Herzogov dokumentarec je zastavljen kot niz klasičnih intervjujev z najrazličnejšimi sogovorniki, od pionirjev do odvisnežev od spleta, od žrtev temne plati anonimnosti na spletu pa do samega Elona Muska. Foto: IMDb
Herzogov dokumentarec je zastavljen kot niz klasičnih intervjujev z najrazličnejšimi sogovorniki, od pionirjev do odvisnežev od spleta, od žrtev temne plati anonimnosti na spletu pa do samega Elona Muska. Foto: IMDb
Werner Herzog
Herzog je svoj dokumentarec premierno predstavil na letošnjem festivalu Sundance v Utahu, čisto na začetku letošnjega leta. Foto: Reuters
Elon Musk
Ameriško-južnoafriški milijarder Elon Musk je avtor številnih visokoletečih napovedi. Med njegove velikopotezne načrte spada ustanovitev kolonije na Marsu, o kateri je spregovoril tudi za Herzogov film. Mogul je v resnici zelo sramežljiv, ve povedati Nemec. Foto: Nasa TV

Meja med resničnostjo in fikcijo (virtualnostjo?) od nekdaj brli vsaj na obrobju filmov Wernerja Herzoga, zato je na neki način logično, da se je zdaj že 74-letni režiser, ki je o sebi nekoč povedal, da je prvi telefonski klic opravil šele pri sedemnajstih letih, v svojem novem dokumentarcu lotil teme, ki bi jo kdo morda pripisal mlajšemu avtorju: odnosa med človekom in "orodjem", ki ga danes jemljemo za samoumevnega.

Del spremljevalnega programa na letošnjem festivalu Liffe bo tudi MMC-jeva premiera filma Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu, ki bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v torek, 15. novembra, ob 18.00. Projekciji bo sledil pogovor: o filmu ter o začetkih in razvoju spleta pri nas bomo klepetali z dvema gostoma z različnih področij: s filmskim kritikom Maticem Majcnom ter z Borko Jerman Blažič, eno izmed "jugoslovanskih spletnih pionirk", ki je pred četrt stoletja imela zasluge za to, da smo Slovenci med prvimi v regiji dobili povezavo v medmrežje.

Pred kratkim so znanstveniki dosegli prvi neposreden prenos informacije iz možganov enega človeka v možgane drugega. Bomo torej kmalu v prihodnosti misli kar neposredno tvitali svojim sledilcem, brez zamudnega tipkanja? (Idejo načne tudi Herzogov film.) Bodo naši vnuki sploh še iskali fizično bližino sočloveka ali bodo vse svoje potrebe zadovoljili kar s pomočjo medmrežja? Je to res tako distopična vizija prihodnosti, kot deluje na prvi pogled?

Če bi se premiere - in debate - radi udeležili, je vse, kar morate storiti, to, da odgovorite na nagradno vprašanje:

V kateri južnoameriški državi je Herzog posnel kar pet svojih filmov, med njimi Fitzcarraldo in Aguirre, srd božji? (Pomoč: odgovor je bodisi Peru, Argentina ali Čile.)


Podelili bomo deset (oz. pet parov) vstopnic. Odgovor nam - s pripisom MMC premiera - do četrtka, 10. novembra, ob 17.00 pošljite na e-naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojega polnega imena in telefonske številke.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.