Videospot za komad College Boy zasedbe Indochine je poklon mladega kanadskega režiserja Xavierja Dolana francoskemu novemu valu. Takrat izjemno priljubljeni kvadratasti format slike - je kdo rekel Instagram? - je Dolan nato prenesel tudi na svoj celovečerec Mamica. Skupna točka spota in celovečerca pa je tudi glavni igralec, 17-letni Antoine-Olivier Pilon. Foto: You Tube
Videospot za komad College Boy zasedbe Indochine je poklon mladega kanadskega režiserja Xavierja Dolana francoskemu novemu valu. Takrat izjemno priljubljeni kvadratasti format slike - je kdo rekel Instagram? - je Dolan nato prenesel tudi na svoj celovečerec Mamica. Skupna točka spota in celovečerca pa je tudi glavni igralec, 17-letni Antoine-Olivier Pilon. Foto: You Tube

Na MTV-ju so dandanes sicer v središču pozornosti prej resničnostni šovi, a zdi se, da so spoti v takšni formi kot še nikoli: na YouTubu so nam na dosegu miške, kadarkoli se jih nam zahoče. O veljavi glasbenih spotov v filmskih krogih priča tudi dejstvo, da se pod te "glasbene kratke filme" podpisujejo (ali pa so se v preteklosti podpisovala) zveneča imena filma, kot so Anton Corbijn, Michel Gondry, Michael Bay, Spike Jonze, Gore Verbinski, pa David Fincher in tudi Xavier Dolan, ki se na Liffu letos predstavlja z novim celovečercem Mamica.


Za glasbeni spot leta lahko glasujete na tej povezavi.

Prav zato v okviru 25. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe v organizaciji spletne revije za umetnost glasbenega videa Podoba-glasba prvič poteka tekmovalni program videospotov, pri katerem bodo o zmagovalcu z glasovanjem odločali obiskovalci sami. Kipec, ki bo podeljen režiserju nagrajenega videospota, je oblikoval Dejan Kralj.

Kot je v zapisu "Glasbeni videospot čaka, da ga vzamete resno" razmišljala Ana Šturm z omenjene revije: "V zadnjih letih smo poleg vedno novih pripovednih pristopov, mešanja stilov, žanrov, animiranega, igranega, dokumentarnega in eksperimentalnega filma lahko v glasbenem videu opazili tudi vrsto inovativnih tehnoloških pristopov ... Prav zato je še toliko pomembneje, da ti videospoti niso obsojeni na pozabo v črni luknji svetovnega spleta, ampak so povabljeni, da se v najboljši luči pokažejo tudi na festivalih, v kinodvoranah, na velikem platnu."

V ne čisto pravi kinodvorani, na dokaj velikem platnu pa, smo si 15 videospotov, uvrščenih v tekmovalni program, v četrtek lahko ogledali v Komuni Kina Šiška. Na večerni projekciji sta predstavitev letošnjih nominirancev s komentarji pospremili Bojana Bregar in že omenjena Ana Šturm. Pred tem je potekal pogovor z Miho Knificem in Aljošo Korenčanom, že več kot desetletje enim najbolj vznemirljivih tandemov na slovenski videospotovski sceni, ki sta komentirala svoj opus.

Če ste dogodek zamudili, vam petnajsterico predstavljamo spodaj, glas pa lahko do 22. novembra, torej do konca Liffa, oddate kar prek spleta. Vsakega izmed v izbor uvrščenih spotov zaznamuje presežna vrednost iz določene perspektive in vsak izmed njih si zasluži, da ga vzamete resno.

Alenka Klun

Arcade Fire: Reflektor
ZDA, Nizozemska, 2013
režija Anton Corbijn

MGMT: Cool Song No. 2
ZDA, 2013
režija Isaiah Seret


Atoms For Peace: Before Your Very Eyes
VB, 2013
režija Andrew Thomas Huang

Gesaffelstein: Hate or Glory
Francija, 2013
režija Fleur & Manu

Bob Dylan: Like a Rolling Stone
ZDA, VB, Izrael/USA, GB, Israel, 2013
režija/by Vania Heymann

Boggie: Parfüm
Madžarska, 2013
režija Nándor Lőrincz, Bálint Nagy

Young Fathers: Get Up
VB, 2014
režija Graham Hastings, Tim Brinkhurst

Metronomy: Love Letters
Francija, VB, 2014
režija Michel Gondry

Laibach: The Whistleblowers
Norveška, Latvija, Slovenija, 2014
režija Morten Traavik

Sia: Chandelier
ZDA, Avstralija, 2014
režija Sia, Daniel Askill

OK Go: The Writing's On the Wall
ZDA, 2014
režija Aaron Duffy, Damian Kulash Jr., Bob Partington

Jack White: Lazaretto
Francija, ZDA, 2014
režija Jonas & François

Ulrich Forman: I Got You (Under My Skin)
Francija, 2014
režija Garnier/Le Gallo

Paolo Nutini: Iron Sky
VB, 2014
režija Daniel Wolfe

"Weird Al" Yankovic: Word Crimes
ZDA, 2014
režija Jarrett Heather