v Mariboru, Novem mestu in Celju pa si bo nekatere filme lahko ogledalo tudi občinstvo zunaj prestolnice. Izbor 13 filmov pa bo dostopen tudi kot video na zahtevo (VOD) in si jih bo torej mogoče ogledati doma.

Za lažje krmarjenje med festivalskimi filmi smo tudi letos nabrali nekaj insajderskih namigov, ki so jih pripravili:
- Ivana Novak,
- Ana Jurc,
- Petra Meterc,
- Veronika Zakonjšek,
- Ana Šturm,
- Ustvarjalci podkasta O.B.O.D.

Štiri filme od desetih, ki so v igri za vodomca, podpisujejo režiserke
Tako kot pretekla leta festival tudi letos prinaša izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov. Sekcija Perspektive, uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev, ki se bodo potegovali za nagrado vodomec, bo ponudila raznolik nabor filmov iz številnih držav, štiri filme od desetih so ustvarile režiserke.

Za vodomca se tokrat potegujejo baskovski 20.000 vrst čebel, gruzijski Kos kos robida, irski Lola, ameriška Reality in Sladki vzhod, španski Samsara, grški Tišina 6-9, mehiško-dansko-francoski Totem, madžarski Tri tisoč oštevilčenih opek in nemški Zadnji večer.

Vodomec je osrednja nagrada festivala Liffe. Foto: BoBo
Vodomec je osrednja nagrada festivala Liffe. Foto: BoBo

Tekmovalni program kratkih filmov Evropa na kratko so pripravili pri Društvu za uveljavljanje kratkega filma Kraken. Program sestoji iz treh sklopov, v katerih bo na ogled 14 kratkih filmov iz 15 držav. V tekmovalnem programu sta tudi slovenska filma Kako sem se naučila obešati perilo Barbare Zemljič in Škatla Tomaža Pavkoviča.

Sorodna novica Simon Popek: "Ljubljana je daleč najslabša evropska prestolnica, kar se tiče kinokapacitet"

V sekciji Predpremiere bodo na ogled filmski vrhunci, odkupljeni za predvajanje po Sloveniji. Med njimi so Nesrečna bitja Yorgosa Lanthimosa, Niti besede Hanne Slak, Opazovanje Janeza Burgerja, Priscilla Sofie Coppola, Rdeče nebo Christiana Petzolda, Srečno naključje Woodyja Allena, Varuhi formule Dragana Bjelogrlića in Zelena meja Agnieszke Holland.

Retrospektiva posvečena Francescu Rosiju, Fokus Argentini
Retrospektiva, ki jo na Liffu pripravljajo s Slovensko kinoteko, bo posvečena Francescu Rosiju in italijanskemu političnemu filmu. Retrospektiva bo poleg sedmerice njegovih ponudila filme še nekaterih drugih italijanskih režiserjev.

Tokratni Fokus je posvečen Argentini in bo na ogled ponudil šest filmov z letošnjo in lansko letnico, vsi pa predstavljajo tako rekoč novo podobo argentinskega filma. Sekcija Kralji in kraljice bo prinesla stvaritve prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, sekcija Panorama svetovnega filma festivalske favorite s petih celin, Ekstravaganca – t. i. polnočni kino – raznovrstne, drznejše in žgečkljive vsebine, v sekciji Jadranska mreža festivalov pa bo na ogled šest filmov.

Otrokom in mladim namenjena sekcija Kinobalon, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Kinodvorom, bo ponudila pet celovečercev. Kinotripova mladinska žirija si bo ogledala pet celovečercev iz različnih programskih sklopov in podelila nagrado mladinske žirije Kinotrip. Ob že omenjenih nagradah bodo podelili še nagrado FIPRESCI mednarodne žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, nagrado žirije Art kino mreže Slovenije in nagrado občinstva zmaj.

Programski direktor Simon Popek o 34. Liffu

Na letošnji Liffe prihaja okoli 30 gostov
Letošnji spremljevalni program med drugim prinaša mojstrski delavnici Dragana Bjelogrlića in Hanne Slak, javni posvet ob izidu Angleško-slovenskega slovarja avdiovizualnega besedišča, pogovore s festivalskimi gosti, filmskimi ustvarjalci ter okrogle mize in delavnice. Kot so napovedali organizatorji, se bo festivala udeležilo okoli 30 gostov.

Z lanskega Liffa je vodomca odnesel prvenec hrvaškega režiserja Juraja Lerotića, naslovljen Varen kraj, o katerem je žirija zapisala, da gre za "iskren, lep in sočuten film o zelo pomembni temi – samomoru, o kateri se kot družba premalokrat pogovarjamo".

Ljubljanski Liffe odprl Bjelogrlićev film Varuhi formule
34. festival Liffe je zagnal svoje kolute